Tribunalul Mehedinți a declarat falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, Remus Borza a fost numit lichidator

Tribunalul Mehedinți a declarat falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, Remus Borza a fost numit lichidator
scris 28 ian 2016

Tribunalul Mehedinți a decis, joi, intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), la cererea creditorilor, măsură care însă urmează să fie contestată în apel de către administratorul judiciar al Regiei, firma Tudor și Asociații.

Instanța a numit ca lichidator al RAAN firma Euro Insol a lui Remus Borza, care gestionează și insolvența Hidroelectrica și pe care statul ar fi vrut să o numească administrator judiciar și la Complexul Energetic Hunedoara, intrat recent în insolvență. Euro Insol va avea o retribuție provizorie de 20.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre creditorii societății se numără Alstom Infrastructure, dar și Administrația Fondului pentru Mediu sau Administrația Bazinală de Apă Jiu. RAAN a intrat în insolvență în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenței, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Tehnocrații de la Finanțe au pus în pericol de blocaj transportul naval din România CITEȘTE ȘI Tehnocrații de la Finanțe au pus în pericol de blocaj transportul naval din România

Cea mai mare datorie acumulată de RAAN este către Complexul Energetic Oltenia, în valoare de 128,6 milioane lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN, la momentul declanșării procedurii de insolvență, se aflau peste 300 societăți comerciale, dar și instituții publice, administrații locale și bănci care au avut relații contractuale cu RAAN.

RAAN este controlată integral de statul român, prin Ministerul Energiei.

OMV Petrom vrea să demareze o investiție de aproape 1 mld. lei într-o centrală de condensare a gazelor din Oltenia CITEȘTE ȘI OMV Petrom vrea să demareze o investiție de aproape 1 mld. lei într-o centrală de condensare a gazelor din Oltenia

Pe 1 noiembrie 2015, 1.525 de angajați ai RAAN au fost disponibilizați, ei primind ajutor de șomaj timp de doi ani și un venit de completare până la cel mult 1.700 de lei lunar, în funcție de vechime.

Potrivit raportului administratorului judiciar, principala cauză care a dus la intrarea în insolvență a RAAN a fost reprezentată de investițiile ineficiente și extrem de costisitoare, realizate la costuri duble și chiar triple față de estimările inițiale. Administratorul judiciar menționa în raportul din 2013 privind cauzele insolvenței Regiei că existau la acea dată anchete în derulare realizate de către organe de control ale statului, având ca obiect investiiții și tranzacții ale RAAN.

Alte cauze ale insolvenței au fost supraîndatorarea, neîncasarea facturilor pentru energia termică și electrică livrată de sucursala Romag Termo și producerea pe stoc de apă grea în exces față de necesarul centralei nucleare de la Cernavodă.

viewscnt
Afla mai multe despre
regia autonomă pentru activități nucleare
raan
insolventa
faliment
complexul energetic oltenia