O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 și-a publicat luni raportul, în care consideră că „scurgerea” virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza „cea mai plauzibilă” pentru a explica originea acestuia, relatează agenția AFP.
Chestiunea originii pandemiei, între potențiala transmitere a virusului printr-un animal sau o scurgere dintr-un laborator, a luat de câțiva ani o întorsătură geopolitică în Statele Unite, pe fondul rivalității tot mai intense cu China, scrie Agerpres.
Donald Trump, ales recent la Casa Albă pentru un al doilea mandat, a susținut în repetate rânduri, fără dovezi, că virusul s-a scurs dintr-un laborator chinez, lucru pe care Beijingul îl contestă ferm.
Fără a tranșa în această privință, serviciile de informații americane au asigurat, într-un raport din iunie 2023, că nu dețin nicio dovadă care să indice că Covid-19 a fost creat într-un laborator din China.
Subcomisia pentru pandemia de coronavirus a fost înființată în februarie 2023, când republicanii și-au redobândit majoritatea în Camera Reprezentanților.
După doi ani de anchetă, 38 de depoziții sau interviuri și 25 de audieri, comisia a elaborat un raport de peste 500 de pagini care va fi publicat oficial miercuri.
„Această muncă va ajuta Statele Unite și lumea să prevadă următoarea pandemie, să ne pregătim pentru ea, să ne protejăm de ea și, sperăm, să o prevenim”, a declarat Brad Wenstrup, președintele comisiei, ales republican și medic podiatru.
Raportul susține că s-a ajuns la un „consens” între membrii democrați și republicani cu privire la mai multe probleme, inclusiv faptul că „posibilitatea apariției COVID-19 în urma unui accident legat de un laborator sau de cercetare nu este o teorie a conspirației”.
Pentru a-și susține afirmația, aleșii au invocat cinci motive, printre care, potrivit acestora, faptul că „virusul are o caracteristică biologică ce nu este prezentă în natură”.
Beijingul a respins concluziile acestui raport, considerând că acesta nu are „credibilitate” și acuzând Washingtonul că folosește epidemia pentru a face „manipulare politică”.
CITEȘTE ȘI Vaccinul de la Valneva protejează timp de trei ani împotriva Chikungunya. Acțiunile companiei la bursă au crescut„Concluzia științifică de autoritate la care a ajuns echipa comună de experți China-OMS (…) este că o scurgere dintr-un laborator este extrem de puțin probabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Lin Jian, în cursul unei conferințe de presă obișnuite.
„În absența oricăror dovezi substanțiale, așa-numitul raport american a compus concluziile principale, a calomniat China” și „a introdus dovezi false”, a adăugat acesta.
La aproape cinci ani de la apariția sa, comunitatea științifică internațională nu a reușit încă să determine cu certitudine originea COVID-19. Un studiu publicat în septembrie în revista Cell a oferit însă noi elemente ce întăresc ipoteza transmiterii la om de către animale infectate introduse pe o piață din Wuhan la sfârșitul anului 2019.
Cu peste 1,1 milioane de decese, Statele Unite ale Americii au fost de departe țara cea mai afectată de pandemia de COVID-19.