Talcul a fost clasificat de OMS ca un produs probabil cancerigen

Talcul a fost clasificat de OMS ca un produs probabil cancerigen
scris 5 iul 2024

Talcul a fost clasificat ca un produs "probabil cancerigen" de o agenție de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a clasificat totodată ca un produs "cancerigen" acrilonitrilul, un compus utilizat în producția de polimeri, informează AFP.

Experții de la Agenția internațională de cercetări asupra cancerului (IARC), reuniți în orașul francez Lyon, au publicat rezultatele studiilor lor în revista The Lancet Oncology.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Antibiotice Iași, cu afaceri și profit record, și-a fixat ținta după ce a lansat o centrală fotovoltaică: 90% energie din surse regenerabile CITEȘTE ȘI VIDEO Antibiotice Iași, cu afaceri și profit record, și-a fixat ținta după ce a lansat o centrală fotovoltaică: 90% energie din surse regenerabile

Ei au clasificat talcul, un mineral natural extras din numeroase regiuni ale lumii, ca fiind "probabil cancerigen" pentru oameni, având în vedere în special o combinație de dovezi limitate de cancer observate la om (cancer ovarian) și dovezi suficiente ce au fost observate la animalele de laborator, scrie Agerpres.

Potrivit acestor cercetători, expunerea are loc în principal la locul de muncă în timpul extracției, măcinării și prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care îl conțin.

În cadrul populației generale, ea se produce mai ales prin folosirea produselor cosmetice și a pudrelor pentru corp care conțin talc.

Cu toate acestea, experții nu exclud anumite distorsiuni în studiile care au arătat o creștere a incidenței cancerului. Deși evaluarea s-a concentrat asupra talcului care nu conține azbest, contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor efectuate pe oamenii expuși la talc, spun ei.

În iunie, gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) a încheiat un acord definitiv cu justiția din 42 de state federale americane într-un proces care a vizat pudra sa de talc, acuzată că a cauzat mai multe cazuri de cancer.

O sinteză a studiilor, publicată în ianuarie 2020 și la care au participat 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale și riscul de cancer ovarian.

În anii 1970, au fost exprimate îngrijorări cu privire la contaminarea talcului cu azbest, care se găsește adeseori în imediata apropiere a mineralelor utilizate pentru producerea talcului. Studiile au indicat atunci un risc mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care foloseau produse cu talc.

Agenția din cadrul OMS a clasificat, de asemenea, ca fiind "cancerigen" pentru oameni acrilonitrilul, un compus organic volatil, folosit în principal în producția de polimeri.

Această decizie se bazează pe "dovezi suficiente de cancer pulmonar" și dovezi "limitate" de cancer de vezică la oameni, potrivit IARC.

Acei polimeri sunt utilizați în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru produse de consum și piese pentru automobile.

Acrilonitrilul este prezent, de asemenea, în fumul de țigară. Poluarea aerului reprezintă o altă sursă de expunere. 

viewscnt
Afla mai multe despre
talc
oms
cancer