Valoarea exproprierilor pentru amenajarea Hidroenergetică Pașcani, de pe râul Siret, depășește 27 de milioane de lei

Valoarea exproprierilor pentru amenajarea Hidroenergetică Pașcani, de pe râul Siret, depășește 27 de milioane de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2024

Valoarea exproprierilor pentru amenajarea Hidroenergetică Pașcani, de pe râul Siret, depășește 27 de milioane de lei, conform un proiect de Hotărâre privind aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere, pus în dezbatere de Ministerul Energiei.

”Conform informațiilor puse la dispoziție de Hidroelectrica SA, pentru realizarea obiectivului de investiție de utilitate publică de interes național „Amenajarea Hidroenergetică Pașcani pe râul Siret” este necesară ocuparea unei suprafețe totale de 23.174.585 mp teren, aferentă unui număr total de 4.165 imobile”, potrivit unui proiect de Hotărâre privind aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere, declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate privată supuse exproprierii, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativt eritoriale, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Amenajarea Hidroenergetică Pașcani pe râul Siret”.

Urmărește-ne și pe Google News
Franța introduce măsuri drastice împotriva Airbnb CITEȘTE ȘI Franța introduce măsuri drastice împotriva Airbnb

Obiectivul de investiții „Amenajarea Hidroenergetică Pașcani pe râul Siret” este situat la circa 2,5 km amonte de orașul Pașcani, pe raza unităților administrativ-teritoriale Dolhasca din județul Suceava, Lespezi, Vânători și Valea Seacă și Pașcani din județul Iași, scrie News.ro.

Inițiată în anul 1985, Amenajarea Hidroenergetică Pașcani este cea mai mare investiție a statului român de până acum, în județul Iași.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, spunea în decembrie 2023 că stadiul de execuție pentru proiectul Amenajării Hidroenergetice Pașcani este de 80%.

Acesta a solicitat atunci Hidroelectrica să finalizeze lucrările la hidrocentrala de la Pașcani, județul Iași.

„Sunt astăzi la amenajarea Hidroenergetica de la Pașcani, un alt proiect început înainte de 1989, în anul de grație 1985. Proiectul de aici, acest lac de acumulare în devenire este la un grad de realizare de 80%, urmează să aibă o capacitate de 68 de milioane de metri cubi de apă. Sunt lângă râul Siret și aici va fi și centrala hidroelectrică de aproximativ 10 megawați putere instalată și este la un stadiu de 80%”, a declarat Sebastian Burduja, în decembrie 2023.
În varianta optimizată, obiectivul asigură: un volum de 68,7 milioane metri cubi apa având ca principală folosință producerea de energie electrică – energie medie de 25,3 GWh/an, ce se realizează prin centrala hidroelectrică Pașcani, cu o putere instalată de 9,4 MW; posibilitatea alimentării cu apă industrială în zona Pașcani-Târgu Frumos; asigurarea în aval a debitului ecologic pentru priză; asigurarea dezvoltării durabile a zonei; atenuarea undelor de viitură mici și mijlocii.

”Înainte de adoptarea Legii nr. 255/2010, Hidroelectrica a achiziționat un număr de 552 de imobile proprietate privată, în suprafață de 2.034.942 mp, situate pe amplasamentul coridorului de expropriere, în zona ce va fi ocupată de cuveta lacului de acumulare. Un număr de 3.376 imobile, în suprafață totală de 14.088.796 mp teren, aflate în proprietatea privată a altor titulari, sunt prevăzute în Anexa 2, pentru care valoarea despăgubirilor estimate de evaluator ANEVAR este de 27.471.242,50 lei”, se precizează în proiect.

ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut cu 61% anul trecut. Compania propune însă un dividend de bază în creștere cu 10% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut cu 61% anul trecut. Compania propune însă un dividend de bază în creștere cu 10%

Din coridorul de expropriere fac parte, de asemenea, și 84 imobile în suprafață de 6.579.220 mp proprietate publică a statului, precum și 153 imobile proprietate publică a unităților administrativ teritoriale, în suprafață de 471.627 mp.

Suma de 27.471.242,50 lei aferentă despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată afectate de coridorul de expropriere al lucrării rezultă din rapoartele de evaluare întocmite în luna ianuarie 2024, de către expertul autorizat ANEVAR Ion Gheorghescu.

Terenurile afectate de obiectiv sunt parțial alocate desfășurării activităților agricole, parțial sunt neproductive, parțial sunt ocupate de fond forestier și parțial sunt ocupate de ape (râul Siret) care își modifică frecvent albia. Din această cauză, terenurile sunt deseori supuse viiturilor. După finalizarea investiției, terenurile afectate de coridorul de expropriere vor fi în parte afectate construcțiilor hidrotehnice, în parte acoperite de ape - lacul de acumulare, iar o parte vor fi destinate asigurării zonei de retenție REMU (curba suprafeței libere a apei din lac) pentru protecție în caz de inundații. Drumul județean DJ 208, a cărui platformă este situată la aceeași cotă ca și barajul, va fragmenta practic lacul în două părți.

”Întrucât în prezent nu deținem toate informațiile necesare schimbării administratorilor, prin prezentul proiect de act normativ se urmărește exclusiv aprobarea listei cuprinzând imobilele proprietate publică a statului, urmând ca operațiunile privind schimbarea administratorilor asupra acestor imobile, să facă obiectul unui act distinct”, se menționează în document.

Prin Protocolul din 17.01.2007 investiția Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava s-a transmis din patrimoniul A.N. Apele Române în patrimoniul Hidroelectrica. Producătorul de energie a continuat realizarea lucrărilor, în prezent acestea fiind în stadiu foarte avansat de execuție, cu termen final de punere în funcțiune august 2026, arată Nota de fundamentare.

Varianta optimizată a investiției a fost aprobată prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor nr. 15/25.10.2022 în baza Studiul de fezabilitate actualizat în 2022 care a ținut seama de necesarul de apă actual și de perspectivă, în baza studiilor realizate de INHGA, din care rezultă că au crescut semnificativ cerințele privind debitele ecologice pe râul Siret, în aval de barajul Pașcani.

La rândul său, Studiul de fezabilitate ediția 2022 a fost avizat de Consiliului TehnicoEconomic cu Avizul nr 58/2022, iar prin Decizia Directoratului 879/11.08.2022 si Hotărârea nr 66/14.09.2022 a Consiliului de Supraveghere al S.C.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. s-au avizat devizul general actualizat și a indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiție. Conform legislației în vigoare, prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor nr 15/25.10.2022 s-au aprobat Devizul general actualizat și Indicatorii tehnicoeconomici ai obiectivului de investiție „Amenajarea Hidroenergetică Pașcani pe râul Siret”.

viewscnt
Afla mai multe despre
pașcani
siret
baraj