Cu origini românești, Oren Iancovici a venit în România în anul 2000 de la Halifa (Israel) să studieze medicina. A decis să rămână și nu numai să practice cardiologia, ci și să investească în ea, ajungând să facă performanță în acest domeniu cu Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES. A pornit de la zero, într-o cameră din clinica unui om de afaceri israelian și într-o piață în care statul controlează zona de coronografie și boli ischemice, și acum vindecă lunar inimile a peste 200 de români, minim invaziv.
”După facultate m-am gândit cum poate trăi un medic rezident în România cu 400 lei și cum poate să evolueze. Nu vroiam să plec în Franța sau Germania. Singura posibilitate de a reuși era să aștepți să devii medic specialist și să lucrezi la stat și într-o clinică privată. Am cunoscut un om de afaceri israelian, care știa că vreau să fac mai mult decât să stau și să consult într-un cabinet, și mi-a oferit o cameră la el în clinică, să-mi deschid un cabinet pe care să-l administrez. Eu, ca rezident, nu puteam să dau consultații, ci doar să pun niște holtere și să le interpretez și atunci am căutat doctori colaboratori. Primele luni au fost grele, dar am reușit să atrag doctori importanți și, odată cu aceștia, și pacienți. În primul an, în 2008, eram cinci doctori și am primit 1.000 de pacienți”, povestește pentru Profit.ro, Dr. Oren Iancovici.
Încurajați de numărul mare de pacienți care veneau să se trateze, dar și al doctorilor care doreau să lucreze în privat, Oren Iancovici și Iulian Pleșcan (actual director operațional) s-au hotărât să treacă la un nivel superior – cardiologia intervențională minim invazivă, domeniu în care se investea masiv la nivel internațional.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Au făcut prima investiție proprie, tot cu ajutorul sistemului israelian și susținerea morală a unei prietene apropiate, Roni Hochman, răsplătită în acest an cu 42% din acțiunile ARES.
”Ideea a plecat și de la experiența din Israel, unde medicina este foarte dezvoltată. Scopul medicinei acolo este de a trata pacientul conservându-i toate funcțiile și toate organele, fără intervenții agresive. Tot acest început s-a bazat și pe relația pe care a avut-o cu Roni Hochman, care avea experiență în zona de business și multe cunoștințe acolo. În Israel, lucrurile stau diferit în ceea ce privește investiția în start-up-uri. Planul lor de la început a fost să investească în România, să caute finanțare”, spune Iulian Pleșcan.
Au căutat spațiu, oameni, colaboratori, iar în 2011 își găsesc loc în cadrul spitalul privat Delta (actual Ponderas) fondat de doctorul Cătălin Copăescu. Practic, după acest moment (2011-2012) s-a lansat și zona privată de cardiologie în România, cu ARES, Monza și Sanador, care s-au lansat la câte 2-3 luni distanță.
”Am cumpărat angiograful, care a fost cea mai mare investiție, peste 300.000 euro. În Israel lucrurile merg mult mai ușor, sunt companii private la care dai un telefon, spui vrei să cumperi, dai un avans, un girant semnează o garanție și îți dau. Israel este unul dintre acele state în care îți e frică dacă nu plătești. Statul israelian a învățat oamenii să facă afaceri, să gândească”, povestește fondatorul ARES.
Au urmat cinci ani cu peste 10 premiere medicale.
“Am plecat de la un om și am ajuns la 40 de angajați, plus 50 de medici cardiologi colaboratori. Nu știam unde o să ajungem. E incredibil să numeri, ciferele cresc și cresc. Anul trecut am ajuns la 16 -17 milioane lei venituri, anul acesta în august am fost peste acest nivel, iar la final depășim 20 milioane lei. Banii sunt însă prea puțin importanți, sunt importanți pacienții pe care îi tratăm”, explică Dr. Oren Iancovici.
În octombrie, ARES și-a unit forțele cu spitalul privat de cardiologie Monza din București și a creat cel mai mare centru de cardiologie intervențională din România, cu o echipă de 65 de medici, 2 săli de angiografie și 8 săli de operație.
Parteneriatul va continua și în centrele de cardiologie pe care Monza le va deschide anul viitor în Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța. În total, ARES și Monza estimează că va trata peste 4.000 de pacienți pe cardiologia intervențională și cardiovasculară.
CITEȘTE ȘI MedLife intră în piață la un preț de 26 lei/acțiune al ofertei publice, care situează valoarea companiei la 115 milioane euroARES își continuă însă activitatea și în Ponderas, dar și în centrul de cardiologie dn cadrul spitalului județean din Suceava.
Principala provocare: relația cu pacienții. Medicii nu trebuie să știe cît costă o intervenție, ci să se axeze pe actul medical.
Cea mai mare provocare a fost relația cu pacienții, care de multe ori veneau și plecau de la stadiul de discuții.
“Pacientul nu are o informație medicală clară și completă despre ce se va întâmpla cu el de la diagnostic până la un an după intervenție. La stat, doctorul îți spune: trebuie să te operez, mai am cinci la ușă, când vrei vino. Și asta este toată discuția. Am înțeles că avem nevoie de o interfață, o parte umană, care să înțeleagă medicina și care să le explice pacienților fiecare etapă în parte. Pacientul practic vine și îți încredințează viața lui”, spune Pleșcan.
Au creat o echipă de șase consilieri medicali, care preiau fiecare pacient și îl consiliază în tot procesul care urmează, direcționându-l către medicii specialiști. Apoi țin legătura permanent cu pacienții, care vin periodic la consultații gratis.
”Nu există problemă financiară. Dacă pacientul vine la noi și nu are toată suma, dar vrea să fie ajutat, găsim soluții, important este să nu plece, pentru că nu știm unde merge și cum va fi tratat. Și găsim soluții oriunde în lume, și în țară, în orașele din care vin. Dăm telefoane la stat, majoritatea medicilor intervenționiști cu care lucrăm, lucrează și la stat. Se rezolvă. Sunt pacienți acuți, care vin și cărora le rezolvăm problemele oriunde”, explică Dr. Iancovici.
El spune că mentalitatea din România și numărul de intervenții minim invazive ne plasează pe ultimul loc în Europa, ceea ce înseamnă că este loc de creștere pe această nișă și pentru alte cabinete, spitale.
”Medicina intervențională minim invazivă este revoluționară, iar mulți pacienți nu știu asta, pentru că la noi medicina generală și cea de familie nu este atât de dezvoltată ca în Vest, pentru a face cunoscut acest domeniu. Suntem singura clinică privată care are două săli de angiografie și în aprilie deschidem a treia sală. Am tratat peste 5.500 de pacienți în total”, arată Iancovici.
Fondatorul ARES spune că, în România, statul devine un concurent puternic, pentru că a început să facă foarte multe proceduri, dar problema la stat este plicul dat doctorilor, care transformă relația doctor-pacient.
”Medicii nu trebuie să știe cât costă o intervenție, ci să se axeze pe actul medical”, spune Dr. Iancovici.
O altă provocare sunt și pacienții, care vin la consultații, văd condițiile și experiența medicală, dar în final preferă să meargă la clinici în străinătate, unde sunt tratați de multe ori tot de medici români.
”Scopul nostru principal este să oprim migrația pacientului român în străinătate. Anual pleacă din România peste 100 milioane euro către spitalele, din Germania, Austria, Turcia. Suntem bine pregătiți, cu dotări și condiții care ne permit să tratăm orice pacient din România”, conchide Pleșcan.
Următorul pas în dezvoltarea ARES și Monza ar putea fi achiziția unui robot Da Vinci, cu care pacientul poate fi operat chiar și de medici din SUA, prin joystick.
Acționarii Centrelor de Excelență ARES sunt Oren Iancovici, prin Lev Alon Med - 42%, Roni Hochman – 42%, Medical Puf Marin – 10% și Endovascular – 6%.