VIDEO Forma finală a supraimpozitării în energie va fi gata mâine. Popescu, contrat de Ciucă: Măsurile de siguranță pentru la iarnă se aprobă prin hotărâre de Guvern!

VIDEO Forma finală a supraimpozitării în energie va fi gata mâine. Popescu, contrat de Ciucă: Măsurile de siguranță pentru la iarnă se aprobă prin hotărâre de Guvern!

Ministrul Energiei (în stânga), alături de premierul Ciucă

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 aug 2022

Guvernul discută astăzi doar o analiză privind stadiul elaborării proiectului de modificare a OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, proiectul ca atare urmând să fie aprobat joi de Guvern, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

″Așa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Programul de Iarnă de la Ministerul Energiei, și, desigur, mâine, în Comitetul Interministerial, să avem elementele de analiză și concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la ordonanța prin care compensăm prețurile la energie. Ședința de guvern de mâine va avea drept punct principal pe agendă aprobarea ordonanței″, a spus Ciucă, în debutul ședinței de miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Facebook intenționează să închidă Facebook Gaming, cu care încerca să concureze aplicația Twitch a Amazon CITEȘTE ȘI Facebook intenționează să închidă Facebook Gaming, cu care încerca să concureze aplicația Twitch a Amazon

Chestionat de Ciucă în această privință, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că mai trebuie finalizată problema supraimpozitării. ″Referitor la ordonanța de urgență, împreună cu colegii de la Ministerul de Finanțe și cu cei de la ANRE avem de finalizat problema acelei impozitări pe tot lanțul de producție și comercializare a energiei electrice. Va trebui s-o finalizăm și, evident, mâine, așa cum ați spus, să prezentăm în cadrul Comitetului forma finală″, a precizat Popescu.

Coaliția de guvernare are în vedere introducerea unei taxe de solidaritate pe care o vor plăti companiile din domeniul energiei, respectiv a unei taxe speciale pe profit care va ajuta statul să acopere cheltuielile de compensare a facturilor.

VIDEO Ștafeta masculină de 4x100 m liber, condusă de David Popovici - aur la CM Natație Juniori CITEȘTE ȘI VIDEO Ștafeta masculină de 4x100 m liber, condusă de David Popovici - aur la CM Natație Juniori

″Am primit forma finală a Programului de Iarnă, este finalizat. Acum, colegii din Ministerul Energiei îl formulează sub formă de act normativ astfel încât dumneavoastră să îl aveți în cursul zilei de astăzi, așa cum ați solicitat, și la Cancelaria dumneavoastră. Și să-l aprobăm, dacă este avizat în timp util, chiar săptămâna viitoare, în viitoarea ședință de guvern. Dacă nu, peste două săptămâni de zile″, a mai spus ministrul de resort.

Nu, aprobarea se va realiza în ședința de guvern de săptămâna viitoare, prin hotărâre de Guvern″, a replicat premierul Ciucă.

Snap face concedieri masive CITEȘTE ȘI Snap face concedieri masive

Cu o săptămână în urmă, Popescu declarase că măsurile de asigurare a siguranței în aprovizionarea cu energie pe perioada sezonului rece, așa-numitul ″Program de iarnă″, care de mulți ani sunt adoptate vara sau cel târziu toamna prin hotărâre de guvern (HG), vor fi legiferate anul acesta doar prin ordin al ministrului Energiei, în urma unei modificări legislative.

″Suntem în grafic cu Programul de iarnă. De data aceasta, modificându-se legislația, ca să știți, să nu vă mai așteptați că o să fie o hotărâre de guvern de aprobare a Programului de iarnă, legislația s-a modificat pe Directiva europeană și Programul de iarnă va fi aprobat prin ordin al ministrului Energiei. Și îl vom avea aprobat, cel mai probabil, la începutul lunii septembrie″, anunțase ministrul.

VIDEO & FOTO Skoda și-a lansat noul logo și noul limbaj de design, odată cu conceptul Vision 7S, cu multe trimiteri către Dacia CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Skoda și-a lansat noul logo și noul limbaj de design, odată cu conceptul Vision 7S, cu multe trimiteri către Dacia

Anul trecut, Ministerul Energiei a secretizat, în premieră, documentul conținând analiza estimativă și măsurile concrete privind funcționarea Sistemului electroenergetic național (SEN) în perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022, inclus ca anexă la hotărârea de Guvern de aprobare a Programului de iarnă. Astfel, HG nr. 1.141/2021 stipulează că respectiva Anexă, cu numărul 2, ″care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale″.

Anexa cu pricina include informații despre estimarea consumului și producției de energie electrică la iarnă, a soldului import-export, a balanței producție-consum, inclusiv la vârfurile de sarcină, a producției de energie termică, a stocurilor de combustibili necesare (gaze, cărbune, păcură, nivel de apă în lacurile de acumulare etc), a costurilor totale ale acestor combustibili, a costurilor lucrărilor de reparații și mentenanță, precum și a măsurilor luate pentru derularea în bune condiții a activităților operatorilor economici și a celor de siguranță și securitate în funcționare a SEN. Profit.ro a obținut și prezentat atunci integral documentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare preturi energie gaze
supraimpozitare energie
virgil popescu
nicolae ciuca