Unii membri ai OPEC+, conduși de Arabia Saudită și Rusia, au convenit să prelungească reducerile voluntare ale producției de petrol în trimestrul al doilea, au declarat surse, oferind un sprijin suplimentar pieței pe fondul preocupărilor legate de creșterea economică globală, transmite Reuters.
Arabia Saudită, liderul de facto al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat că își va extinde reducerea voluntară de producție, de 1 milion de barili pe zi (bpd), până la sfârșitul lunii iunie, lăsând producția la aproximativ 9 milioane de barili pe zi. Reducerile vor fi inversate treptat, în funcție de condițiile pieței, a spus agenția de știri de stat SPA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rusia, care conduce aliații OPEC cunoscuți în mod colectiv ca OPEC+, va reduce producția și exporturile de petrol cu încă 471.000 bpd în al doilea trimestru, în coordonare cu unele țări participante la OPEC+, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak.
OPEC+ a acceptat în noiembrie reduceri voluntare în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi pentru primul trimestru, condusă de Arabia Saudită, reluând propria sa reducere voluntară, scrie News.ro.
Membrii OPEC+ anunță reducerile individual.
Irakul își va extinde reducerea producției de 220.000 bpd, Emiratele Arabe Unite își vo extinde reducerea producției de 163.000 bpd și Kuweitul își va extinde reducerea producției de 135.000 bpd, au declarat cei trei producători OPEC în declarații separate.
Algeria a mai spus că va reduce producția cu 51.000 bpd, iar Omanul cu 42.000 bpd.
CITEȘTE ȘI Șoferii care incalcă regulile de circulație și vitezomanii vor fi inregistrați din Black HawkOPEC+ a implementat o serie de reduceri ale producției de la sfârșitul anului 2022, pentru a sprijini piața, pe fondul creșterii producției din Statele Unite și a alto producători non-membri și a îngrijorărilor legate de cerere, în timp ce economiile majore se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor.
Prețurile petrolului au găsit sprijin din cauza tensiunilor geopolitice în creștere din cauza atacurilor grupului Houthi, aliniat Iranului, asupra transportului maritim la Marea Roșie, deși îngrijorarea cu privire la creșterea economică și la ratele mari ale dobânzilor au cântărit și ele.
Contractele futures pentru petrolul Brent, pentru luna mai, au închis vineri în urcare cu 1,64 dolari, sau cu 2%, la 83,55 dolari pe baril.
Surse au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că OPEC+ va lua în considerare extinderea reducerilor de producție în al doilea trimestru, una spunând că este ”probabil”.
Perspectiva cererii de petrol este incertă pentru acest an. OPEC se așteaptă la un alt an de creștere relativ puternică a cererii, de 2,25 milioane bpd, condusă de Asia, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă la o creștere mult mai lentă, de 1,22 milioane bpd.