Costurile de sănătate, provocate de poluarea aerului din București, sunt cele mai mari din Europa, și ajung la aproximativ 3.000 de euro/persoană, de aceea este nevoie de implementarea de Zone cu Nivel Scăzut de Emisii (ZNSE), până în anul 2025, în vederea îmbunătățirii calității aerului, susțin experții Asociației 2Celsius, într-o analiză de specialitate.
"Poluarea aerului este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare și cancer pulmonar. Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului cauzează anual aproximativ 7 milioane de decese premature la nivel global. Costurile de sănătate provocate de poluarea aerului din București sunt cele mai mari din Europa, de aproximativ 3.000 de euro. Totodată, Agenția Europeană de Mediu, anunță că poluarea atmosferică rămâne în continuare principalul risc de mediu pentru sănătatea europenilor și estimează că cel puțin 253.000 de decese din UE, în 2021, pot fi imputate expunerii la poluarea cu particule fine în suspensie (PM2,5) peste concentrația de 5 micrograme/mc, recomandată de OMS", menționează sursa citată.
Potrivit unei cercetări, realizată de 2Celsius și Ecopolis în 2023, prin care a fost monitorizat nivelul dioxidului de azot (NO2 ) din 21 de locații din București, au fost înregistrate depășiri ale pragurilor limită impuse de legislație în șase puncte. NO2 este un gaz rezultat din traficul rutier, activitățile industriale și producerea energiei electrice și, în cantități ridicate, afectează sănătatea umană, provocând în special afecțiuni respiratorii.