Piața de servicii medicale private, în zodia schimbării: 10 tranzacții active în piață în acest moment

Piața de servicii medicale private, în zodia schimbării: 10 tranzacții active în piață în acest moment
scris 14 apr 2016


Piața de servicii medicale private din România, estimată la 600-700 milioane euro, se va schimba la față în următorii doi ani, tăvălugul tranzacțiilor, început în a doua jumătate din 2015, urmând să continue. 10 tranzacții sunt active în piață în acest moment, cu valori între 1 și 30 milioane euro, a declarat, pentru Profit.ro, Sergiu Neguț, antreprenor și consultant în domeniu.

”Anul trecut Mid Europa Partners (MEP) a cumpărat Regina Maria, acum câteva săptămâni Regina Maria a cumpărat Ponderas. Va urma un tăvălug de astfel de achiziții în următorii ani. Regina Maria a atras capital de la MEP, MedLife s-a îndatorat mai mult. Și asta doar primii doi jucători”, a spus Neguț.

Urmărește-ne și pe Google News
2015 în servicii medicale: Cea mai mare tranzacție din istoria pieței, achiziții și deschideri de clinici CITEȘTE ȘI 2015 în servicii medicale: Cea mai mare tranzacție din istoria pieței, achiziții și deschideri de clinici

Consultantul se așteaptă la ”o cvasi licitare a primilor doi mari operatori, Regina Maria și MedLife, pe toate asseturile care ar vrea să facă un exit în următorii ani și care au o zonă de nereplicabilitate imediată: o clinică din top zece, clinici de dominanță, număr mare de medici de familie cu bugete contractate de la CNAS.

Alături de Medlife și Regina Maria, și Medicover joacă în hora achizițiilor în acest an.

Ca să reziste, jucătorii fie vor investi, fie vor vinde

Directorul general al Regina Maria, Fady Chreih, este de părere că 2016 este anul în care jucătorii de pe piața serviciilor medicale private vor trebui să se redefinească: fie vor investi masiv, fie vor vinde, fie se vor micșora, fie se vor nișa.

”Sunt jucători care nu au mai făcut investiții de mulți ani și care vor trebui să investească ca să reziste pe piață. Suntem un sector în care în fiecare an trebuie să faci investiții. Sunt unii jucători care se vor extinde mai mult decât ceilalți, iar alții vor trebui să se redefinească într-un fel sau altul. Vedem deja efectele pozitive a introducerii cardului de sănătate, care reglează foarte bine piața.

Cred că finalul de an va arăta o cu totul altă piață de servicii medicale”, a explicat Chreih pentru Profit.ro.

Regina Maria are un buget mare pentru investiții, dar directorul general al companiei nu a dorit să facă publică suma disponibilă.

”Ne uităm la mai multe ținte de achiziții. Vom face achiziții și pe partea de spitale, clinici și laboratoare. Nu avem o abordare oportunistică, ci o abordare strategică. Știm foarte bine cum vrem să arate Regina Maria până în 2020-2021 și ne-am făcut un plan de management pe anumite zone în care vrem să devenim lideri în calitatea actului medical, iar achizițiile ne vor ajuta să atingem aceste obiective. Avem în lucru tranzacții, dar anunțăm după ce semnăm. Încercăm să facem niște dealuri strategice, care să ne consolideze poziția ori într-un oraș sau o regiune sau în calitatea actului medical”, a explicat Fady Chreih.

De la începutul anului, Regina Maria a cumpărat spitalul privat Ponderas, specializat în chirurgie metabolică de avangardă, de la fondatorii acestuia: medicii Cătălin Copăescu, Alina Ambrozie, Daniela Godoroja, Mihai Vasile Godoroja și Ana Maria Pascu. Ponderas (fostul spital Delta Hospital) a fost deschis în anul 2011 și a avut o evoluție spectaculoasă, ajungând în cinci ani la afaceri de aproximativ 16 milioane de euro.

MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, a semnat în martie un credit sindicalizat de 56 milioane euro, cu Banca Comercială Română, ING Bank, Raiffeisen Bank și BRD, din care 20 milioane euro vor fi alocați pentru achiziții.

Potrivit reprezentanților companiei, cele 20 milioane de euro vor fi suplimentate cu fonduri proprii de 5 milioane euro și vor fi utilizate exclusiv proiectelor de achiziții planificate pentru perioada imediat următoare, în vederea extinderii accelerate a operațiunilor MedLife la nivel național.

MedLife a luat un credit de 56 mil. euro, din care 20 mil. euro pentru achiziții CITEȘTE ȘI MedLife a luat un credit de 56 mil. euro, din care 20 mil. euro pentru achiziții

De asemenea, programul de extindere al MedLife pentru 2016-201 va fi finanțat partial (cu 10 milioane euro) și de International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale și acționar al companiei.

“În acest moment, ne aflăm în competiție pentru toate companiile medicale din sectorul privat românesc și nu numai, iar cu unele dintre acestea suntem deja în discuții avansate. Nu excludem nici posibilitatea unor noi finanțări/alianțe pentru achiziții de anvergură, aceste direcții fiind parte a strategiei de business prin care vizăm să ne consolidăm poziția de lider și să ne distanțăm semnificativ de locurile doi și trei de pe piață. Invităm medicii și fondatorii care iau în calcul să vândă un pachet de acțiuni din companiile pe care le dețin în domeniul medical să ni se alăture și să își continuie activitatea în parteneriat cu noi”, declara Mihai Marcu, acționar și președinte CA MedLife.

MedLife a început anul cu preluarea companiei Diamed Center, care operează 5 laboratoare, 2 clinici medicale, un centru de recuperare medicală, medicină estetică funcțională și 8 puncte de recoltare în București, Brăila, Tecuci și Focșani.

La rândul său, directorul general al Medicover România, Adrian Peake, a anunțat că operatorul are planuri de pentru achiziții în acest an cu un buget special de la proprietar, grupul suedez Medicover.

”Suntem în discuții avansate și pentru achiziții, dar nu pot oferi mai multe detalii”, a declarat directorul general al Medicover România, Adrian Peake.

Medicover are planuri ambițioase pentru România, vrând să-și dubleze afacerile în următorii doi ani, la 100 milioane euro.

Vor continua și investițiile în clinici și spitale noi

Pe lângă achiziții, operatorii de servicii medicale private vor continua și investițiile în clinici și spitale noi.

Adițional proiectelor de achiziție, MedLife va continua să își extindă operațiunile și prin proiecte de tip greenfield. Astfel, compania intenționează să își extindă rețeaua de hyperclinici cu 2 unități noi, dar și rețeaua de spitale cu o nouă unitate de mari dimensiuni, toate fiind planificate pentru orașe din țară cu peste 200.000 de locuitori.

De asemenea, Regina Maria a anunțat o investiție de 15 milioane euro într-un spital privat generalist în centrul orașului Cluj Napoca, care va fi construit de la zero și va fi inaugurat până la jumătatea anului 2017, dar și investiții în extinderi ale proiectelor existente sau în clinici noi.

Medicover a anunțat investiții de cel puțin 10 milioane lei în acest an, iar până în prezent a relocat și extins clinicile din Ploiești și Brașov și a deschis un centru medical la Galați.

De asemenea, omul de afaceri Mihai Miron, proprietarul grupului Ropharma, a anunțat investiții  în extinderea spitalului privat Sf Constantin din Brașov, care potrivit jucătorilor din piață va schimba piața serviciilor medicale din acest oraș.

Grupul italian Policlinico di Monza, care deține spitalul privat Monza din București, vrea să dezvolte o rețea de clinici de cardiologie în marile orașe din România, fiecare unitate presupunând o investiție de 2 milioane euro.

Cu spitalul pe break-even, Monza investește într-o rețea de clinici de cardiologie în marile orașe din România CITEȘTE ȘI Cu spitalul pe break-even, Monza investește într-o rețea de clinici de cardiologie în marile orașe din România

Dezvoltarea rețelei va ajuta Monza în atingerea obiectivului de a intra între primii trei jucători din piața de servicii medicale private din România în cinci ani.

Amethyst Radiotherapy, rețeaua de centre de radioterapie ale cărei baze au fost puse în București și care s-a extins ulterior în Polonia și Franța, va investi în acest an peste 15 milioane euro în mai multe proiecte noi în România.

Centrele medicale de diagnostic imagistic Affidea (fostul Euromedic) vor continua extinderea, atât prin achiziții, cât și prin deschiderea de centre noi. Anul trecut, Affidea a cumpărat două rețele de clinici.

Și Gral Medical, deținut de familia Șerban, a anunțat un buget de investiții de aproape 3,5 milioane de euro pentru anul 2016, cuprinzând deschiderea secției cu numărul 2 de Radioterapie din cadrul Spitalului OncoFort, extinderea numărului de paturi cu încă 40, două laboratoare și un centru medical de mari dimensiuni în țară.

Printre alți jucători importanți de pe piața serviciilor medicale private din România se regăsesc Sanador, care deține și cel mai mare spital privat cu peste 400 de paturi în București, Polisano, Hiperdia sau Arcadia Iași.

viewscnt
Afla mai multe despre
servicii medicale
tranzacții
piață