Compania britanică de minerit Vast Resources, proprietarul minei polimetalice Băița Plai, din județul Bihor, se pregătește să înceapă producția de molibden la mina din România. Acțiunile companiei s-au apreciat puternic în urma informațiilor.
Producția de concentrat de molibden va începe în această lună. Compania a finalizat, recent, instalarea unui circuit de flotație pentru molibden.
Acțiunile Vast Resources s-au apreciat cu până la 28% pe piața AIM de la Londra în urma informațiilor luni, atingând un maxim intraday de 0,82 pence (0,9784 euro). Titlurile au pierdut ulterior din avans și au închis tranzacțiile în urcare cu 9%, la 0,70 pence.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Volumul de minereu extras a crescut cu 3,5% în perioada analizată, până la 13.020 tone, însă cantitatea măcinată a scăzut cu 6%, la 11.292 tone.
Pentru trimestrele următoare, Vast Resources estimează o creștere “substanțială” a tonajului de concentrat de cupru produs, după punerea în funcțiune a unei noi instalații de foraj.
În iunie, compania a finalizat instalarea celui de-al doilea circuit de măcinare la uzina de preparare de la Băița, operațiune în urma căreia și-a dublat capacitatea de procesare a minereurilor, de la 7.000 de tone/lună la 14.000 de tone.
Vast Resources a intrat pe piața locală în 2014, prin achiziția unei participații inițiale de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai, repusă în funcțiune în 2020.
Mina Băița Plai a fost estimată la 70 milioane de dolari în cadrul unei evaluării efectuate de directorii independenți ai Vast Resources. Compania britanică a semnat un acord cu Mercuria pentru vânzarea concentratului de cupru extras la Băița.
Vast Resources operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava, și are în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila, perimetru pentru care a primit licența de exploatare în iulie 2020.
Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur.
De asemenea, compania deține și o participație de 29% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului, situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană.