Șeful Poștei: Meseria de poștaș nu mai există! Se închide un capitol de peste 100 ani. Îi vom transforma

Perspective   
Șeful Poștei: Meseria de poștaș nu mai există! Se închide un capitol de peste 100 ani. Îi vom transforma

Poșta Română va dezvolta serviciul de curierat și coletărie, prin construirea unei infrastructuri și transformarea poștașilor în curieri.

„Este timpul să trecem la următorul nivel, și anume să începem livrări în coletărie, așa cum se procedează în industrie astăzi. Nu o s-o facem ca o activitate istorică, ci ca un startup.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Record în Senatul SUA - Un senator a vorbit 25 de ore CITEȘTE ȘI VIDEO Record în Senatul SUA - Un senator a vorbit 25 de ore
Evenimente

Putem să începem de la zero, practic, să fie un nou business. Anul trecut am făcut ceea ce trebuia din punct de vedere administrativ, anul acesta se văd rezultatele. Cu alte cuvinte, încercăm să rezolvăm problema de insert în rețeaua poștală a volumelor.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost de a construi Hub-uri și echipamente de sortare”,spune Valentin Ștefan, CEO, Poșta Română, ccitat de Agerpres.

România a depășit Spania și Grecia și a ajuns „campioană europeană” a șomajului la tineri. Cum a luat amploare fenomenul CITEȘTE ȘI România a depășit Spania și Grecia și a ajuns „campioană europeană” a șomajului la tineri. Cum a luat amploare fenomenul

Potrivit acestuia, vor urma noi investiții în infrastructură și pregătirea rețelei de curierat.

„Deși avem o rețea generoasă și oameni foarte muncitori, ei trebuie să fie pregătiți să accepte tehnologia și să înțeleagă că meseria de poștaș nu mai există! Se închide un capitol de peste o sută de ani în această industrie.

Trebuie să existe curierat de acum încolo, motiv pentru care am început să transformăm poștași în curieri. Deocamdată, avem doar 2.000. Ambiția noastră este să creștem semnificativ peste 2.000”, a explicat directorul Poștei Române.

Avertizare meteo - Vine un nou episod brusc de răcire semnificativă. Prognoza pentru următoarele două săptămâni CITEȘTE ȘI Avertizare meteo - Vine un nou episod brusc de răcire semnificativă. Prognoza pentru următoarele două săptămâni

El a menționat că Poșta Română este o companie foarte complexă, cu o multitudine de îndatoriri, între care distribuirea pensiilor și a serviciilor sociale. „Acum trei ani aveam 25.000 de salariați, acum avem 20.000, ne-au crescut volumele de livrări între timp, deci muncim mai bine cu 20.000 de oameni. Am reușit în ultimii ani, oarecum, să stabilizăm compania, tot ce înseamnă business-ul tradițional al Poștei, ăsta este un lucru fundamental pentru noi, că ne permite să creștem de acum înainte”, a mai spus Valentin Ștefan.

Conform directorului, Poșta Română își propune să-și creeze, în viitor, o rețea de lockere. „Ambiția noastră cu rețeaua de lockere este să aibă un rol comercial, adică să facem bani, să livrăm coletul și să existe un profit, pentru că administrăm rețeaua. Vrem să ducem rețeaua de lockere nu doar în zonele urbane care sunt profitabile acum, ci și în zonele care nu fac față din punct de vedere comercial.

Trump, în forță - vrea al treilea mandat de președinte, astăzi interzis: Nu glumesc. Există metode! CITEȘTE ȘI Trump, în forță - vrea al treilea mandat de președinte, astăzi interzis: Nu glumesc. Există metode!

Rețeaua de lockere a Poștei Române va fi una națională, nu doar urbană, și ele vor fi plasate în apropierea oficiilor poștale sau nu neapărat”, a mai spus Valentin Ștefan.

Poșta Română a eliminat 75% din posturile de la nivel central, de la 1.200 la 300 de angajați, în timp ce, la nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.

"Poșta Română a implementat o restructurare profundă a aparatului administrativ, eliminând 75% din posturile de la nivel central - de la 1.200 la 300 de angajați. La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, fără a afecta calitatea serviciilor. De la începutul anului 2025, numărul angajaților din Administrația Centrală s-a diminuat cu 67 de posturi, reprezentând un procent semnificativ de 20%, generând o economie anuală de aproximativ 10.000.000 lei la bugetul companiei", se arată într-un document al companiei.

Scandal la Primark - CEO-ul demisionează după o „eroare de judecată” cu o femeie CITEȘTE ȘI Scandal la Primark - CEO-ul demisionează după o „eroare de judecată” cu o femeie

Până în prezent, optimizările au condus la economii totale de 151,3 milioane de lei, dintre care 122,4 milioane lei reprezintă economii nete, excluzând beneficiile generate de mobilitatea salariaților.

Pe fondul reducerii birocrației, cererea pentru serviciile Poștei Române este în creștere semnificativă. Segmentul de curierat a marcat o redresare importantă în 2024, cu o creștere de 11% a veniturilor, după o perioadă prelungită de declin.

"Această performanță este rezultatul strategiei agresive de recâștigare a competitivității pe piața de curierat. Poșta Română rămâne un pilon esențial al infrastructurii logistice și poștale din România, continuând transformarea și modernizarea pentru a răspunde cerințelor actuale ale pieței. Compania continuă să facă toate demersurile pentru a deveni o structură eficientă, suplă, în cadrul căreia deciziile și responsabilitățile sunt descentralizate, principalul scop fiind acela de satisfacție a clienților deserviți", se mai precizează în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
poșta română
restructuare