Raport Regina Maria: Starea generală a sănătății dentare a românilor este dezastruoasă. Crește nevoia de tratamente dentare

Raport Regina Maria: Starea generală a sănătății dentare a românilor este dezastruoasă. Crește nevoia de tratamente dentare
scris 6 dec 2024

79% dintre români au avut cel puțin o afecțiune dentară în 2023, însă nu toți au rezolvat aceste probleme. 2 din 3 români consideră că nu au probleme stomatologice, în ciuda faptului că mai mult de jumătate nu ajung deloc la dentist. Nivelul scăzut al prevenției în sănătatea dentară a condus la o creștere a numărului de probleme stomatologice severe, ceea ce generează o nevoie tot mai mare de tratamente cu implanturi dentare, arată Raportul „Health of the Nation”  2024, realizat de rețeaua Regina Maria.

În România, prevenția în ceea ce privește sănătatea dentară s-a aflat și se află la un nivel încă scăzut, determinând probleme stomatologice severe. Conform Barometrului Stomatologiei, numărul extracțiilor dentare este tot mai mare, iar aceasta generează o nevoie în creștere de tratamente cu implanturi dentare. Românii ajung la dentist, de multe ori, în stadii avansate, când tratamentul devine costisitor și complex. Nevoia de implant dentar a crescut constant, în 2023 fiind cu 5 procente mai mare decât în 2018.

Date statistice privind sănătatea dentară în România

  • 66% dintre români iau în considerare o vizită la medicul stomatolog în 2024, cel mai mare procent din ultimii șase ani.
  • 79% dintre români au avut cel puțin o afecțiune dentară în 2023, însă nu toți au rezolvat aceste probleme.
  • 2 din 3 români consideră că nu au probleme stomatologice, în ciuda faptului că mai mult de jumătate nu ajung deloc la dentist.

Urmărește-ne și pe Google News
Raport Regina Maria: Starea generală a sănătății dentare a românilor este dezastruoasă. Crește nevoia de tratamente dentare

Evoluția pacienților unici pe specialități (2019-2023):

  • Implantologie: creștere constantă
  • Ortodonție: creștere moderată
  • Pedodonție: creștere constantă
  • Protetică: creștere moderată
  • Radiologie: stabilitate
  • Stomatologie generală: creștere moderată

Tendințe în sănătatea dentară

În viitor, stomatologia va fi transformată de o serie de tehnologii și tendințe, precum:

  1. Intervenții minim invazive – permit păstrarea unei părți mai mari a țesutului sănătos al dinților și favorizează vindecarea rapidă.
  2. Tratamente personalizate – bazate pe structura genetică a pacientului și starea generală de sănătate.
  3. Materiale biocompatibile – reduc riscul de reacții alergice și cresc durabilitatea implanturilor dentare.
  4. Teste genetice – influențează susceptibilitatea la afecțiuni dentare, cum ar fi cariile și bolile gingiilor.
  5. Inteligența artificială (AI) – algoritmii AI îmbunătățesc diagnosticul, planificarea tratamentului și managementul pacienților, analizând radiografiile cu o precizie incredibilă pentru a detecta afecțiuni dentare timpurii.

Abonamentul la stomatolog

Se estimează că în anii următori se va menține tendința de a oferi abonamente complexe, care răspund cât mai bine nevoilor pacienților, incluzând atât servicii stomatologice, cât și servicii de psihoterapie. În plus, vor continua să fie dezvoltate pachete personalizate, adaptate specificului fiecărui pacient și al riscurilor profesionale la care sunt expuși, în special pentru companii și angajații lor, arată Raportul citat.

Regina Maria Dental Clinics a tratat cu succes peste 100.000 de pacienți în toate specialitățile stomatologice. A fost raportat un procent de 99% rată de succes la prima intervenție în cazurile tratamentelor cu implanturi dentare și 100% rată de succes din a doua intervenție pentru peste 43.000 de implanturi inserate. Echipa e formată din 10 chirurgi de top și peste 170 de medici stomatologi.

Accesul la stomatolog: un semn de îmbunătățire

“3 din 4 familii din România își aduc copiii la medicul stomatolog, iar aceasta este rata cea mai mare de accesare din ultimii 6 ani. Sunt semne de normalitate pe un fond dezastruos pe care îl avem în ceea ce privește starea de sănătate dentară a populației, iar rezultatele încurajatoare sunt o consecință a educației despre sănătatea dentară, la care am contribuit în ultimul deceniu”, spune Dr. Ionuț Leahu, CEO și fondatorul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, devenite, începând cu luna mai a acestui an, Regina Maria Dental Clinics.

Sănătatea dentară este esențială pentru sănătatea întregului corp. Din ce în ce mai multe studii confirmă că sănătatea orală este intrinsec legată de sănătatea generală a organismului, influențând afecțiuni precum bolile cardiovasculare, complicațiile sarcinii și nașterii, pneumonia și alte probleme ale sistemului respirator, dar și afecțiuni digestive, osteoporoza, și boli ale sistemului osteoarticular sau endocrin. Viitorul în medicină subliniază conexiunea strânsă între sănătatea dentară și sănătatea întregului organism.

Raportul „Health of the Nation” a fost realizat pe baza analizei datelor interne ale rețelei de sănătate Regina Maria, în cadrul căreia a fost luat în considerare consumul pacienților din rețea – atât accesările serviciilor medicale cu abonament, cât și fără acest instrument. Concluziile reflectă fie comportamentul pacienților Regina Maria în ansamblu, fie doar cel al abonaților rețelei – acest lucru este specificat de la caz la caz.

Cifrele analizate oglindesc perioada ianuarie – decembrie 2023, alături de informații din anul curent. În anumite subsecțiuni ale raportului sau grafice, sunt ilustrate statistici pentru întreaga perioadă 2018 – 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
regina maria
stomatologie