Sancțiunile internaționale conduse de SUA împotriva Rusiei au început să erodeze dominația de zeci de ani a dolarului în tranzacțiile internaționale cu petrol, deoarece majoritatea tranzacțiilor cu India, principalul client al Rusiei pentru țițeiul livrat pe mare, au fost încheiate în alte valute, transmite Reuters.
Dominația dolarului a fost pusă periodic sub semnul întrebării și totuși a continuat datorită avantajelor copleșitoare ale utilizării celei mai larg acceptate monede pentru afaceri, scrie News.ro.
Comerțul cu petrol al Indiei, ca răspuns la tulburările sancțiunilor și războiul din Ucraina, oferă cea mai puternică dovadă de până acum a unei treceri la alte valute, care s-ar putea dovedi de durată.
Țara este al treilea importator mondial de petrol, iar Rusia a devenit furnizorul său principal după ce Europa a evitat aprovizionarea Moscovei, în urma invaziei acesteia în Ucraina începută în februarie anul trecut.
După ce o coaliție opusă războiului a impus Rusiei un plafon al prețului petrolului pe 5 decembrie, clienții indieni au plătit pentru majoritatea petrolului rusesc în valute diferite de dolar, inclusiv dirhamul Emiratelor Arabe Unite și, mai recent, rubla rusească, au spus surse bancare.
Tranzacțiile din ultimele trei luni însumează echivalentul a câteva sute de milioane de dolari, au adăugat sursele.
Grupul celor Șapte mari economii, Uniunea Europeană și Australia, au convenit asupra plafonului de preț la sfârșitul anului trecut, pentru a interzice ca serviciile occidentale și transportul maritim să comercializeze petrol rusesc, cu excepția cazului în care sunt vândute la un preț scăzut impus, pentru a priva Moscova de fonduri pentru războiul său.
Unii traderi din Dubai și companiile energetice rusești Gazprom și Rosneft caută plăți în afara dolarului pentru anumite grade de nișă de petrol rusesc, care au fost vândute în ultimele săptămâni peste limita de 60 de dolari pe baril, au spus trei surse cu cunoștințe directe.
Sursele au cerut să nu fie numite din cauza sensibilității problemei.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Autoritățile cer italienilor să dubleze ritmul de lucru la Autostrada Ploiești-Buzău. Sute de utilaje și muncitoriAceste vânzări reprezintă o mică parte din vânzările totale ale Rusiei către India și nu par să încalce sancțiunile, despre care oficialii și analiștii americani au prezis că ar putea fi evitate de servicii non-occidentale, cum ar fi transportul și asigurările rusești.
Trei bănci indiene au susținut unele dintre tranzacții, deoarece Moscova încearcă să-și dedolarizeze economia și comercianții pentru a evita sancțiunile, au declarat pentru Reuters surse comerciale, precum și foști oficiali economici ruși și americani.
Dar continuarea plății în dirhami pentru petrolul rus ar putea deveni mai dificilă după ce Statele Unite și Marea Britanie au adăugat luna trecută banca rusă MTS din Moscova și Abu Dhabi la instituțiile financiare ruse pe lista de sancțiuni.
MTS a facilitat unele plăți de petrol din India, în afara dolarului, au spus sursele comerciale.
Nici MTS, nici Trezoreria SUA nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.
O sursă indiană din sectorul rafinării a declarat că majoritatea băncilor ruse s-au confruntat cu sancțiuni de la război, dar clienții indieni și furnizorii ruși sunt hotărâți să continue tranzacționarea cu petrol rusesc.
”Furnizorii ruși vor găsi alte bănci pentru a primi plăți. Așa cum este, guvernul nu ne cere să încetăm să cumpărăm petrol rusesc, așa că sperăm că se va găsi un mecanism alternativ de plată în cazul în care sistemul actual este blocat”, a declarat sursa pentru Reuters.
ȚĂRI PRIETENOASE VERSUS NEPRIETENOASE
Plata petrolului în dolari a fost practica aproape universală de zeci de ani. Prin comparație, ponderea monedei în totalul plăților internaționale este mult mai mică, de 40%, conform cifrelor din ianuarie ale sistemului de plăți SWIFT.
Daniel Ahn, un fost economist-șef la Departamentul de Stat al SUA și acum membru global la Centrul Internațional pentru Savanți Woodrow Wilson, spune că puterea dolarului este de neegalat, dar sancțiunile ar putea submina sistemele financiare ale Occidentului, fără a-și atinge scopul.
”Eforturile pe termen scurt ale Rusiei de a încerca să vândă bunurii în schimbul altor valute decât dolarul nu reprezintă adevărata amenințare la adresa sancțiunilor occidentale”, a spus el.
”(Occidentul) slăbește competitivitatea propriilor servicii financiare prin adăugarea unui alt nivel administrativ”.
Plafonul de preț al petrolului a coincis cu un embargo al UE asupra importurilor de petrol rusesc pe mare, rotunjind un an de interdicții și sancțiuni, inclusiv expulzând în mare parte Rusia din sistemul global de plăți SWIFT.
Aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari, au fost înghețate.
Ca răspuns, Rusia a declarat că va solicita plata pentru energia sa în moneda țărilor ”prietenoase” și anul trecut a ordonat statelor UE ”neprietenoase” să plătească gazele în ruble.
Pentru firmele rusești dolarul a devenit un posibil ”activ toxic”, a spus analistul independent și fostul consilier la Banca Rusiei Alexandra Prokopenko.
”Rusia are nevoie disperată de comerț cu restul lumii, deoarece este încă dependentă de veniturile sale din petrol și gaze, așa că încearcă toate opțiunile pe care le au. Ei lucrează la construirea unei infrastructuri directe între ruși și sistemele bancare indiene”, a spus ea pentru Reuters.
Cea mai mare bancă din India, State Bank of India, are un cont în valută străină în Rusia. În mod similar, multe bănci din Rusia au deschis conturi la bănci indiene pentru a facilita comerțul.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Inițiatorul Cogealac, cu afaceri pe 4 continente, cumpără în România o firmă cu contract de racordare a unui parc solar de peste 100 MW. Un mare portar al naționalei de fotbal, implicat în afacereDirectorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a declarat în luna de după invadarea Ucrainei de către Rusia că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea eroda dominația dolarului prin încurajarea blocurilor comerciale mai mici care folosesc alte valute.
”Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranță posibilă”, a spus ea pentru Financial Times.
FMI nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters.
Dincolo de Rusia, tensiunile dintre China și Occident erodează și normele de mult stabilite ale comerțului global dominat de dolari.
Rusia deține o parte din rezervele sale valutare în renminbi, în timp ce China și-a redus deținerile de dolari, iar președintele rus Vladimir Putin a declarat în septembrie că Moscova a fost de acord să vândă Chinei livrări de gaze în yuani și ruble în loc de dolari.
INDIA ÎNLOCUIEȘTE EUROPA
În ultimul an, India a înlocuit Europa ca principal client al Rusiei pentru petrolul pe mare, achiziționând barili ieftini și crescând de 16 ori importurile de țiței rusesc față de înainte de război, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie cu sediul la Paris.
Țițeiul rusesc a reprezentat aproximativ o treime din totalul importurilor sale.
Deși India nu recunoaște sancțiunile împotriva Moscovei, majoritatea achizițiilor de petrol rusesc în orice monedă le-au respectat, au spus surse comerciale, și aproape toate vânzările au avut loc la niveluri sub limita prețului.
Chiar și așa, majoritatea băncilor și instituțiilor financiare sunt precaute cu privire la compensarea oricăror plăți, pentru a evita încălcarea fără să știe orice lege internațională.
Pentru rafinăriile indiene care în ultimele săptămâni au început să deconteze unele achiziții de petrol rusesc în ruble, plățile au fost procesate parțial de Banca de Stat a Indiei prin contul său de ruble nostro din Rusia, potrivit surselor comerciale.
Aceste tranzacții sunt în mare parte pentru achiziții de petrol de la giganții energetici de stat ruși Gazprom și Rosneft, au adăugat sursele.
Bank of Baroda și Axis Bank s-au ocupat de majoritatea plăților în dirhami, au adăugat sursele.
Băncile, Gazprom și Rosneft nu au răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters.
India a pregătit un cadru pentru reglementarea comerțului cu Rusia în rupii indiene, în cazul în care tranzacțiile cu ruble ar fi întrerupte de noi sancțiuni, au spus sursele.
Solicitată pentru comentarii, Trezoreria SUA s-a referit la afirmația secretarului de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, la două săptămâni de la începutul războiului: ”Nu cred că dolarul are o concurență serioasă și nu este probabil să se întâmple pentru mult timp”.