Virgil Popescu: Ca să salvăm Complexul Energetic Oltenia de la faliment, toate guvernele au plătit de la buget un miliard de euro. Cele patru mine din Valea Jiului produc cărbune pentru două zile de funcționare

Virgil Popescu: Ca să salvăm Complexul Energetic Oltenia de la faliment, toate guvernele au plătit de la buget un miliard de euro. Cele patru mine din Valea Jiului produc cărbune pentru două zile de funcționare
scris 19 nov 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, la Prima TV, că pentru a salva Complexul Energetic Oltenia de la faliment, toate guvernele au plătit de la buget un miliard de euro, precizând că în PNRR este trecut planul de restructurare al CEO.

Virgil Popescu a fost întrebat la emisiunea Insider Politic, despre acuzațiile din partea senatorului PSD Daniel Zamfir potrivit cărora dorește închiderea minelor și mii de oameni ar rămâne fără slujbe.

Urmărește-ne și pe Google News

“Avem două bazine miniere, bazinul minier din Valea Jiului și bazinul Olteniei. În Valea Jiului, Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat în 2012, prin comasări, termocentrale cu mine cu tot. S-a plecat de la zero datorii. În 2019, în noiembrie, când am ajuns ministru și guvernul PNL minoritar a preluat guvernarea, s-a pronunțat falimentul cu datorii de șase miliarde și jumătate de lei. Deci era vorba de un miliard și jumătate de euro la data respectivă, deci de la zero la un miliard jumătate de euro. (…)  A venit imediat decizia Comisiei Europene de returnare a unui ajutor de stat acordat ilegal în 2018. Am spus public de la tribuna Parlamentului, pentru că ministrul Finanțelor de la acea vreme a refuzat să acorde ajutorul de stat în timp Complexului Energetic Hunedoara pentru achiziția certificatelor de CO2 și l-a semnat în august. Practic, ajutorul de stat nu și-a mai atins scopul și certificatele CO2 nu au mai fost achiziționate. Asta a presupus intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara. În perioada de încă un an, cât a funcționat, termocentrala de la Mintia a mai produs pagube de 600 de milioane de euro până când Ministerul Mediului ne-a somat că nu are autorizație de mediu, că suntem în infringement și suntem trimiși la Curtea Europeană de Justiție pentru că ținem termocentrala de la Mintia deschisă. De aceea a fost închisă această termocentrală”, a explicat ministrul Energiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a explicat și situația Complexului Energetic Oltenia.

“Complexul Energetic Oltenia, în 2012, a plecat de la zero datorii. În 2017 raportează, chipurile, primul profit, primul profit care, de fapt, nu este profit, este pierdere pentru că nu și-a înregistrat costul certificatelor de CO2. În 2020 rămâne raportul Corpului de Control al ministrului, descoperirea unui prejudiciu de 680 de milioane de lei, rămâne hotărârea de instanță definitivă, pagubă de 680 de milioane de lei. Iar în decembrie 2019 ne atenționează Complexul Energetic Oltenia că nu au bani să cumpere certificatele de CO2 și că este risc iminent de faliment”, a precizat ministrul Energiei.

Virgil Popescu, despre voucherele pentru energie: E vorba de a se da un ajutor pentru iarna aceasta și un ajutor pentru iarna viitoare. Nu am ajuns încă cu un act normativ în Guvern CITEȘTE ȘI Virgil Popescu, despre voucherele pentru energie: E vorba de a se da un ajutor pentru iarna aceasta și un ajutor pentru iarna viitoare. Nu am ajuns încă cu un act normativ în Guvern

El a explicat ce a făcut atunci Guvernului PNL. 

“Automat, în ianuarie, Ordonanță de urgență, ajutor de salvare de 250 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, ca să nu mai se întâmple ce s-a întâmplat cu Hunedoara pentru achiziția certificate de CO2, cu posibilitate că dacă nu plătește în 6 luni și știam de la început că nu poate să plătească în 6 luni, discutăm cu Comisia și îl transformăm în ajutor de restructurare. Asta am făcut, am transformat în ajutor de restructurare. Numai că a venit anul 2021. Nu s-au terminat negocierile cu Comisia Europeană. Era nevoie de cumpărare din nou de certificate de CO2. Piața din 2020 și 2021 nu permitea ca să vândă ca acum Complexul Energetic Oltenia. Deci costul certificatului de CO2 ducea prețul energiei pe cărbune foarte sus. Deci statul a trebuit să mai dea încă 240 de milioane până s-a aprobat ajutorul de restructurare. Deci am dat 500 de milioane în doi ani de zile. S-a aprobat ajutorul de restructurare în ianuarie 2022,  în care spunea încă 500 de milioane pentru certificatele de CO2”, a mai afirmat ministrul Energiei.

El a subliniat că pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia Guvernul a plătit un miliard de euro.
“Ca să salvăm Complexul Energetic Oltenia de la faliment, apropo că vrem să le închidem, am plătit de la bugetul de stat toate guvernele, inclusiv guvernul acesta, PNL, PSD, un miliard de euro. Imediat după aprobarea planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia erau pregătite proiectele pentru a accesa încă un miliard de euro din fondul de modernizare. S-au depus proiectele, s-au aprobat proiectele, deci avem și un miliard de euro ca să înlocuim cărbunele cu 1325 de megawați pe gaz și 740 de megawați fotovoltaic. Deci, practic transformăm până în 2026 Oltenia dintr-una eminamente pe cărbune, în gaz, cărbune și fotovoltaic. Oamenii își vor păstra locul de muncă”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Centralele de apartament - incluse în Programul Rabla pentru electrocasnice CITEȘTE ȘI Centralele de apartament - incluse în Programul Rabla pentru electrocasnice

El a explicat că în PNRR nu este trecut decât planul de restructurare pentru care guvernele au dat un miliard de euro.

“Minciuna prin omisiune este că în PNRR nu spune nimica vizavi de ce se va face, ci se reportează, se ia planul de restructurare al Oltenia, care este aprobat și este trecut ca jalon în PNRR. Altceva nu este trecut în PNRR decât planul de restructurare prin care guvernele au dat deja un miliard de euro ca să o salveze și s-a angajat la niște restructurări și nimeni nu închide nicio termocentrală în această perioadă, iar prin legea decarbonării, care tot este jalon în PNRR, spunem că toate termocentralele care ar trebui să fie închise trec în rezervă tehnică și pot fi folosite la cererea transportatorului de sistem, adică a lui Transelectrica, de câte ori este nevoie. Și este nevoie în această perioadă”, a mai transmis ministrul Energiei.

El a mai precizat că cel patru mine de pe Valea Jiului produc cărbune pentru două zile de funcționare.

“Pe Valea Jiului nu lăsăm lucrurile așa. Este o ordonanță de ajutor pentru oamenii care își pierd locurile de muncă. Iar cele patru mine care sînt în momentul de față: mina Livezeni, Vulcan, Lonea și Lupeni intră într-un program de închidere până în 2032, iar cărbunele de acolo va fi ars și neutralizat în centrala de la Paroșeni. Dar cele patru mine produc cărbune pentru două zile de funcționare. Atâta pot ele. Să vii să spui că trebuie să faci investiții în subteran ca să scoți mai mult cărbune înseamnă că nu cunoști lucrurile de legislație, lucrurile normale. Cum poți să zici că faci investiții de la bugetul de stat într-o companie aflată în insolvență, cu un ajutor de stat de recuperat. Nu ai cum. Îți interzice legea. Nimeni de la Ministerul de Finanțe nu va aloca bani Ministerului Energiei pentru așa ceva în condițiile în care acolo este insolvență și ajutor de stat de recuperat”, a mai afirmat ministrul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
virgil popescu
complexul energetic oltenia