Compania Municipală Termoenergetica (CMTEB) a Primăriei Capitalei, urmașa falimentarei RADET, pregătește înlocuirea a pănă la 31,5 de kilometri de țevi de agent termic primar, tur și retur, din cadrul rețelei de transport a sistemului de alimentare centralizată cu căldură și apă caldă din București.
Astfel, compania a lansat o procedură de licitație în baza căreia vrea să achiziționeze țevi din oțel fără sudură utilizate la presiune, "DN 20 – DN 1000 – circuit primar", în baza unui acord-cadru încheiat cu cel mult 3 contractori pe o perioadă de 2 ani.
Valoarea acordului cadru este estimată la peste 12 milioane lei, potrivit documentației de achiziție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Starea tehnică actuală a rețelelor termice de transport administrate de CMTEB SA impune executarea lucrărilor de reparații și de remediere a avariilor. Țevile din oțel vor fi utilizate de către CMTEB SA pentru înlocuirea țevilor de agent termic primar, tur și retur, din cadrul rețelelor de transport. (...) Prin această achiziție, entitatea contractantă își propune să respecte sistemul calității în construcții, care să conducă la realizarea și exploatarea unor construcții de calitate corespunzătoare, în scopul protejării vieții oamenilor, a bunurilor acestora, a societății și a mediului înconjurător și eficientizarea procesului de desfășurare a unor activități", se arată în caietul de sarcini.
Data limită de primire a ofertelor este 8 aprilie, moment când acestea vor fi și deschise.
În urmă cu aproape un an, Primăria Capitalei se pregătea să solicite Comisiei Europene fonduri nerambursabile pentru un proiect masiv de reabilitare a sistemului de termoficare al Municipiului București, valoarea totală a investiției fiind estimată la aproape 1 miliard de lei plus TVA. Era vorba despre depunerea unei cereri de finanțare nerambursabilă de la UE prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Proiectul de reabilitare viza aproape 106 kilometri de traseu de transport a agentului termic, respectiv 212 kilometri de conducte.
CITEȘTE ȘI UNNPR: Precizări suplimentare privind procedura divorțului pe cale notarialăÎn decembrie 2019, costurile estimate ale proiectului major al Primăriei Capitalei, de reabilitare a peste 200 de kilometri de conducte de transport al agentului termic operate de Termoenergetica, au fost majorate cu peste 33%, de la 994,3 milioane lei la 1,32 miliarde lei (fără TVA, 1,57 miliarde lei cu tot cu TVA), în primul rând ca urmare a majorării salariului minim în industria de construcții prin celebra OUG nr. 114/2018, care a sporit costurile de personal ale contractorilor.
În plus, pentru respectarea cerinței de recuperare a costurilor, Primăria a făcut un studiu estimativ privind evoluția prețului de facturare a gigacaloriei în București în perioada 2020-2044. Din studiu rezultă că acest preț, stabilit de Primărie, ar putea fi majorat încă de anul acesta. De exemplu, pentru gospodăriile populației, se estimează o creștere cu 6,2% în 2020, de la nivelul actual de 137 lei/Gcal fără TVA la 145,52 lei/Gcal fără TVA. Ulterior, documentul estimează că prețul pentru consumatorii casnici va ajunge la 236,39 lei plus TVA în 2030 și va depăși 300 lei începând din 2043.
Municipalitatea nu a reușit să depună cererea de finanțare până la finalul anului trecut.
CITEȘTE ȘI Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, și fiul dezvoltă un ansamblu rezidențial de lux Ulterior, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) a anunțat că proiectul pentru creșterea eficienței energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în municipiul București va putea fi depus până pe 31 decembrie 2020, bugetul fiind de maximum 1,68 miliarde lei.
Proiectul include optimizarea/ reabilitarea/ extinderea rețelelor de transport și distribuție a energiei termice, zonarea și reconfigurarea rețelelor de transport și distribuție al agentului termic, implementarea soluției de realizare a rețelei cu conducte preizolate (sau similar) dotate cu sistem de detectare, semnalizare și localizare a pierderilor, în scopul reducerii acestora, reabilitarea/ reconfigurarea platformelor de vane, a racordurilor și a elementelor constructive, precum și finalizarea sistemului centralizat de monitorizare de tip SCADA.
Pe 2 martie, principalul furnizor de agent termic al Capitalei, Electrocentrale București (ELCEN), anunța că Termoenergetica, noul operator al rețelei de termoficare din București ce a preluat de la 1 decembrie 2019 activitatea falimentarei RADET, înregistrează datorii ieșite din scadență față de ELCEN în valoare de 206,55 milioane lei. ”Constatăm, din păcate, că se repetă povestea nefericită a RADET: se acumulează datorii, se depășesc termene scadente și se percep penalități aferente facturilor achitate cu întârziere”, arăta ELCEN, într-un comunicat.
În replică, Termoenergetica a transmis în aceeași zi că serviciul public de alimentare cu energie termică a bucureștenilor nu este în pericol. "S-au plătit până acum aproximativ 149 de milioane de lei, deși până în prezent Guvernul nu a alocat niciun leu Primăriei Municipiului București, comparativ cu anul trecut, când Primăria Capitalei a încasat de la Guvernul României suma de 538 de milioane de lei. Restul de 20,8 milioane de lei și nu 25,3 milioane de lei, așa cum arată cifrele diseminate în spațiul public, precum și penalitățile aferente, vor fi achitate în zilele următoare, în momentul de față existând un flux constant de încasări. În ceea ce privește valoarea facturii aferente lunii ianuarie, de aproximativ 180 de milioane de lei (181.159.707 lei), vă comunicăm că aceasta se află încă în perioada de grație, termenul final de plată fiind 30 martie 2020", a susținut Termoenergetica.