Biroul antifraudă al Uniunii Europene, OLAF, a deschis o anchetă cu privire la o lacună legislativă care permite unor țări precum Turcia să exporte petrol rusesc, care se află sub sancțiunile UE, către bloc sub o altă etichetă, scrie Politico, citând persoane familiare cu această chestiune.
Ancheta vine după ce Politico a dezvăluit că milioane de barili de combustibil provenit din Moscova ar putea ajunge în bloc după ce au fost rebranduite în Turcia, în ciuda interzicerii acestor importuri rusești.
Mecanismul este posibil din cauză că Bruxelles-ul permite combustibilii „amestecați” să intre în UE dacă sunt etichetați ca non-ruși, scrie Hotnews.ro
Lacuna legislativă a generat venituri până la 3 miliarde de euro pentru Moscova numai din trei porturi turcești în cele 12 luni după ce UE a sancționat importurile de petrol rusești în februarie 2023.
Practica prezintă modalitățile creative prin care Rusia eludează sancțiunile UE și își protejează comerțul cu combustibili fosili, care reprezintă aproape jumătate din veniturile Kremlinului. Anul trecut, POLITICO a dezvăluit că Moscova a câștigat încă un miliard de euro dintr-o lacună separată a sancțiunilor UE din Bulgaria.
Ancheta vine, de asemenea, pe măsură ce relațiile dintre Bruxelles și Ankara sunt tensionate în legătură cu deschiderile sale rusești – chiar dacă Turcia face mișcări minore pentru a se alinia sancțiunilor Statelor Unite.
Turcia, membră a NATO, păstrează un rol de mediator între Rusia, Ucraina și Occident.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut public suveranitatea Ucrainei. Turcia a furnizat arme Ucrainei și, împreună cu ONU, a intermediat acordul acum dispărut privind coridorul cerealelor Mării Negre, notează Kyiv Independent.