Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, totodată cel mai mare furnizor concurențial de pe piața locală de profil, ia în calcul extinderea în străinătate, relevă date analizate de Profit.ro.
Hidroelectrica își propune astfel ″diversificarea portofoliului de producție, prin adăugarea de noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile, dezvoltate atât intern, cât și prin eventuale achiziții, inclusiv prin expansiune la nivel regional″, potrivit unui document oficial al companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sursa citată vorbește despre ″dezvoltarea afacerilor prin creșterea capacităților de producție, urmărind creșterea producției de energie electrică, atât prin utilizarea potențialului hidroenergetic existent, implementarea unor proiecte de stocare a energiei electrice prin pompaj, diversificarea portofoliului de producție a energiei electrice, inclusiv prin achiziția și/sau dezvoltarea de capacități de producție a energiei din alte surse regenerabile de energie și/sau achiziția de participații la alte companii, cât și prin orientarea către alte secțiuni ale lanțului de valoare energetic la nivel național și, în viitor, la nivel regional, precum și prin diversificarea activității în alte activități din domenii economice conexe obiectului principal de activitate″.
Producătorul vrea ″dezvoltarea capacităților interne de M&A pentru analiza, evaluarea și participarea activă la oportunitățile de achiziție de proiecte/capacități noi de generare energie electrică din surse eoliene și solare″, respectiv ″definirea și crearea unui compartiment specializat, prin atragerea de noi talente, care să gestioneze implementarea diversificării portofoliului de producție al Hidroelectrica″.
Hidroelectrica operează în prezent un număr de 187 de hidrocentrale, cu capacitate însumată de 6.300 MW, precum și parcul eolian Crucea, de 108 MW.
Hidroelectrica estimează preliminar un profit net de peste 6 miliarde lei pe anul trecut, cu 35% mai mare decât cel din 2022, de 4,46 miliarde lei - un nou record istoric pentru companie. În schimb, pentru anul în curs, este preconizată o reducere cu aproape 20% a câștigului net, comparativ cu preliminatul pe 2023, la 4,83 miliarde lei.