ULTIMA ORĂ Engie nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanță, întrucât nu știe dacă poate cumpăra suficiente gaze

ULTIMA ORĂ  Engie nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanță, întrucât nu știe dacă poate cumpăra suficiente gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2021

Engie România a notificat Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) la sfârșitul lunii octombrie cu privire la renunțarea la statutul de furnizor de ultimă instanță, începând cu 15 decembrie 2021.

Potrivit companiei, decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor la gazele naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

În decurs de doar două săptămâni, Engie România a preluat aproximativ 20.000 de clienți din portofoliul a trei furnizori, care au renunțat la licența de furnizare de gaze naturale.

"Pe lângă efectele operaționale generate de preluarea acestor clienți, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziție ale Engie România deoarece este luat în considerare prețul mediu de achiziție aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 și nu prețul de piață la care achiziționăm gazele", spun reprezentanții companiei.

Aceștia arată că înțeleg contextul dificil actual și doresc să aibă o abordare prudentă și responsabilă, care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale a portofoliului Engie România, de 1,9 milioane de clienți.

"Engie România este în dialog permanent cu autoritățile de resort pentru a găsi cele mai bune soluții pentru definirea condițiilor aplicabile furnizorilor de ultimă instanță pentru toate părțile implicate și în beneficiul clienților", se mai arată în răspunsul companiei.

Anterior, reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) au afirmat că furnizorii de gaze nu mai pot renunța la licență dacă nu rezolvă mai întâi problema clienților lor.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

"ANRE a modificat regulamentul de acordare a licențelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenței trebuie mai întâi să rezolve problema clienților lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice și să le acorde timp să încheie contracte cu alți furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunța la licență doar dacă este însoțită de dovada că toți clienții și-au încheiat alte contracte", au precizat reprezentanții ANRE.

De asemenea, există și situația în care unui furnizor i se retrage automat licența pentru că nu mai are contract cu Transgaz, însă, în acel caz, furnizorul își asumă plata unor dezechilibre în sistem.

În ultimele două luni, ANRE a primit șase cereri de renunțare la licența de furnizare a gazelor. Cei mai mari dintre furnizorii care au cerut acest lucru sunt Restart Energy, cu aproape 23.000 de clienți, și Tulcea Gaz, cu aproape 16.000 de clienți, restul având un număr nesemnificativ de consumatori.

"Niciun consumator nu riscă să rămână nealimentat cu gaze. ANRE desemnează un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), adică un furnizor care îi poate prelua la prețul cel mai mic. ANRE poate obliga respectivul FUI să preia acești clienți", au adăugat responsabilii reglementatorului.

Aceștia au mai spus că au primit o cerere din partea Engie de a renunța la statutul de Furnizor de Ultimă Instanță, însă ANRE poate obliga compania să fie FUI dacă are prețurile cele mai mici din piață.

Săptămâna trecută, Restart Energy a anunțat că a luat decizia de a renunța la furnizarea de gaze naturale și estimează că actuala criză de pe piața de energie va duce la insolvențe și dispariția altor companii din piață.

"Piața de gaze naturale din România, dar și de la nivel european, traversează o perioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a prețului, lipsa de predictibilitate în zona de aprovizionare și schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât și al clienților finali. Acestor condiții speciale li se adaugă modificările legislative recent adoptate în România, care, conform proiecțiilor noastre, vor avea un impact negativ important asupra activității de furnizare a gazelor naturale. Drept urmare, după o analiză atentă, am decis renunțarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022", spune Armand Domuta, manager general Restart Energy.

Potrivit companiei, clienții Restart ar urma să fie alocați automat către Furnizorii de Ultima Instanță alocați de ANRE.

"Actuală criză a energiei va produce schimbări importante în perioada imediat următoare, inclusiv insolvențe și dispariția de pe piață a unor producători și furnizori", apreciază managementul Restart Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
gaze naturale