Venezuela a început să contacteze clienții cu contracte pentru achiziții de petrol, în urma ridicării temporare a sancțiunilor SUA

Venezuela a început să contacteze clienții cu contracte pentru achiziții de petrol, în urma ridicării temporare a sancțiunilor SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2023

Compania petrolieră de stat PDVSA din Venezuela a început să contacteze clienții cu contracte pentru achiziții de țiței, pe fondul ridicării temporare a sancțiunilor americane, au declarat joi două persoane familiare cu chestiunea, trecând la reluarea vânzărilor în numerar către rafinăriile globale, transmite Reuters.

SUA au ridicat miercuri majoritatea restricțiilor impuse Venezuelei, pentru o perioadă de șase luni, pentru producerea, vânzarea și exportul de petrol pe piețele alese de țară, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Industria gazelor avertizează că vor exista șocuri de preț fără investiții în noi surse de producție CITEȘTE ȘI Industria gazelor avertizează că vor exista șocuri de preț fără investiții în noi surse de producție

Relaxarea pe scară largă a sancțiunilor impuse începând cu 2019, în urma unor alegeri pe care Washington le-a considerat o falsă, va permite ca o parte din țițeiul venezuelean să circule către clienții cărora le-au fost interzis anterior tranzacțiile.

Licența, eliberată de Oficiul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA, își propune să încurajeze alegerile prezidențiale corecte în Venezuela, anul viitor.

Dar nu este așteaptat ca ridicarea sancțiunilor să stimuleze semnificativ producția de petrol deteriorată a Venezuelei sau să conducă imediat la exporturi mai puternice.

Divizia de tranzacționare a PDVSA și-a pierdut mult personal calificat, iar traderii de petrol au plecat din cauza salariilor mici. Această pierdere de experiență înseamnă că noile negocieri ar putea dura sau ar putea produce puține acorduri noi de export în cele șase luni de licență, potrivit surselor, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Producția de petrol din Venezuela, care se laudă cu cele mai mari rezerve de țiței la nivel mondial, este acum în medie de 780.000 de barili pe zi (bpd), iar modificările licenței ar putea contribui la creșterea fluxului de numerar al PDVSA, cel puțin reducând grupul de intermediari care își vând petrolul cu reducere clienților, mai ales în Asia.

Profit Energy.forum - Cristi Secrieru, Artenie, Secrieru & Partners: Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică ridică multe semne de întrebare. Autoritățile nu au fost transparente CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Cristi Secrieru, Artenie, Secrieru & Partners: Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică ridică multe semne de întrebare. Autoritățile nu au fost transparente

”OFAC a emis o licență generală fără precedent, care suspendă interdicția largă impusă PDVSA”, a declarat directorul general al companiei și ministrul Petrolului, Pedro Tellechea, pe rețelele de socializare.

Venezuela poate primi acum plăți directe pentru bunuri sau servicii în baza licenței emise de OFAC, care supraveghează respectarea sancțiunilor americane.

Restricțiile de plată au redus veniturile din vânzare către PDVSA și întreprinderile sale mixte, care erau autorizate doar să livreze mărfuri pentru a rambursa datoria, în timp ce transferul numerarului în Venezuela era interzis.

Nu toate sancțiunile americane împotriva PDVSA au fost ridicate.

Câștigurile PDVSA au fost puternic reduse de sancțiuni în ultimii patru ani. Întrucât clienților săi tradiționali li s-a interzis să facă afaceri cu acesta, compania a fost nevoită să-și vândă petrolul unui grup de intermediari în continuă schimbare, dispuși să schimbe mărfurile pentru reduceri mari de preț.

Din noiembrie, când Washington a autorizat Chevron să-și extindă asociațiile cu PDVSA și să exporte țiței venezuelean în SUA, acel acord și alte câteva au oferit PDVSA singurul acces pe piețele occidentale.

Acele acorduri se limitează însă la tranzacții de rambursare a datoriilor, așa că puțin numerar ajunge în cuferele PDVSA, limitându-i capacitatea de a extinde producția și exporturile de petrol.

”Cel mai mare beneficiu pe termen scurt, într-un an electoral, este acela de a vinde petrol la preț complet pe cea mai profitabilă piață a sa, Statele Unite”, a scris Francisco Monaldi, expert pe piața energetică din America Latină la Institutul Baker de la Universitatea Rice, pe rețelele sociale.

”Chiar și în cazul în care sancțiunile sunt reintroduse, banii aduși și producția suplimentară limitată vor fi ”o pasăre în mână””, pentru administrația președintelui venezuelean Nicolas Maduro, a adăugat Monaldi.

DIN CHINA LA EUROPA

O delegație condusă de Maduro a călătorit în China în septembrie pentru a reînnoi comerțul și investițiile.

Printre propunerile discutate atât de companiile guvernamentale, cât și de cele de stat s-au numărat reactivarea plăților datoriei Venezuelei cu petrol către China, care rămân în mare parte sub o perioadă de grație, și extinderea companiilor petroliere mixte în țară, potrivit unor surse separate, apropiate discuțiilor.

China este principala piață de export de petrol a Venezuelei, primind aproximativ 430.000 bpd de țiței și combustibil în acest an, potrivit datelor de urmărire a tancurilor petroliere.

Înainte de sancțiuni, India și SUA erau alte destinații de top. Cei mai mari clienți ai PDVSA, CNPC și PetroChina, prin acorduri mari de petrol pentru datorii, nu au importat petrol venezuelean de când SUA au impus sancțiuni secundare în 2020, așa că micile rafinării din China au preluat în schimb țiței din această țară.

Înainte de sancțiuni, PDVSA avea și contracte de furnizare de petrol cu rafinăriile de petrol din SUA, inclusiv filiala sa din Houston Citgo Petroleum, Valero Energy și PBF Energy; Reliance Industries și Nayara Energy din India; și firme europene precum Eni din Italia și Repsol din Spania.

Va fi lansat în România ″cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est″, dezvoltat de israelieni cu peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI Va fi lansat în România ″cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est″, dezvoltat de israelieni cu peste 100 milioane euro

Nu a fost imediat clar care dintre acele contracte de aprovizionare cu petrol rămân neexpirate și ar putea fi reînnoite rapid.

PDVSA și Ministerul Petrolului din Venezuela nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Administrația președintelui Joe Biden a evidențiat săptămâna aceasta că atât termenii electorali, cât și o serie de acorduri secundare între Maduro, opoziția politică a țării și Washington trebuie să fie îndeplinite pentru a menține licențele active.

Statele Unite au dat termen Venezuelei până la sfârșitul lunii noiembrie pentru a retrage interdicțiile pentru candidații de opoziție care vor candida la președinție, iar un grup de prizonieri politici trebuie eliberat. Prima eliberare a deținuților a avut loc peste noapte.

viewscnt
Afla mai multe despre
venezuela
petrol