Grupul italian Enel a fost tința unui nou atac cibernetic, al doilea de la începutul anului, hackerii reușind să fure aproximativ 5 TB de date, inclusiv informații dintr-un fișier denumit “ROMÂNIA”.
Grupul din spatele atacului de tip ransomware amenință cu publicarea informațiilor dacă nu primește 14 milioane de dolari în Bitcoin.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acum, Enel a fost ținta unui atac ransomware executat de un grup de hackeri cunoscut sub numele NetWalker.
NetWalker susține că a descărcat, conform Bleeping Computers, aproximativ 5TB de date de pe computerele Enel, inclusiv baze de date, informații private, documente despre clienți, situațiile financiare “etc.”.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țarăGruparea amenință, în nota de răscumpărare, că va publica o primă serie de date în mai puțin de o săptămână dacă nu obține un răspuns de la reprezentanții Enel.
Printre fișierele furate de hackeri se află și află mai multe fișiere cu denumiri de țări unde Enel este prezent, printre care România, Grecia și Italia.
În urmă cu câteva zile, NetWalker a confirmat, indirect atacul, după ce gruparea a publicat un mesaj pe pagina de asistență a Enel, prin care cere companiei “să nu se teamă” să le scrie.
Aparent, Enel nu a răspuns mesajelor, iar recompensa cerută de NetWalker s-a dublat. “Perioada de plată a expirat! Noul preț este: 14000000$ (1234,0238 BTC)” este noul mesaj trimis companiei.
Reprezentanții grupului italian de utilități nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.
Pe 27 octombrie, NetWalker a adăugat grupul Enel pe site-ul propriu de scurgeri de informații și a distribuit o serie de capturi de ecran cu fișiere furate în timpul atacului de pe 19 octombrie și care au fost aparent decriptate.
Enel, cea mai mare companie de utilități din Europa, are în România peste 3.000 de angajați și deservește 3 milioane de clienți prin rețeaua sa de furnizare și distribuție, iar Enel Green Power deține și operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile.
La nivel global, Enel are peste 61 de milioane de clienți în 40 de țări. Din august, compania ocupă locul 87 în Fortune Global 500, cu un venit de aproape 90 de miliarde de dolari în 2019.