Din decembrie 2023 există un blocaj la nivelul Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în ceea ce privește recunoașterea sumelor de decontat, care împiedică furnizorii să supraviețuiască, atenționează în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a, Claudia Griech, Director General E.ON Energie România, informație confirmată și de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Validările ar trebui făcute de ANRE, însă nu au fost efectuate. Practic suntem cu un an în urmă cu decontările. În urmă cu 2 luni s-a ajuns la zi cu plata, însă referința era decembrie 2023. Însă din decembrie 2023, există un blocaj la nivel de ANRE care împiedică furnizorii să supraviețuiască.”, a precizat Griech.
Referindu-se la noua legislație care ar urma să intre în vigoare începând cu luna aprilie a anului viitor, Directorul General E.ON Energie a ținut să amintească faptul că în trecut au fost peste 18 modificări legislative pe această temă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„A fost o efervescență legislativă, iar toate acestea afectează clienți, care nu le înțeleg pe deplin. De fapt nici noi, care ar trebui să le explicăm, nu le înțelegem pe deplin. Este și vorba de costuri de implementare. Evident că vorbim de un nou sistem pe care să-l aflăm în ianuarie pentru a-l aplica din aprilie și vom face tot ce ne stă în putere ca furnizori responsabili să facem acest lucru. Mi-ar plăcea să cred că există o variantă de lucru și care să nu implice furnizorii în mod direct”, a explicat Griech.
Aceasta și-a exprimat convingerea că furnizorii au nevoie de sănătate financiară: „Deja suntem în al treilea sau al patrulea an în care tot acest sistem este susținut de furnizori prin împrumuturi”.
CITEȘTE ȘI Boeing și cel mai mare sindicat al său aflat în grevă vor relua negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă"Acum vreo două luni, la Ministerul Energiei, dar și la Ministerul Muncii erau la zi plățile către furnizori. Lucrăm și cu ANRE, pentru că știu că, de la începutul anului, merge mai greu cu decontările, cu transmiterea cererilor, validarea lor de către ANRE. Până nu se validează la nivelul Autorității, noi nu putem să facem plăți la nivelul celor două ministere. Sunt la curent cu această problemă și lucrăm la ea”, a recunoscut și ministrul Energiei Sebastian Burduja.