Un studiu preliminar, publicat vineri, arată că un vaccin rus împotriva covid-19 aflat în dezvoltare în Rusia declanșează un răspuns imunitar și nu a antrenat efecte nedorite grave - ceea ce a anunțat Guvernul rus în urmă cu o lună, dar fără să publice date, relatează AFP.
Aceste rezultate nu dovedesc, însă, că vaccinul protejează în mod eficient împotriva unei infectări cu SARS-CoV-2 - lucru pe care trebuie să-l demonstreze studii de mai mare amploare, subliniază unii experți, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La 11 august, autoritățile ruse au anunțat intrarea vaccinului lor candidat în faza 3, ultima a testelor clinice și și-au anunțat totodată voința de a omologa încă din septembrie rezultatele acestei a faze 3 a testelor ”asupra mai multor mii de persoane.
În urma acestui anunț, numeroși cercetători și anumite țări, ca Germania, și-au exprimat îndoiala cu privire la eficiența și siguranța vaccinului rus, din cauza absențeii publicării datelor disponibile cu privire la testele efectuate.
VACCINURI CU ”VECTOR VIRAL”
Sputnik V este alcătuit din două componente, administrate prin două injecții succesive, la un interval de trei săptămâni, se precizează în studiul publicat vineri în revista britanică The Lancet.
Este vorba despre un vaccin cu ”vector viral”.
Acest tip de vaccinuri folosesc ca suport două adenovirusuri umane (din familia virusurilor foarte frecvente), transformate și adaptate să lupte împotriva covid-19.
Două studii de talie mică, realizate cu două formule diferite ale Sputnik V, au fost realizate pe un total de 78 de adulți voluntari și sănătoși.
Ambele conchid că niciuna dintre cele două componente ale vaccinului nu a antrenat ”efecte nedorite grave” și că administrarea succesivă a celor două componente ”provoacă producția de anticorpi”.
Cele două studii au fost efectuate în perioada 18 iunie - 3 august, de către cercetători de la ministerele ruse ale Sănătății și Apărării și au fost finanțate de Ministerul rus al Sănătății.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în total 176 de vaccinuri se află în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 se află în stadiul testelor clinice, ceea ce înseamnă că au început să fie teste pe oameni.
Opt dintre aceste vaccinuri se află în faza 3, cea mai avansată.