DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni

DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni

Ventilator Eternity SH 300. Sursă foto: https://www.medicalexpo.com/

scris 17 mai 2024

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) are de recuperat un avans de milioane de dolari plătit degeaba în aprilie 2020, în plină panică generată de pandemia COVID-19, unei entități din Coreea de Sud, pentru cumpărarea a 200 de ventilatoare medicale mecanice produse în China, din care nu a mai fost livrat până la urmă niciunul, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Instituția românească a obținut deja decizie judecătorească definitivă, prin care firma coreeană este obligată să restituie avansul, cu dobânzi și penalități, însă acum urmează partea cea mai grea: cineva trebuie să se ducă în Coreea să o pună în executare.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Societe Generale a angajat JP Morgan pentru vânzarea BRD. Deja o mare bancă este interesată. Posibilitatea vânzării, semnalată în vară de Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Societe Generale a angajat JP Morgan pentru vânzarea BRD. Deja o mare bancă este interesată. Posibilitatea vânzării, semnalată în vară de Profit.ro

Achiziția a fost efectuată în urmă cu peste 4 ani în mare grabă, prin negociere directă fără licitație, în baza unui acord-cadru încheiat prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală. 

Contractul propriu-zis a fost încheiat de IGSU pe 27 aprilie 2020, cu firma coreeană Medi Consulting, care s-a angajat să-i livreze în total 200 de ventilatoare chinezești Eternity SH 300, contra sumei de 8,17 milioane dolari plus TVA, din care 170.000 de dolari plus TVA transportul.

Prolemn: Industria lemnului din România traversează o criză profundă; inițiem acțiuni de protest în perioada următoare CITEȘTE ȘI Prolemn: Industria lemnului din România traversează o criză profundă; inițiem acțiuni de protest în perioada următoare

Medi Consulting urma să achiziționeze echipamentele, la rândul său, printr-un intermediar-subcontractor din China, Hunan Xiangya Health Management Group, care avea deal direct cu un producător chinez.

A doua zi, pe 28 aprilie 2020, IGSU le-a plătit avans de 30% celor de la Medi Consulting, în sumă de 2,451 milioane dolari. Potrivit înțelegerii, coreenii s-au angajat să livreze primele 100 de bucăți în 15 zile calendaristice de la plata de către achizitor a avansului, respectiv până pe 13 mai 2020, iar restul de 100 – după încă jumătate de lună, până pe 28.05.2020.

Liderii UE au convenit asupra ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina CITEȘTE ȘI Liderii UE au convenit asupra ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Numai că termenul nu a fost respectat, iar firma coreeană a cerut prelungirea acestuia, trimițând pe e-mail către IGSU și un certificat de forță majoră emis de autoritățile regiunii coreene Daejeon, în care se afirma că, ″din cauza situației generate de pandemia COVID-19, dar mai ales ca urmare a deciziei Guvernului chinez de a prioritiza și aloca echipamente medicale către instituțiile medicale din China, precum și ca urmare a ordinului Guvernului chinez, transmis producătorilor chinezi de ventilatoare medicale, de a acorda prioritate contractelor încheiate cu Guvernul chinez, producătorul a informat că exporturile de echipamente medicale nu sunt permise până la data de 30.06.2020″ și că ″va începe producția și livrarea echipamentelor după data de 30.06.2020, astfel că după cel puțin alte 60 de zile există posibilitatea ca acestea să ajungă în România″, potrivit documentelor din dosarul procesului intentat de IGSU în România firmei coreene.

Dat fiind urgența achiziției, în condițiile pandemiei, înțelegerea semnată prevedea că, dacă un caz de forță majoră survenit durează mai mult de 15 zile, contractul încetează de drept. În consecință, pe 15 iunie 2020, IGSU le-a notificat celor de la Medi Consulting încetarea contractului și le-a cerut să îi restituie avansul de 2,451 milioane dolari. Pe 22 iunie, coreenii au răspuns că vor returna avansul în cel mult o săptămână, ceea ce nu s-a întâmplat.

FOTO Familia Caluianu a investit într-un nou proiect hotelier din Parcul Natural Bucegi CITEȘTE ȘI FOTO Familia Caluianu a investit într-un nou proiect hotelier din Parcul Natural Bucegi

De atunci, nu a mai avut loc nicio comunicare între părți.

Pe 2 iulie 2020, IGSU a dat Medi Consulting în judecată. A câștigat procesul în primă instanță după 2 ani, pe 6 iulie 2022.

După încă 1 an și aproape 3 luni, pe 27 octombrie 2023, decizia favorabilă IGSU a rămas definitivă, coreenii fiind obligați să-i plătească Inspectoratului avansul de 2,451 milioane dolari, plus dobânzi de 0,02% și penalități de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Contractul IGSU-Medi Consulting apare în centralizatorul-listă de achiziții al Inspectoratului pe anul 2020.

DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni

SURPRIZĂ Producătorul de arme și vehicule militare german Rheinmetall cumpără Automecanica Mediaș CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Producătorul de arme și vehicule militare german Rheinmetall cumpără Automecanica Mediaș

IGSU a făcut și plângere penală la procurorii români, însă aceștia au decis clasarea dosarului, soluție confirmată de instanța de judecată.

Precizăm că citarea operatorului economic (din Coreea de Sud – n.r.) în cursul procesului în fața instanței de judecată, cât și comunicarea hotărârii, s-a efectuat prin Ministerul Justiției, (...), însă de fiecare dată actele de procedură s-au întors necomunicate, cu mențiunea <destinatar necunoscut>, deși comunicarea s-a efectuat la sediul declarat în acordul-cadru și contractul subsecvent. Cu toate acestea, după rămânerea definitivă a soluției (de obligare la restituirea avansului de 2,451 milioane dolari – n.r.), pe cale diplomatică, au fost obținute date privind operatorul economic, fiind indicată inclusiv adresa acestuia. De menționat că între România și Republica Coreea nu există niciun cadru convențional bi/multilateral privind recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie civilă sau comercială″, se arată într-un document al IGSU.

FOTO Șeful CNIF a intrat în discuții referitor la eFactură și a primit sute de reproșuri. A promis că vine cu date care să arate că sistemul are doar mici întreruperi în funcționare CITEȘTE ȘI FOTO Șeful CNIF a intrat în discuții referitor la eFactură și a primit sute de reproșuri. A promis că vine cu date care să arate că sistemul are doar mici întreruperi în funcționare

Începând din februarie anul acesta, Inspectoratul a întrebat în piață, oficial, dacă există cumva în România vreun avocat care să-și poată exercita profesia în Coreea de Sud, dacă există vreo posibilitate ca o hotărâre de instanță românească să fie recunoscută acolo, în ce condiții firma debitoare ar putea fi eventual dată în judecată în țara sa natală, ce ar trebui făcut efectiv pentru obținerea executării silite și cât ar costa serviciile prestate în acest scop.

Consultarea de piață a durat până pe 15 martie, urmând ca, eventual, IGSU să organizeze o procedură de achiziție publică pentru a contracta servicii de consultanță și reprezentare juridică, pentru executarea silită a firmei pe teritoriul Coreei de Sud.

DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni
DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni
DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni
DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni
DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni
DOCUMENTE Păcăleală COVID: IGSU le-a plătit milioane de dolari degeaba unor coreeni

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
pandemia covid
achiziții covid
ventilatoare mecanice medicale covid
pacienți covid
isteria covid
igsu covid