Electrica SA se prăbușește la bursă, după ce a raportat profit doar ″pe hârtie″ pe 2022

Electrica SA se prăbușește la bursă, după ce a raportat profit doar ″pe hârtie″ pe 2022
scris 8 mar 2023

Prețul acțiunilor companiei de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49% din capital, era în scădere cu peste 9% miercuri în jurul orei 14, față de închiderea de marți. Ulterior, titlurile EL și-au redus din depreciere, la circa 8%.

Asta după ce societatea a raportat marți seară, după închiderea pieței, un profit net de 559 milioane lei pe 2022, obținut însă în condițiile înregistrării strict contabile a unor venituri neîncasate în sumă de 989 milioane lei

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO & FOTO Ford lansează la Craiova cel mai puternic model Puma de până acum, cu motor mild-hybrid CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Ford lansează la Craiova cel mai puternic model Puma de până acum, cu motor mild-hybrid

Astfel, o bună parte din rezultatul pozitiv al Electrica SA din 2022 este doar ″pe hârtie″, datorându-se unei modificări legislative din toamna trecută.

Aceasta a constat în faptul că operatorilor de distribuție a energiei electrice și celui de transport (Transelectrica) li s-a permis să capitalizeze în avans în mod trimestrial, adică să contabilizeze treptat la încasări înainte să le încaseze propriu-zis, sumele reprezentând majorări viitoare de tarife reglementate de distribuție pentru acoperirea creșterii costurilor cu achiziția de energie în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT), creștere datorată scumpirii galopante a energiei angro de anul trecut.

ANAF are încă inspectori Antifraudă la OMV Petrom. Strâng date pentru discuțiile Finanțelor cu Comisia Europeană pe taxa de solidaritate CITEȘTE ȘI ANAF are încă inspectori Antifraudă la OMV Petrom. Strâng date pentru discuțiile Finanțelor cu Comisia Europeană pe taxa de solidaritate

Grupul Electrica SA a înregistrat venituri din capitalizarea consumului propriu tehnologic în sumă de peste 989 milioane lei, reprezentând consumul propriu tehnologic suplimentar calculat ca diferență dintre costul net cu achiziția și costul consumului propriu tehnologic inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2022.

Conducerea Electrica SA a propus un dividend brut în valoare de 0,1178 lei/acțiune, valoarea totală a acestora ridicându-se astfel la 40 milioane lei. În plus, a fost propusă răscumpărarea de către societate a propriilor acțiuni, pentru implementarea unui plan de remunerare în acțiuni gratuite pentru directorii executivi cu contract de mandat, din cadrul grupului.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa profit
electrica sa preț acțiuni
electrica sa capitalizare costuri cpt tarife distributie