Cercetătorii americani, de la Universitatea Texas din El Paso (UTEP), au creat un dispozitiv portabil care poate detecta cancerul colorectal și de prostată mai ieftin și mai rapid decât metodele predominante. Echipa consideră că dispozitivul poate fi deosebit de util în țările în curs de dezvoltare, care se confruntă cu rate mai ridicate ale mortalității prin cancer, în parte din cauza barierelor în calea diagnosticării medicale.
Noul dispozitiv costă doar câțiva dolari și este, potrivit dezvoltatorilor, sensibil, ceea ce va face ca diagnosticul precis al bolii „să fie accesibil oricui, fie bogat sau sărac”, a declarat joi XiuJun (James) Li, profesor de chimie și biochimie la UTEP.
„Este portabil, rapid și elimină nevoia de instrumente specializate”, a adăugat cercetătorul, autorul principal al unui nou studiu care descrie dispozitivul, publicat în Lab on a Chip, o revistă care se concentrează pe dispozitivele la scară micro și nanometrică, relatează News.ro.
CITEȘTE ȘI Ministrul german de Finanțe avertizează cu represalii dacă o eventuală președinție Trump în SUA ar declanșa un război comercial împotriva UEAcesta a explicat că cea mai frecvent utilizată metodă comercială de detectare a biomarkerilor de cancer, cunoscută sub numele de ELISA, necesită instrumente costisitoare pentru a funcționa corect și poate dura douăsprezece ore sau mai mult pentru a procesa o probă.
Această întârziere este accentuată în zonele rurale sau în țările în curs de dezvoltare, a spus el, deoarece probele pacienților trebuie să fie transportate în orașe mai mari cu instrumente specializate, contribuind la o rată mai mare a mortalității prin cancer.
„Dacă putem detecta biomarkerii la timp, înainte ca boala (cancerul) să se răspândească, creștem șansele de supraviețuire ale pacienților”, a precizat prof. Li. „Orice întârziere în testare, în special în regiunile care nu au acces la instrumente și instrumente costisitoare, poate fi foarte rea pentru prognosticul unui pacient”, a adăugat el.
Dispozitivul este microfluidic, ceea ce înseamnă că poate îndeplini funcții multiple folosind cantități foarte mici de fluide.
CITEȘTE ȘI Decizie importantă în dosarul lui Dumitru Buzatu, acuzat că a luat peste un milion de lei mită: magistrații au exclus din rechizitoriu declarații de martor și înregistrăriAcesta utilizează o structură inovatoare de tip „hârtie în bazin de polimer”, în care probele de sânge ale pacienților sunt introduse în mici vase speciale și pe un tip special de hârtie. Hârtia captează biomarkerii proteinelor canceroase din probele de sânge în doar câteva minute. Ulterior, hârtia își schimbă culoarea, iar intensitatea culorii indică ce tip de cancer este detectat și cât de mult a progresat acesta.
Până în prezent, cercetarea s-a axat pe cancerele de prostată și colorectal, dar autorii spun că metoda concepută ar putea fi aplicabilă unei mari varietăți de tipuri de cancer.
Dispozitivul poate analiza o probă într-o oră, comparativ cu 16 ore, cât durează folosind unele metode actuale.
Conform rezultatelor studiului, dispozitivul este, de asemenea, de aproximativ 10 ori mai sensibil decât metodele tradiționale, chiar și fără a utiliza instrumente specializate.
Asta înseamnă că dispozitivul poate detecta biomarkerii de cancer care sunt prezenți în cantități mai mici, tipice cancerului în stadiile sale incipiente. Un dispozitiv mai puțin sensibil ar putea să nu detecteze cantitățile mai mici, a spus Li.
CITEȘTE ȘI VIDEO Israelul a lansat atacuri aeriene asupra unor ținte militare din IranÎnainte ca dispozitivul să fie disponibil publicului, autorii spun că prototipul va trebui să fie finalizat și testat pe pacienți în cadrul unui studiu clinic, ceea ce ar putea dura mai mulți ani, și apoi trebuie autorizat de către autoritățile de reglementare din domeniul sănătății, înainte de a putea fi utilizat de medici.
Potrivit specialiștilor, inovația îmbunătățește în mod semnificativ diagnosticarea la punctul de îngrijire prin reducerea timpilor de detecție și a nevoii de instrumente costisitoare, ceea ce-l face ideal în cazurile cu resurse limitate, și ar putea îmbunătăți diagnosticarea precoce, ducând la rezultate mai bune în ceea ce privește cancerul.