Ministerul Sănătății va coordona un nou program național de sănătate, și anume Programul național de screening, în timp ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula Programul național de PET-CT, conform unei hotărâri aprobate de Guvern. Executivul a extins totodată lista cu medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.
Hotărârea privind aprobarea programelor naționale de sănătate prevede că Ministerul Sănătății va asigura coordonarea, derularea și finanțarea din bugetul propriu a 13 programe naționale de sănătate publică, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula și finanța din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naționale de sănătate curative.
În cadrul programelor nationale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății a fost introdus Programul național de screening, organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu:
a) Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;
b) Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;
c) Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;
d) Subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile.
Noul program va asigurara implementarea obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Național de combatere a Cancerului.
Programul național de management al registrelor naționale a încetat, fiind înlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed” finanțat din fonduri externe nerambursabile.
CITEȘTE ȘI Biofarm distribuie aproape 40% din profitul net sub formă de dividende. Câți bani încasează acționarii majoritari din zona SIFÎn cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înființat Programul național de PET-CT, realizându-se o extindere a accesului la această investigație.
Pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naționale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881,00 mii lei.
CITEȘTE ȘI Antibiotice, compania ce începe producția de pastile de iod, distribuie sub formă de dividende 7% din profitul net obținut anul trecutLa propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a actualizat și Lista cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.
A fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienților cu fibroză chistică.
Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom).
CITEȘTE ȘI MedLife își mărește pachetele de acțiuni din companiile Genesys și AlminaDe asemenea, sunt medicamente destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare -hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar.
Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 aprilie 2022.