România împuternicește Bruxelles-ul să conteste la tribunal majorarea facturii UE pentru vaccinuri anti-COVID Astra Zeneca cu aproape 150 milioane euro

România împuternicește Bruxelles-ul să conteste la tribunal majorarea facturii UE pentru vaccinuri anti-COVID Astra Zeneca cu aproape 150 milioane euro
scris 29 nov 2022

Statul român se pregătește să acorde împuternicire Comisiei Europene pentru ca aceasta să conteste în instanță majorarea de către producător a facturii Uniunii Europene pentru livrări de vaccin anti-COVID Astra Zeneca cu peste 148 milioane euro, potrivit unui document guvernamental.

Contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva Sars-Cov-2 încheiat cu compania Astra Zeneca (APA) a expirat în martie 2022, la finalizarea livrărilor.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Fostul primar Florin Cârciumaru, reținut pentru mărturie mincinoasă. Spălare cu jet de apă a Porții Sărutului CITEȘTE ȘI VIDEO Fostul primar Florin Cârciumaru, reținut pentru mărturie mincinoasă. Spălare cu jet de apă a Porții Sărutului
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

″În data de 10 iunie 2022, la aproape 3 luni de la expirarea APA, compania Astra Zeneca a prezentat Comisiei o cerere neanunțată anterior, precizând faptul că costul final al mărfurilor a fost mai mare decât cel estimat prin prețul pe doză de vaccin prevăzut inițial în APA. Cererea suplimentară se ridică la 148,2 milioane euro (cumulat pentru toate statele membre implicate). Aceasta constituie o creștere cu 17% (și cu 0,494 euro per doză de vaccin)″, se menționează în document.

Principalele elemente ale cererii de costuri suplimentare sunt: creșterea costului de producție cu 95,4 milioane euro pentru 37 loturi suplimentare care au fost necesare pentru îndeplinirea contractului (300 milioane doze în total), creșterea costurilor de farmacovigilență cu 51,4 milioane euro, studii de siguranță post-omologare (43,9 milioane euro).

ULTIMA ORĂ Datele a milioane de utilizatori Twitter, publicate pe un forum de hacking. Veștile proaste pentru Twitter nu se opresc aici CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datele a milioane de utilizatori Twitter, publicate pe un forum de hacking. Veștile proaste pentru Twitter nu se opresc aici

În total costurile suplimentare sunt de 190,7 milioane euro și, exceptând economiile în valoare de 42,5 milioane euro pentru respectarea contractului, valoarea finală a costurilor suplimentare este 148,2 milioane euro. Astfel, statele membre au primit facturi de la compania Astra Zeneca, în care au fost transmise fiecărui stat implicat costurile suplimentare aferente dozelor contractate prin APA″, se afirmă în document.

Comisia Europeană intenționează să conteste aceste facturi reprezentând costuri suplimentare și a recurs la opinia consultanților belgieni referitor la posibilitatea inițierii unei acțiuni în instanță cu privire la acest aspect. Pentru a demara această acțiune, Comisia Europeană a solicitat foarte recent fiecărui stat membru un mandat pentru a contesta facturile respective emise de compania Astra Zeneca și pentru a negocia în numele statului respectiv.

VIDEO&FOTO Iohannis și secretarul general NATO: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Să fim pregătiți pentru noi atacuri CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Iohannis și secretarul general NATO: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Să fim pregătiți pentru noi atacuri

Potrivit documentului, formatul solicitat de Comisia Europeană pentru acest mandat este următorul: 

″[Statul membru] acordă o împuternicire Comisiei Europene pentru a contesta factura pentru costuri suplimentare emisă de AstraZeneca și, în măsura în care este solicitat, pentru a intra în negocieri cu AstraZeneca. Nicio întreprindere (acțiune, decizie – n.r.) nu va fi luată în numele [statului membru menționat] fără aprobarea prealabilă a acestuia″.

ULTIMA ORĂ Asigurătorii vor fi obligați să cotizeze mai mult pentru a acoperi gaura provocată de falimentul City Insurance. Posibile majorări de tarife la polițe, inclusiv RCA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Asigurătorii vor fi obligați să cotizeze mai mult pentru a acoperi gaura provocată de falimentul City Insurance. Posibile majorări de tarife la polițe, inclusiv RCA

După cum a relatat Profit.ro, până la finele lunii iunie, anul curent, aproximativ 2,9 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19, de la producătorii Pfizer, Moderna și Astra Zeneca, expiraseră în depozitele românești și urmau a fi distruse. România donase sau vânduse până la acea dată 5,7 milioane doze de vaccin și încerca, alături de Polonia, să negocieze cu Comisia Europeană scăderea numărului de doze rămase de livrat.

Pentru vaccinurile împotriva Covid-19 achiziționate în perioada 2020–2022, România a achitat până în luna martie 2022 aproape 1,4 miliarde de lei, dar mai avea de plătit peste 4,6 miliarde lei, constând în facturi restante și doze care urmau a fi livrate în 2022 și 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccinuri anti-covid
vaccinuri astra zeneca
facturi umflate vaccinuri anti-covid