Un segment conținând un joc de tip ″Roata Norocului″ din cadrul emisiunii de dimineață ″This Morning″ de la televiziunea britanică ITV a oferit unui telespectator, care a intrat prin telefon în direct, șansa de a-i fi plătite facturile la energie, în condițiile majorării galopante și fără precedent a prețurilor în întreaga Europă.
Variantele posibile de câștig au fost: 1.000 de lire sterline, 3.000 de lire sterline sau achitarea de către televiziune a facturilor la energie electrică și gaze naturale pe o perioadă de 4 luni.
Telespectatorul le-a spus realizatorilor că facturile sunt cea mai mare problemă a lui și că situația sa este de-a dreptul ″ucigătoare″, întrucât contractul cu furnizorul său prevede plăți în avans.
Spre imensa ușurare a telespectatorului, săgeata roții s-a oprit în dreptul premiului ″Facturi la energie″.
De la 1 octombrie, Marea Britanie ar fi urmat să majoreze plafoanele de preț la energie și gaze, cu 80%, un consumator casnic având de plătit în medie o factură anuală de 3.553 lire sterline, adică aproape 300 de lire sterline pe lună. Ulterior, erau programate noi creșteri,în ianuarie și aprilie 2023.
Însă noul premier Liz Truss are în plan ținerea sub control a crizei energetice prin ″înghețarea″ facturilor la un nivel cifrat sub actualele plafoane de preț timp de 18 luni, costurile suplimentare de achiziție ale furnizorilor urmând a fi finanțate prin împrumuturi bancare garantate de stat și recuperate ulterior prin scumpiri graduale pe facturile consumatorilor, care să se întindă pe o perioadă de 10-20 de ani. Valoarea acestei scheme de sprijin, pentru următoarele 18 luni, ar putea ajunge la circa 130 de miliarde de lire sterline.
CITEȘTE ȘI Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost condamnat la 6 ani închisoareMișcarea din Marea Britanie de refuz în masă, în semn de protest, al plății facturilor casnice la energie electrică și gaze naturale din cauza scumpirilor galopante, intitulată ″Don’t Pay″, capătă proporții tot mai mari, coordonatorii campaniei sperând să ajungă la un număr total de 1 milion de susținători până în octombrie, a scris de curând Financial Times.
Protestul se manifestă prin anularea de către consumatorii participanți a plăților prin debit direct către furnizorii de energie și gaze, prin care aceștia ″își iau singuri″ în fiecare lună din conturile bancare ale clienților sumele datorate pe facturi. Din iunie încoace, la ″Don’t Pay″ au aderat peste 130.000 de persoane.