O terapie cu anticorpi a AstraZeneca a redus riscul dezvoltării simptomelor de Covid-19 cu 77%, într-un studiu clinic de fază târzie, ceea ce va permite companiei să ofere protecție persoanelor care sunt slab protejate de vaccinuri, transmite CNBC.
Compania a anunțat vineri că 75% dintre participanții la studiul clinic pentru această terapie, cu două tipuri de anticorpi descoperiți de Vanderbilt University Medical Center, aveau boli cronice, inclusiv o reacție imunitară scăzută la vaccinuri, scrie News.ro.
Terapii similare realizate cu o clasă de medicamente numite anticorpi monoclonali, care imită proteinele sistemului imunitar care apar în mod natural, sunt dezvoltate de Regeneron, Eli Lilly și de GlaxoSmithKline cu partenera Vir.
Dar AstraZeneca este prima companie care a publicat date pozitive ale unui studiu clinic privind prevenirea Covid-19 cu ajutorul terapiei cu anticorpi.
Directorul Mene Pangalos a declarat că rezultatele studiului privind terapia pentru Covid-19 au fost analizate la trei luni de la ingectarea anticorpilor, iar cercetătorii vor urmări evoluțiile până la 15 luni, în speranța că AstraZeneca va putea folosi terapia ca protecție pe timp de un an.
Pangalos a semnalat că perspectivele unui nou produs împotriva Covid-19 al AstraZeneca ar putea, de asemenea, să sporească valoarea strategică a vaccinului existent Vaxzevria, pe care l-a dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford.
”Nicio altă companie nu a livrat două molecule împotriva SARS-CoV2. Acest lucru ne ajută cu siguranță să ne poziționăm în privința Covid ”, a declarat Pangalos pentru Reuters.
SARS-CoV2 este denumirea științifică pentru coronavirusul care provoacă Covid-19.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemieUn alt director cu rol executiv al AstraZeneca, Ruud Dobber, a spus luna trecută că sunt explorate diferite opțiuni strategice pentru operațiunile de vaccinare ale AstraZeneca, care s-au confruntat cu o serie de dificultăți.
Vestea bună referitoare la terapie a fost temperată, totuși, de un comunicat separat al AstraZeneca, publicat vineri, potrivit căruia un studiu referitor la un tratament pentru o tulburare neurologică rară, scleroza laterală amiotrofică (SLA), dezvoltat de compania Alexion, cumpărată recent de AstraZeneca, a fost întrerupt devreme din cauza lipsei de eficacitate.