Guvernul Statelor Unite a acordat 176 de milioane de dolari companiei Moderna pentru a avansa în dezvoltarea vaccinului său împotriva gripei aviare, a anunțat marți compania americană, în timp ce cresc îngrijorările legate de o epidemie de virus H5N1 în fermele de vaci din mai multe state americane și după infectarea a trei lucrători din industria laptelui începând din luna martie, informează Reuters.
Fondurile de la U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority vor fi utilizate pentru a încheia etapa finală de dezvoltare și testare a unui vaccin pre-pandemic pe bază de ARN mesager împotriva gripei aviare H5N1, a anunțat compania Moderna într-un comunicat.
Acordul include, de asemenea, opțiuni suplimentare pentru pregătirea și accelerarea reacției autorităților la viitoarele amenințări la adresa sănătății publice, au precizat reprezentanții companiei.
În martie, oficialii din Statele Unite au raportat primul focar de virus H5N1 într-o fermă de vaci de lapte, care a infectat de atunci peste 130 de cirezi în 12 state americane, scrie Agerpres.
Oamenii de știință se tem că expunerea la H5N1 în timpul operațiunilor din fermele avicole și de produse lactate ar putea crește riscul ca virusul să dezvolte mutații și să dobândească abilitatea de a se răspândi cu ușurință în rândul oamenilor, declanșând astfel o pandemie.
Anul trecut, Moderna a început un studiu de siguranță și imunogenitate pentru vaccinul său dezvoltat împotriva gripei aviare, denumit mRNA-1018, pe adulți sănătoși cu vârste de peste 18 ani. Studiul a inclus atât subtipul H5 de gripă aviară care circulă în prezent în fermele de vaci de lapte, cât și subtipul de gripă aviară H7.
Rezultatele acelui studiu sunt așteptate în acest an și vor fi utilizate pentru a elabora planuri de dezvoltare în fază avansată, a precizat compania americană.
Vaccinul Moderna utilizează tehnologia ARM mesager, folosită și la fabricarea vaccinului său împotriva COVID-19.
"Tehnologia vaccinurilor cu ARN mesager oferă avantaje în ceea ce privește eficiența, viteza de dezvoltare și producție, scalabilitatea și fiabilitatea în abordarea focarelor de boli infecțioase, așa cum s-a demonstrat în timpul pandemiei de COVID-19", a declarat CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, într-un comunicat.
Fabricarea unor vaccinuri antigripale convenționale, folosind tehnologia bazată pe celule sau nuclee de celule, poate să dureze până la șase luni.
Oficialii americani au declarat că au transferat vaccinul în vrac de la CSL Seqirus, care seamănă foarte mult cu virusul actual, în vaccinuri finite, care ar putea furniza 4,8 milioane de doze în caz de nevoie.
Aceste doze ar putea fi utilizate pentru inocularea lucrătorilor agricoli și a altor persoane care prezintă riscul de expunere la virus. Pentru publicul larg, oficialii din domeniul sănătății din Statele Unite și din alte țări susțin că riscul de gripă aviară rămâne totuși scăzut.