Dacă sistemul centralizat era văzut în deceniul trecut ca un semn al trecutului, în prezent, grație trendurilor europene și descoperirilor de gaze din Marea Neagră, el a revenit ca principală soluție de încălzire sustenabilă a Capitalei, a spus Claudiu Crețu, director general la Electrocentrale București, la evenimentul Profit Energy.forum, ediția a VIII-a. Oficialul a arătat și cum stau lucrurile cu încălzirea geotermală.
Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
“În 2017 - 2019, erau mulți ‘specialiști’ care cântau sfârșitul sistemului centralizat. Era privit ca un semn al trecutului. Ne dusesem prea repede pe vârful trendului european. Eu am pus o întrebare simplă. Cum încalzim Bucureștiul? De cele aproape 1.000 de gigacalorii de care avem nevoie iarna, numai pentru centralizat. E foarte usor de vorbit de dorințe, hidrogen, și altele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Realitatea este că peste jumătate din energia primară se consumă în încalzire și răcire. Iar gazul e o foarte mare componentă. Și nu putem vorbi de gaz că e poluant, atâta vreme cât în București sunt încă sobe în care se arde absolut orice, mobilă, plastic, chiar și prin centrul Bucureștiului. Războiul [din Ucraina] ne-a trezit la realitate, adică am înțeles și valoarea gazului. Ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze.
Așadar, astăzi suntem pe un trend pozitiv. Avem proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaze. Acestea vor echilibra sistemul energetic. Valabil și pentru București și pentru celelalte orașe, avem cogenerare de mare eficiență, care e modalitatea optimă de a arde gazul, cu un randament de peste 90%. În plus, vornbim de Neptun Deep și de rezerve de gaz care ne asigură 30 de ani. Avem acea liniște că putem încălzi casele românilor și ne putem uita mai relaxați la noile tehnologii, pompe de căldură, energie geotermală”, a spus Claudiu Crețu, director general la Electrocentrale București, la evenimentul Profit Energy.forum, ediția a VIII-a.
Încălzirea geotermală este insuficientă pentru București
Încălzirea cu ajutorul energiei geotermale nu se poate face de pe un an pe altul, există un proiect, dar și dacă va fi pus în aplicare, aceasta nu e de ajuns pentru Capitală, spune reprezentantul Electrocentrale București.
CITEȘTE ȘI STUDIU Furtunile majore au un impact îndelungat și contribuie la mii de decese, chiar și cu până la 15 ani după ce au trecut“Noi deja avem un studiu pentru a introduce energia geotermală, dar lucrurile acestea nu se fac de pe un an pe altul. Sunt proiecte trebuie bine gândite. Apoi, trecerea la geotermal va fi una parțială. Daca stăteam pe o rezervă de geotermal cu o sută și ceva de grade sub București poate luam în calcul [integral]. Dar când vorbim de 50-60 de grade, evident că e nevoie și de gaz. Așadar, soluția pentru viitor este integrarea gazului cu celelalte tehnologii. Vor câștiga cele care sunt mai rentabile", spune Crețu.
Centralele individuale sunt eliminate în Europa
Crețu mai atrage atenția că varianta încălzirii individuale, cu centrală proprie, găasește tot mai puțin sprijin în Europa și se urmărește eliminarea lor, pe motiv de consum și de poluare.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană reafirmă că România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen“Toata situația europeană ne ajută [sistemul centralizat]. Studiile arată că boilerele individuale vor fi eliminate. Sistemele centralizate pot îngloba energii regenerabile. Am supraviețuit până acum și suntem de partea bună a istoriei. Sigur, realitatea este că vor mai fi avarii. Și anul acesta funcționăm cu CET-uri din 1964. Dar avem proiecte în evaluare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să lansăm licitatii, astfel încât în 3-5 ani să avem centrale noi.
Anul acesta putem sta liniștiți vizavi de încălzire, spune oficialul Electrocentrale, compania având contracte ferme cu Romgaz și cu Petrom.