UK Atomics, subsidiara britanică a companiei daneze de cercetare, inginerie și tehnologie Copenhagen Atomics, a înaintat Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială al Guvernului de la Londra o solicitare de evaluare generică de design pentru proiectul său de reactor nuclear modular containerizat de mici dimensiuni (SMR) bazat pe toriu și sare topită, intenția companiei fiind aceea de a construi în viitor în Regatul Unit o centrală de producție de energie electrică compusă din astfel de reactoare.
Evaluarea urmează să fie efectuată de către Oficiul pentru Reglementare Nucleară și Agenția de Mediu ale Marii Britanii și va avea ca scop verificarea elementelor de siguranță, securitate și protecție a mediului ale proiectului, scrie presa internațională de specialitate.

O eventuală finalizare cu succes a evaluării va duce la emitarea unei confirmări de acceptare a designului din partea instituțiilor menționate.
Reactorul Copenhagen Atomic utilizează apă grea depresurizată. Acesta consumă prin ardere deșeuri nucleare provenite de la centrale atomice clasice și produce combustibil din toriu în cadrul procesului. Este conceput să aibă o putere instalată de 100 MW termici, fiind suficient de mic pentru a permite fabricarea în masă.

″Designul reactorului utilizează tehnologii inovative pentru a genera energie curată, sigură și ieftină. Tehnologia nu generează emisii de gaze cu efect de seră și consumă deșeuri provenite din industria nucleară clasică pentru a produce energie″, susțin cei de la Copenhagen Atomics.
Compania a construit deja un prototip de astfel de reactor la o facilitate nouă a sa din capitala Danemarcei, care va fi utilizat pentru testări destinate procedurilor de aprobare întreprinse de instituțiile de reglementare din domeniu. Recent, firma a atras o finanțare de 20 milioane euro pentru accelerarea dezvoltării tehnologiei sale.
Totuși, danezii precizează că la Copenhaga vor fi efectuate doar teste non-radioactive, compania propunându-și ca, ulterior, să identifice o altă țară în care să testeze prototipul în condiții de radioactivitate, înainte de demararea producției industriale de serie, estimată pentru anul 2030.
″Testarea radioactivă nu va avea loc în Danemarca, întrucât aici nu există o agenție de stat care să aprobe astfel de cercetări. Nu știu exact ce țară ar fi cea mai potrivită pentru noi″, a declarat cofondatorul Copenhagen Atomics, Thomas Jam Pedersen, adăugând că printre variantele posibile se numără state din Europa, dar și Canada sau SUA.

Subsidiara britanică a Copenhagen Atomics intenționează să construiască, dar totodată să și dețină și să opereze o flotă de astfel de reactoare, al căror număr ar putea ajunge la câteva mii. Dezvoltatorul estimează că primul va intra în operare comercială în anul 2028.
Firma estimează că, având în vedere costurile mici de operare și faptul că nu vor exista cheltuieli de capital pentru clienți, prețul energiei produse de reactoarele sale se va cifra undeva la sub 40 de lire sterline/MWh, echivalentul a puțin peste 45 euro/MWh (225 lei/MWh).

″Îi eliberăm pe cei responsabili cu deciziile de povara complexității. Companiile fug de responsabilitatea de a opera o centrală nucleară, care implică și dezafectarea ulterioară, precum și managementul deșeurilor. Noi ne vom ocupa de toate și le vom livra clienților energie verde sigură″, a explicat Pedersen.
UK Atomics este cea de-a treia companie care a depus la reglementatorii britanici solicitare de evaluare generică de design pentru un proiect de reactor de tip SMR în ultimele 12 luni, după Rolls Royce și GE Hitachi Nuclear Energy. O altă firmă, Holtec International, se pregătește să facă același lucru.

Copenhagen Atomics a fost înființată în 2014 de către un grup de oameni de știință și ingineri de la Universitatea Tehnică a Danemarcei interesați de dezvoltarea de reactoare bazate pe toriu și sare topită. Compania își vinde deja unele dintre tehnologiile dezvoltate.
Acest tip de reactoare nu reprezintă un concept nou în sine, testări semnificative având loc în anii ’50 și ’60 în SUA, la Oak Ridge National Laboratory (ORNL) din Tennessee.

″Testările au fost întrerupte însă, inclusiv pentru că tehnologia bazată pe toriu nu era potrivită pentru producția de armament. În plus, investițiile în tehnologii centrate pe uraniu erau deja mult mai avansate. Însă la finalul anilor 2000, documentele privind testele de la ORNL au fost declasificate și făcute publice, stârnind un mare interes″, a mai spus cofondatorul Copenhagen Atomics.
În România, societatea locală de proiect care își propune să construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești o capacitate de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare nucleare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, companie controlată în proporții egale de Nuclearelectrica (SNN) și Nova Power&Gas, a semnat foarte recent contract de lucrări de inginerie și proiectare inițială (Front-End Engineering and Design - FEED) pentru proiect cu dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei SMR care va fi implementată la Doicești, compania americană NuScale. Reactoarele NuScale utilizează pentru răcire apă ușoară presurizată.