ULTIMA ORĂ Romgaz anunță că va achita contribuția de solidaritate. Câți bani va încasa statul român

ULTIMA ORĂ Romgaz anunță că va achita contribuția de solidaritate. Câți bani va încasa statul român
scris 18 ian 2023

Romgaz, cel mai important producător de gaze din România, anunță că va achita taxa de solidaritate, de 60% pe "profiturile excepționale" din 2022, și estimează că va achita statului român peste 900 de milioane de lei.

Profit.ro a anunțat că Ministerul Finanțelor a cerut Comisiei Europene clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională. Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, și ar putea fi decisive în stabilirea poziției autorităților fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă. 

Urmărește-ne și pe Google News

Procentul de 60% pentru care a optat Guvernul României, dublu față de cel minim prevăzut în regulamentul Uniunii Europene, de 33% și cel de-al treilea ca mărime din UE, se aplică unei baze impozitare reprezentată de diferența dintre profitul impozabil pe 2022 și 2023 (fiind o măsură excepțională, se aplică doar până la 31 decembrie 2023) și 120% din profitul impozabil mediu realizat în perioada 2018-2021.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kelemen Hunor anunță că nu va mai candida la alegerile prezidențiale CITEȘTE ȘI Kelemen Hunor anunță că nu va mai candida la alegerile prezidențiale

Romgaz estimează că va plăti anul acesta contribuție de solidaritate de 906,1 milioane lei.

Compania precizează că în 2023 mai mult de jumătate din cheltuielile companiei (55%) vor fi cheltuieli cu plata taxelor, față de numai 14% cheltuieli cu personalul, 13% cheltuieli cu bunuri și servicii și 18% alte cheltuieli operaționale. Acestea cuprind cheltuieli cu redevențele (1 miliard lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2,2 miliarde lei), contribuția la fondul de tranziție energetică (1,79 milioane lei), contribuțiile datorate către ANRE (14 milioane lei lei), contribuția de solidaritate (906 milioane lei - aferentă anului 2022 și achitată în 2023 - n.r.), precum și impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu și alte impozite și taxe.

În total, valoarea impozitelor și taxelor pe care Romgaz estimează că le va achita către buget în 2023, inclusiv contribuția de solidaritate, se va ridica la peste 4,1 miliarde de lei, suma de 2 ori mai ridicată decât profitul net prognozat de companie pentru același an, de 2 miliarde lei.

Potrivit calculelor Profit.ro, numai pe primele 3 trimestre ale anului trecut, Romgaz ar fi urmat să achite o contribuție de solidaritate de 442 milioane de lei în contul contribuției de solidaritate.

VIDEO Ministrul de Interne al Ucrainei, adjunctul său și mai mulți copii au murit după ce un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din regiunea Kiev CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul de Interne al Ucrainei, adjunctul său și mai mulți copii au murit după ce un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din regiunea Kiev

Conform unui anunț de săptămâna trecută, cel mai important producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom, spune că potrivit Regulamentului european, transpus în legislația autohtonă, prin care a fost introdusă contribuția de 60% din profitul contabil, nu este obligat să achite această taxă.

Și pricipalul acționar, grupul austriac OMV, a informat Bursa vieneză că Petrom nu va achita contribuția de solidaritate către statul român. În același timp, grupul austriac a anunțat suma pe care o va achita OMV în contul contribuției de solidaritate de 33% (dacă sunt efectuate investiții, 40% în absența acestora) introdusă de guvernul vienez: “Pe baza cifrelor financiare preliminare, ne așteptăm ca contribuția de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022. Aceasta va fi plătită efectiv de-abia în 2023”.

Potrivit calculelor Profit.ro, numai pe primele 3 trimestre ale anului trecut, dacă veniturile din upstream și rafinare ar fi depășit procentul de 75% din cifra de afaceri, OMV Petrom ar fi urmat să achite o contribuție de solidaritate de 4 miliarde de lei, pe lângă impozitele directe de 7,1 miliarde de lei pe care le-a achitat în aceeași perioadă și impozitele indirecte, care se ridică la aproximativ 7,5-8 miliarde lei (în total, aproximativ 3 miliarde de euro).

Potrivit OUG 186, „sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracția țițeiului, 0620 - Extracția gazelor naturale, 0510 - Extracția huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie și 1920 - Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.”

Spre deosebire de Romgaz, care obține majoritatea veniturilor din upstream (plus o parte din furnizarea angro de gaze, din producția și furnizarea de energie electrică și din depozitare, prin Depogaz, companie la care este acționar), OMV Petrom este o companie integrată, pe lângă veniturile din upstream și din rafinare, având încasări considerabile și din activitatea de trading, din cea de comercializare a carburanților sau din cea de producție și furnizare de energie electrică (mult mai ridicată decât cea a Romgaz).

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa de solidaritate
energie
romgaz
omv petrom
ministerul finantelor
comisia europeană