Farmaceutica Remedia, unul dintre principalii distribuitori de medicamente de pe piața românească, controlat de omul de afaceri Valentin Norbert Țăruș, vrea să contracteze împrumuturi bancare de până la 10 milioane euro pe o perioadă de 1 an și să atragă noi investitori în acționariat, persoane fizice sau firme.
Intenția este ca eventualii investitori să intre în acționariatul companiei prin majorare de capital în numerar și/sau aport în natură.
Pe piață din 1991, Farmaceutica Remedia operează 91 de unități de retail proprii, reprezintând aproximativ 25% din business-ul companiei, fiind concentrată pe diversificarea portofoliului de produse farmaceutice, suplimente alimentare, dermato-cosmetice. Lanțul de farmacii este prezent în 14 județe, în special în Hunedoara și Alba plus municipiul București, unde compania și-a întărit poziția prin 20 de unități.
Pe fondul unei majorări cu 40% a veniturilor, Farmaceutica Remedia a obținut în primele 3 trimestre ale anului trecut un profit net de 3,63 milioane lei, de peste 10 ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut. Chiar și în momentele cele mai grele ale business-ului, determinate de o separare a activităților cerută de reglementări, societatea rămăsese pe profit. „Nu suntem aici să facem pierdere”, spuneaa directorul financiar Robert Mihail Peloiu.
Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) reușește să surmonteze povara unei reorganizări a întregii activități în ultimii 2 ani care i-a redus drastic profitul. Astfel, atât afacerile, cât și câștigul net la 9 luni s-au majorat substanțiale.
Veniturile totale operaționale ale Farmaceutica Remedia au fost în primele 3 trimestre de 246,45 milioane lei, cu 40,97% mai mari decât cele de 174,83 milioane lei din intervalul corespondent din 2016. Dintre acestea, 70,95 milioane lei au fost încasate din activitatea de distribuție către farmacii, respectiv 28,97% din vânzări, 65,05 milioane le i au fost obținute din farmaciile proprii (26,56% din vânzări), distribuțiile către spitale și clinici s-au ridicat la echivalentul a 54,75 milioane lei (22,35% din venituri), iar distribuția către depozite a fost de 45,20 milioane lei (18,45% din vânzări).
Afacerile Farmaceutica Remedia a fost afectate de separarea a activității de vânzări de retail și a celei de distribuție, în baza unor reglementări introduse de Guvernul Victor Ponta, dar la care între timp statul a renunțat. Cu toate acestea, compania nu va reveni la vechea organizarea, costurile operațiunii fiind foarte ridicate. „Nimeni nu vrea să treacă prin așa ceva”, declara după Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din această primăvară Robert Mihai Peloiu, directorul financiar al Remedia.
Costurile operaționale s-au majorat cu 39,24%, la 242,94 milioane lei, de la 174,48 milioane lei.
Odată reașezat, business-ul companiei din Deva a revenit la niveluri ridicate ale câștigurilor. Astfel, profitul net la 9 luni a crescut de peste 10 ori, la 3,63 milioane lei, de la aproximativ 339.000 de lei în perioada similară a anului trecut. La S1, câștigul net era de 1,32 milioane lei, de peste 7 ori mai mari decât în prima jumătate din 2016.
Chiar și atunci când a fost în dificultate, Remedia Deva nu a avut un rezultat negativ. „Cu toate greutățile, nu o să facem pierdere anul acesta”, declara în noiembrie 2016 Peloiu, care pe atunci era director general al companiei. „Profit o să fie. Nu suntem aici să facem pierdere”, mai zicea acesta.
CITEȘTE ȘI Cu presiune din partea investitorilor activiști finlandezi de la KJK, Zentiva își ameliorează cu 27% profitulLa 30 septembrie, activele totale ale Farmaceutica Remedia se ridicau la 186,80 milioane lei, fiind cu 23,19% mai mari decât cele de 151,63 milioane lei de la finele trimestrului al 3-lea al anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au fost reduse cu 22,04%, la 111,97 milioane lei, de la 143,62 milioane lei.
Farmaceutica Remedia, firmă controlată în proporție de 66,50% de omul de afaceri Valentin Norbert Țăruș, este listată la Bursa de Valori București, cu o capitalizare de piață de 33,9 milioane lei.