ULTIMA ORĂ Canadienii de la Gabriel Resources obțin suspendarea provizorie a deciziei prin care au pierdut procesul cu România

ULTIMA ORĂ Canadienii de la Gabriel Resources obțin suspendarea provizorie a deciziei prin care au pierdut procesul cu România
scris 16 iul 2024

Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a decis suspendarea provizorie a executării hotărârii prin care Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a  pierdut procesul intentat României.

ICSID a anunțat că a înregistrat solicitarea Gabriel Resources, de anulare a deciziei favorabile României, și că a notificat părțile cu privire la suspendarea provizorie a executării acesteia, pe durata deliberărilor asupra solicitării de anulare.

Urmărește-ne și pe Google News
Conflict Rusia - Ucraina în Italia: Oțelărie rusă prosperă, cea ucraineană intră în faliment. Unul dintre cei mai bogați oligarhi, implicat CITEȘTE ȘI Conflict Rusia - Ucraina în Italia: Oțelărie rusă prosperă, cea ucraineană intră în faliment. Unul dintre cei mai bogați oligarhi, implicat

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat anterior că a depus contestația la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, cerând anularea acesteia.

Depunerea contestației a fost anunțată de Profit.ro de la finele lunii iunie.

Gabriel Resources solicită anularea hotărârii ICSID pronunțate la 8 martie 2024 în cadrul procedurii de arbitraj împotriva României, prin care au fost respinse cererile companiei canadiene împotriva statului român, „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri”. De asemenea, ICSID a acordat României aproximativ 10 milioane USD cu titlu de costuri.

Germania schimbă modul în care este subvenționată energia regenerabilă CITEȘTE ȘI Germania schimbă modul în care este subvenționată energia regenerabilă

În cererea de anulare a deciziei ICSID, Gabriel Resources reclamă „vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”.

Cererea de anulare explică faptul că, în plus, decizia majorității cu privire la răspundere este viciată în mod substanțial din mai multe motive, inclusiv excese de putere evidente prin nerespectarea legislației aplicabile, abateri grave multiple de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării deciziilor luate cu privire la mai multe dintre cele mai fundamentale aspecte ale cererilor prezentate, susține compania.

O acțiune în anulare este examinată și soluționată de un „comitet ad hoc” format din trei membri numiți de președintele Consiliului de administrație al ICSID. Gabriel Resources a solicitat ca președintele Consiliului de administrație să obțină o recomandare din partea Secretarului General al Curții Permanente de Arbitraj cu privire la selectarea membrilor comitetului ad hoc, având în vedere preocupările legate de conflictele de interese reale și potențiale din cadrul ICSID.

În cererea de anulare, Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării deciziei privind cheltuielile de judecată de 10 milioane USD acordate României.

„În urma unei cereri de anulare o suspendare provizorie a executării unei hotărâri este acordată automat, atunci când este solicitată, până la constituirea comitetului ad-hoc. Procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID nu este o cale de atac asupra fondului deciziei arbitrale, ci o procedură care, în caz de succes, ar stinge decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate”, precizează sursa citată.

 În data de 8 martie, ICSID a anunțat că a dat dreptate României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roșia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă. Gabriel Resources cerea despăgubiri de 6,7 miliarde euro. Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Din contră, România urmează să recupereze cheltuieli de judecată de circa 10 milioane de dolari.

Gabriel Resources a anunțat că intenționează să conteste decizia arbitrală și va depune cererea până la data de 7 iulie.

În luna aprilie, acționarul majoritar al companiei Roșia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerțului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Gabriel Resources contestă sechestrul pus pe acțiunile RMGC în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are față de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câștigării procesului desfășurat la Washington.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel resources
roșia montană