Companiile farmaceutice din Europa avertizează că tarifele lui Trump ar putea accelera mutarea în SUA

Farma   
Companiile farmaceutice din Europa avertizează că tarifele lui Trump ar putea accelera mutarea în SUA

Companiile farmaceutice din Europa au transmis un avertisment președintei Comisiei Europene, la o reuniune care a avut loc marți, potrivit căruia tarifele vamale americane vor urgenta mutarea industriei dinspre Europa spre SUA, au declarat pentru Reuters două surse din industria pharma.

Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), un organism de lobby care regrupează companii precum Bayer, Novartis și Novo Nordisk, a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să facă eforturi pentru 'acțiuni rapide și radicale' care să contracareze 'riscul de exod' către SUA, au dezvăluit sursele care au dorit să își păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Erbașu va construi viitorul Institut Regional de Oncologie din Timișoara. Contractul depășește 840 milioane lei CITEȘTE ȘI Erbașu va construi viitorul Institut Regional de Oncologie din Timișoara. Contractul depășește 840 milioane lei
Evenimente

Produsele farmaceutice au fost scutite de tarifele ample la importurile în SUA anunțate săptămâna trecută de președintele Donald Trump, care a precizat că vor face obiectul unor tarife separate, scrie Agerpres.

La reuniunea de marți au participat directorii generali ai unora dintre cele mai mari companii farmaceutice cu sediul în UE, precum și reprezentanții EFPIA și Europabio, organismul de lobby al sectorului biotech. Pentru a opri exodul de investiții și activităților de cercetare și dezvoltare dinspre Europa, directorii au subliniat că UE trebuie să modifice cadrul său de reglementare pentru industria pharma, în ideea de a-l face mai stimulant pentru inovație și de a consolida prevederile referitoare la protejarea proprietății intelectuale în Europa.

Aceste solicitări nu sunt noi. EFPIA a avertizat în repetate rânduri că sectorul pharma din Europa va avea de pierdut din cauza intensificării concurenței din SUA, China și piețele emergente, dacă UE nu modifică legislația care reglementează acest sector.

Europa și SUA au lanțuri de aprovizionare interconectate pentru medicamente. SUA depind de medicamentele care sunt produse, parțial, în Europa care generează venituri de sute de miliarde de dolari.

ULTIMA ORĂ Cinci companii medicale verificate de Consiliul Concurenței pentru posibile înțelegeri la licitații din pandemia COVID-19 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cinci companii medicale verificate de Consiliul Concurenței pentru posibile înțelegeri la licitații din pandemia COVID-19

Exporturile UE de medicamente și produse farmaceutice spre SUA s-au cifrat la aproximativ 90 de miliarde de euro în 2023, arată cele mai recente date Eurostat.

SUA sunt cea mai importantă piață de vânzări pentru marile companii farmaceutice, atât pentru cele care au sediul în SUA cât și pentru cele cu sediul în Europa. Vânzările din America de Nord au reprezentat aproape 50% din vânzările mondiale de produse farmaceutice în 2021, comparativ cu aproape 25% pentru Europa, potrivit EFPIA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
companii farma
sua