Lipsa personalului medical și suprasolicitarea cadrelor medical din sistem, în contextul pandemiei de coronvirus, au determinat Guvernul să adopte o ordonanță de urgență prin care reglementează desfășurarea voluntariatului în unități sanitare și servicii de urgență de către studenții facultăților de medicină generală din anii 4, 5 și 6, precum și de către studenții din anii 3 și 4 ai facultăților de asistenți medicali. Studenții voluntari vor primi o indemnizație de 2.500 lei pe lună.
Guvernul arată că presiunea asupra sistemului sanitar nu este generată doar de numărul mare de pacienți noi confirmați cu coronavirus, dar și de diminuarea capacității de gestionare a acestora, determinată în principal de reducerea personalului medical din cauza expunerii la virus și pozitivării acestuia, precum și de numărul relativ mic de personal medical cu pregătire de specialitate raportat la numărul tot mai mare de cazuri confirmate.
”Principalele structuri din sistemul sanitar afectate de lipsa personalului medical de specialitate sunt secțiile de anestezie terapie intensivă (ATI), urgență, epidemiologie, radiologie, boli infecțioase, pneumologie, zone în care patologia generată de infecția cu SARS-CoV-2 produce cele mai multe afectări ale organismului uman. De asemenea, o situație dificilă se înregistrează și la nivelul celorlalte instituții cu rol în gestionarea la nivel național a situației de urgență generată de riscul epidemiologic, care sunt uneori în imposibilitatea de a asigura un răspuns coerent și concentrat din cauza lipsei personalului medical de specialitate care să poată fi detașat, acolo unde este nevoie, pentru a asigura tratamentul pacienților confirmați și realizarea anchetelor epidemiologice”, mai arată Executivul.
CITEȘTE ȘI România achită suplimentar 12 milioane de euro, pentru a-și asigura accesul la vaccinurile SARS-CoV-2 contractate de Comisia EuropeanăStudenții vor putea fi voluntari pe durata stării de alertă și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea stării de alertă.
Universitățile vor fi cele care vor întocmi liste cu studenții care se oferă voluntari, iar Departamentul pentru Situații de Urgență îi va detașa în unitățile sanitare.
Pentru studenții voluntari este promisă o indemnizație de 2.500 lei pe lună, dacă au desfășurat minimum 120 de ore de activitate de voluntariat în luna respectivă.
CITEȘTE ȘI Ministerele își pun deja demnitarii și angajații pe liste pentru vaccin anti-Covid. Populația - ultima pe listă!Pentru studenții voluntari care sunt repartizați în alte localități decât cele în care se află instituțiile de învățământ la care sunt înmatriculați sau cele în care au domiciliul sau de reședința, la cererea acestora, se asigură:
a) cazarea și masa, de unitatea beneficiară, autoritatea administrației publice de la nivel local sau județean pe raza căreia funcționează unitatea beneficiară;
b) o indemnizație suplimentară în cuantum de 20 de lei pe zi, de către inspectoratul pentru situații de urgență județean/București-Ilfov care a încheiat contractul de voluntariat cu studentul voluntar;
c) transport, la începutul și la terminarea perioadei de voluntariat, cu mijloacele specifice din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și structurilor subordonate acestuia.