Norvegia își amână cu trei săptămâni, până pe 15 aprilie, decizia în privința unei posibile reluări a utilizării vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, a anunțat vineri Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), citat de agențiile de presă AFP și Reuters.
Autoritățile norvegiene au suspendat pe 11 martie vaccinările cu acest ser, după ce mai multe persoane tinere inoculate au fost spitalizate din cauza unor simptome atipice, precum cheaguri sangvine, hemoragii și concentrații scăzute de plachete sangvine, iar unele dintre ele au decedat, scrie Agerpres.
Nicio legătură nu a fost stabilită până în prezent cu vaccinul produs de compania britanico-suedeză, dar medicii dintr-o echipă norvegiană au spus că văd în acele cazuri rare, dar grave, consecința "unei puternice reacții imunitare" declanșată de către acel ser.
"Am decis să prelungim perioada de suspendare și să luăm o nouă decizie pe 15 aprilie", a declarat Camilla Stoltenberg, directoarea FHI, pentru postul de televiziune NRK.
"Am demarat mai multe analize pentru a afla dacă există un raport de cauzalitate și pentru a avea o bază mai bună în stabilirea riscului real și o analiză cost-beneficii pentru diferite grupe de vârstă. Pentru a afla mai multe informații, avem nevoie de mai mult timp", a adăugat ea.
Suspendarea prelungită până pe 15 aprilie va întârzia cu una-două săptămâni campania de vaccinare din Norvegia, au precizat reprezentanții FHI. Rezidenții care au primit deja prima doză de vaccin nu vor putea să primească în acest stadiu și doza de rapel.
CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoiNorvegia este una dintre cele 12 țări europene care au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca-Oxford din motive de siguranță, însă cele mai multe dintre ele și-au reluat apoi campaniile de vaccinare cu acest ser după recomandările formulate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Vaccinul AstraZeneca este suspendat și în țara învecinată Danemarca, dar alte țări nordice, precum Finlanda, Islanda și Suedia, au decis să îl folosească și să îl rezerve persoanelor vârstnice.
CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford în ceea ce privește protejarea oamenilor de a muri sau de a fi spitalizați din cauza maladiei COVID-19 depășesc substanțial posibilele riscuri medicale. OMS a sprijinit la rândul ei acest vaccin.
Reprezentanții companiei AstraZeneca afirmă că o examinare a datelor de siguranță obținute de la peste 17 milioane de persoane inoculate în Marea Britanie și în Uniunea Europeană cu acest vaccin nu a găsit nicio dovadă care să ateste un risc sporit de cheaguri sangvine.
CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5GNorvegia a raportat cinci cazuri în care persoane vaccinate cu serul AstraZeneca au fost ulterior spitalizate din cauza unor cheaguri sangvine, hemoragii și concentrații mici de plachete sangvine. Trei dintre acele persoane au decedat.
O a șasea persoană spitalizată, care a primit același vaccin, a murit din cauza unei hemoragii cerebrale și prezenta la rândul ei o concentrație scăzută de plachete sangvine, au precizat autoritățile norvegiene.
Norvegia folosește în campania sa de imunizare vaccinuri dezvoltate de alianța Pfizer-BioNTech și compania Moderna și să speră să folosească vaccinul Johnson & Johnson, odată ce primele doze furnizate de acest grup farmaceutic american vor sosi în Europa.
CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilorAceastă țară nu face parte din Uniunea Europeană, dar își primește vaccinurile prin programul european de achiziții, în virtutea căruia Suedia cumpără mai multe doze decât are nevoie, apoi le transferă Norvegiei.
Norvegia a avut unele dintre cele mai mici rate de infectare și de deces din Europa de la începutul pandemiei de COVID-19, dar se confruntă în prezent cu o creștere rapidă a spitalizărilor, provocată de variantele mai contagioase ale virusului SARS-CoV-2.