Exporturile de sare românească au înregistrat în acest an o creștere semnificativă pe piața Europei Centrale și de Est, respectiv în Ungaria, Slovacia, Republica Moldova, Bulgaria și Polonia, a anunțat Societatea Națională a Sării - Salrom SA.
În 2022, societatea și-a majorat și producția pentru piața internă, cu peste 100.000 de tone față de cantitățile livrate în anii anteriori, scrie Agerpres.
"Societatea Națională a Sării (Salrom SA) a ocupat și locul lăsat liber de Regia Sării din Donbas (Ucraina) pe piața din Europa Centrală și de Est. Ungaria a contractat, numai pentru acest an, 200.000 de tone de sare pentru deszăpezire, pentru care va achita 10,2 milioane de euro. Totalul exporturilor de sare în Ungaria va depăși, în 2022, 27 de milioane de euro, cu 10 milioane mai mult decât în 2021. Creșteri semnificative ale exporturilor de sare românească se înregistrează, în 2022, și în Slovacia - peste 82.000 de tone (de patru ori mai mult decât în 2021), Republica Moldova și Bulgaria. De asemenea, a crescut cantitatea livrată către Polonia", se menționează în comunicatul Salrom.
De asemenea, Societatea Națională a Sării a crescut producția pentru piața internă, cu peste 100.000 de tone față de cantitățile livrate în anii anteriori, ceea ce a dus la dublarea veniturilor. "Se lucrează, în două, chiar și în trei schimburi, pentru a putea onora contractele pe care le-am încheiat", a declarat Dan Dobrea, directorul societății.
Societatea a demarat și o serie de investiții în retehnologizare, una dintre cele mai importante achiziții fiind o combină automatizată de extracție a sării, în valoare de 18,9 milioane lei, care a fost deja coborâtă în mina de la Praid și urmează a fi pusă în funcțiune. O altă combină similară va fi achiziționată pentru Salina Slănic Prahova.
Alte investiții majore anunțate de societate sunt: modernizarea rețelelor tehnologice de transport (12,83 milioane lei), un nou flux de măcinare la Dej (2,76 milioane), un concasor la Prahova și o centrifugă pulsatorie la Cacica, fiecare în valoare de peste un milion de lei.
Potrivit sursei citate, nici turismul în salinele administrate de Salrom SA nu a fost neglijat. Numai în primele 7 luni ale anului 2022, peste 700.000 de turiști români și străini au vizitat cele 5 saline amenajate. Veniturile din activități turistice au depășit în prima jumătate a anului 26 milioane de lei, susțin reprezentanții societății.
"Salrom este o companie cu un dinamism aparte. Conștienți de contextul în care evoluăm, în viitor vom diversifica atât activitățile din saline, cât și gama de produse cu care suntem prezenți în magazine. Campania de rebranding pe care o gândim va fi pusă în aplicare până la finalul anului. De altfel, cu un efort susținut, Salrom a reușit să redeschidă în condiții de siguranță și salina Praid pentru vizitatori într-un timp scurt raportat la situația din teren", a adăugat Dan Dobrea.
Salrom SA este singurul producător de sare din România și are aproximativ 1.500 de angajați. Societatea este deținută în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, iar restul acțiunilor se află în posesia Fondului Proprietatea.