Un sfert dintr-un singur zăcământ de gaze din Rusia le aduce austriecilor de la OMV dividende mai mari decât întregul OMV Petrom

Un sfert dintr-un singur zăcământ de gaze din Rusia le aduce austriecilor de la OMV dividende mai mari decât întregul OMV Petrom
scris 23 feb 2018

Grupul austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, se așteaptă să încaseze pentru anul 2017 dividende în valoare totală de 160 de milioane de dolari de pe urma participației sale de 25% la firma care deține concesiunea de gaze naturale Yuzhno-Russkoye din Rusia, situată în vestul Siberiei, al cărei acționar principal este Gazprom. Participația a fost achiziționată de austrieci către finalul anului trecut de la divizia Uniper a concernului german E.ON.

"În total, pentru anul fiscal 2017, ne așteptăm la plăți de dividende pentru Yuzhno-Russkoye  de 160 milioane dolari. Privind în perspectivă, ne așteptăm ca dividendele să crească față de 2017", a declarat CEO-ul OMV, Rainer Seele, la o conferință cu analiștii financiari.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin comparație, celor de la OMV urmează să li se distribuie în 2018 dividende brute în valoare de circa 578 milioane lei din profitul net al OMV Petrom pe 2017, corespunzătoare deținerii lor de 51,01% la cel mai mare producător de țiței și gaze din România. La cursul actual, de circa 3,78 lei/dolar, asta ar însemna în jur de 153 milioane dolari. Producția de gaze obținută de OMV din participația la Yuzhno-Russkoye este aproximativ egală cu cea a OMV Petrom în România, de circa 100.000 de barili echivalent petrol pe zi.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritatea Metropolitană de Transport București va fi desființată, la propunerea Ministerului Transporturilor CITEȘTE ȘI Autoritatea Metropolitană de Transport București va fi desființată, la propunerea Ministerului Transporturilor

OMV Petrom a anunțat miercuri creșterea anul acesta cu 33% a dividendului brut pe acțiune, la 0,02 lei/titlu, ajungând la o rată de distribuire către acționari a profitului de 45%. Compania și-a majorat în 2017 cu 140% profitul net, acesta ajungând la 2,5 miliarde de lei, de la un miliard de lei în 2016.

Compania-mamă OMV a finalizat la finalul lunii noiembrie a anului trecut tranzacția de preluare a 24,99% din acțiunile Severneftegazprom, joint-venture-ul care deține concesiunea perimetrului de gaze naturale Yuzhno-Russkoye din Rusia, de la divizia Uniper a concernului german E.ON. Gazprom deține 40% din capitalul companiei, iar germanii de la Wintershall – 35%. Prețul tranzacției s-a ridicat la 1,85 miliarde dolari (1,75 miliarde euro).

La conferința cu analiștii, oficialii OMV au explicat modelul de business al companiei în privința zăcământului rusesc. Astfel, OMV a înființat în Rusia o companie de trading, Gazprom YRGM Development, pe care o controlează aproape integral, în proporție de 99,99%. Partea din producția de gaze a zăcământului ce revine OMV în baza participației sale de 25% la compania concesionară este vândută către acest trader, la un preț reprezentând costuri plus o marjă fixă.

Telekom Romania a raportat venituri de 972 milioane de euro în 2017 CITEȘTE ȘI Telekom Romania a raportat venituri de 972 milioane de euro în 2017

Ulterior, traderul vinde aceste gaze către Gazprom, în baza unui contract de tip take-or-pay, 50% din volume fiind indexate la prețul de referință cu care rușii exportă gaze în Germania, iar restul – la prețul de referință pentru piața internă a Rusiei. În acest tip de contracte, se convine în avans asupra cantității și a prețului de vânzare, iar în cazul în care cumpărătorul nu achiziționează întreaga cantitate prevăzută în contract, de exemplu pentru că are oportunitatea de a beneficia de prețuri mai mici de la alți furnizori, este obligat să plătească penalități.

"După încheierea tranzacției, pe 30 noiembrie 2017, cele două entități, Severneftegazprom și traderul, au fost incluse în bilanțurile financiare și operaționale ale OMV. Cele două au contribuit cu 16 milioane euro la profitul net al OMV pe 2017. Dat fiind că tranzacția produce efecte retroactiv, de la 1 ianuarie 2017, OMV are dreptul la dividende din profitul pe 2017. Dividendele de la compania de operare Severneftegazprom au fost deja plătite, iar cele de la compania de trading vor fi distribuite în 2018. În total, pentru anul fiscal 2017, ne așteptăm la plăți de dividende pentru Yuzhno-Russkoye de 160 milioane dolari. Privind în perspectivă, ne așteptăm ca dividendele să crească față de 2017", le-a spus Rainer Seele analiștilor.

Yuzhno Russkoye este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Rusia și este situat în regiunea Iamal-Nenets. Producția curentă a zăcământului este de 25 miliarde metri cubi pe an, iar licența de exploatare expiră în 2043. Gazele din acest zăcământ constituie principala sursă de alimentare a conductei Nord Stream 1, care face legătura directă între Rusia și piața germană. Anul trecut, contribuția financiară a OMV la dezvoltarea proiectului noii conducte Nord Stream 2 s-a ridicat la 324 milioane euro, în condițiile în care există incertitudini majore cu privire la posibilitatea de finanțare a acestuia de pe piețele financiare, din cauza sancțiunilor economice impuse de SUA Rusiei. 

Metrorex estimează pierderi de peste 95 milioane lei în acest an, la venituri de 1,73 miliarde lei CITEȘTE ȘI Metrorex estimează pierderi de peste 95 milioane lei în acest an, la venituri de 1,73 miliarde lei

Oficialii OMV le-au mai spus analiștilor că se așteaptă ca tranzacția de schimb de active cu Gazprom, care a demarat în decembrie 2016, să fie finalizată la sfârșitul acestui an. Tranzacția vizează achiziționarea de către OMV a unei participații de 24,98% din zăcământul de gaze și condensat Uregoy (Siberia - fazele de dezvoltare Achimov IV și V) în schimbul unei participații de 38,5% din subsidiara OMV din Norvegia, care va fi cedată Gazprom.

Pe acest subiect, Rainer Seele a fost întrebat de analiști dacă poate confirma informațiile cu privire la existența unor divergențe de guvernanță corporativă cu Gazprom legate de schimbul de active.

"Principalele chestiuni pe care le discutăm acum se referă la câți manageri putem trimite noi în Siberia, câți pot trimite ei la compania noastră din Norvegia, care va fi modelul de business, asupra căror planuri de business ne putem pune de acord, care va fi planul de dezvoltare și ala mai departe. Asupra tuturor acestora va trebuia să cădem la un acord cu Gazprom. Un lucru e clar. Aș vrea să avem o influență mare în Rusia. Aș vrea să evit ca partenerul nostru să capete o influență prea mare în Norvegia. Asta descrie divergența pe care trebuie să o rezolvăm împreună, iar acest lucru ia timp. Însă avem în plan rezolvarea acestei chestiuni în cursul acestui an, după care vom demara procesul de obținere a autorizațiilor necesare atât în Norvegia, cât și în Siberia", a răspuns Rainer Seele.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
omv gazprom
gaze naturale rusia
dividende omv petrom
rainer seele