Ionuț Nedea, fondatorul agenției de turism Litoralulromanesc.ro, din care și-a făcut exit-ul în vara anului 2024, într-o tranzacție ce depășește suma de 21 de milioane de euro, a achiziționat o clădire istorică din centrul Capitalei, urmând să o transforme în hotel boutique de cinci stele.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“E o clădire istorică din 1920. Se spune că acolo se întâlnea Regele Carol cu viitoarea soție, la momentul respectiv amanta, Elena Lupescu.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Și apoi a funcționat neoficial ca și casino, iar în perioada comunistă a aparținut de România Film. Practic, era locul unde se cenzurau filmele.
Se spune că, chiar Ceaușescu a participat la câteva vizionări”, precizează, pentru Profit.ro, Ionuț Nedea.
Hotelul, clasificat la 5 stele, va avea 30 de camere și suite de peste 50 de metri pătrați. De asemenea, ca și facilități, hotelul boutique va dispune de restaurant cu terasă și un SPA.
“Restaurantul va funcționa și pentru clienții din exterior, adică nu va deservi doar turiștii care se cazează și va fi un restaurant de fine-dining. Încă nu am definitivat conceptul. Cred că nu va depăși 40 de locuri. Avem în vedere să aducem și un chef de renume, nu știu dacă din România, cel mai probabil nu, dar încă lucrăm practic la concept în zona asta de restaurant. Nu avem o decizie definitivă.

În ceea ce privește SPA-ul va fi, de asemenea, deschis și clienților din exteriorul hotelului. Nu facem un SPA doar pentru a îndeplini condițiile de clasificare de cinci stele. O să fie un SPA mare, cu multe facilități specifice unui SPA de 5 stele, deschis și clienților din exterior. Dar va fi ceva deosebit SPA-ul. Așa este prevăzut”, spune Ionuț Nedea.

Inaugurarea hotelului va avea loc, cel mai probabil, în primăvara anului viitor, până în aprilie.
“Clădirea se află în fază finală de restaurare pentru că e clasată ca monument istoric și a trecut printr-un proces de restaurare. Apoi începem amenajarea interioară, în prezent se lucrează la design”, afirmă antreprenorul.
Anca Nedea, sora lui Ionuț Nedea, și echipa sa se vor ocupa de managementul hotelului.

“În momentul de față nu avem în vedere afilierea la un brand internațional. Nu este un lucru pe care să-l excludem pentru viitor, dar nu pentru început. Așa cum va fi construit și amenajat, va respecta toate standardele oricărui brand internațional de renume. Dar, așa cum spuneam, nu avem în vedere pentru început să-l afiliem. Nu-l excludem însă pentru viitor”, precizează fondatorul Litoralulromanesc.
Investiția în hotel, cu tot cu achiziția clădirii, se ridică la circa 7-7,5 milioane de euro.
“Vom fi în grupul select al hotelurilor de cinci stele care sunt făcute în clădiri istorice, alături de Marmorosch, Corinthia, InterContinental Athenee Palace. În plus, hotelul nostru este practic în top 3-4 al celor mai bine poziționate hoteluri la clasificarea de 5 stele”, precizează el.

Hotelul este amplasat în cartierul Armenesc, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Capitalei.
“Se adresează categoric în special turiștilor străini. Noi am dorit să îl poziționăm mai mult către zona de leisure, atât în ceea ce privește abordarea noastră, cât și serviciile și atmosfera, dar, în mod evident, vom avea și turiști din zona de business.

Sperăm să avem turiști care se petreacă mai mult de 1-2 nopți. Vizăm turiști care să petreacă între 3 și 5 nopți. Către zona aia vrem noi să ne ducem. Și o să avem și politicile orientate în direcția aia, dar având în vedere că este într-o zonă în care, evident, și turiștii de business sunt foarte des întâlniți, categoric vom avea și din segmentul ăsta”, mai spune Ionuț Nedea.
Prețurile pe noapte vor porni de la 250 de euro pentru camerele standard, iar o suită poate să ajungă și la 500-600 de euro pe noapte.
“Targetăm turistul străin din mai multe puncte de vedere. În primul rând dacă punem România într-un context regional și ne uităm la Europa, o să constatăm că hotelurile noastre de 5 stele, deși cu servicii și dotări foarte bune, stau mult mai jos ca preț.

Și atunci, în momentul în care un turist care este învățat să stea la 5 stele în Paris sau în Roma sau în altă capitală europeană dezvoltată va veni și va plăti foarte ușor 500-600 de euro pe o suită, în condițiile în care în Paris plătește 1.500 sau 1.700 de euro.
Din perspectiva asta, turistul român este mai puțin pregătit să accepte astfel de tarife, deși ele sunt foarte justificate din perspectiva costurilor. Și atunci ăsta este motivul pentru care noi vizăm turiștii străini.
Probabil că suitele vor fi în zona de 500-600 de euro. Camerele categoric vor fi mai ieftine, dar pe proiecțiile noastre nu cred că vor fi camere sub 250 de euro, indiferent de perioadă”, precizează acesta.
Potrivit datelor de pe Booking.com, Bucureștiul are la acest moment 15 hoteluri clasificate la 5 stele.

“Nu vrem să targetăm evenimente de business, nu are sală de conferințe și chiar dacă am putea să transformăm unul dintre spațiile de lobby sau de restaurant în sală de conferințe, nu vrem să facem lucrul ăsta, nu vrem să-l poziționăm în zona aceasta.
Se pot organiza evenimente mai selecte, dar nu de tipul nuntă, botez pentru că e o chestiune care ține de respectul față de oaspeții din hotel. E vorba de accesul la facilități, ei trebuie să fie prioritari. Dacă locația va fi închiriată 100%, adică se vor caza oamenii care participă la eveniment, atunci, sigur, dar în niciun caz nunți. Nu o văd ca o locație de nuntă, chiar dacă e foarte frumoasă”, mai spune Ionuț Nedea, adăugând că, în funcție de oportunități, va mai continua investițiile în astfel de proprietăți.
Anca și Ionuț Nedea mai dețin și Hotelul Opal din stațiunea Cap Aurora, achiziționat în 2019, după cum a anunțat Profit.ro, unde Anca Nedea este director general.

Profit.ro a anunțat recent că Hotelul Opal din stațiunea Cap Aurora va trece la o clasificare de 4 stele în două sezoane, acum având 3 stele.
Ionuț Nedea mai deține și brandul Amelie (apartamente în regim hotelier) din Mamaia.
Acesta a fondat în urmă cu 20 de ani agenția de turism Litoralulromanesc.ro, cel mai mare retailer de vacanțe în stațiunile de la Marea Neagră atât ca număr de turiști, cât și ca cifra de afaceri, cu un un portofoliu de peste 500 de unități de cazare în care, în 2023, turiștii au făcut rezervări cu o valoare totală care depășește 45 milioane de euro.
În 2024, Ionuț Nedea a vândut Litoralulromanesc.ro către Szallas Group, parte a grupului polonez Wirtualna Polska Holding.

Profit.ro a relatat în premieră cum a ajuns Ionuț Nedea să vândă pe zeci de milioane euro Litoralulromanesc.ro deși tocmai căuta să cumpere el alți jucători, inclusiv în străinătate, aceasta fiind și cea mai mare tranzacție în turism din România.