EMOV, companie britanică de energie, înființată în 2019, a achiziționat 88% din acțiunile Sand Hill Petroleum, având în portofoliu active upstream și midstream în Ungaria și România. Sand Hill este operatorul a două concesiuni de explorare onshore în România, deținute împreună cu Panfora (o subsidiară a grupului maghiar MOL), aflate la granița cu Ungaria.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Sand Hill este al treilea producător ca mărime din Ungaria și extrage peste 300 mii mc/zi de gaze naturale din concesiunile pe care le deține în centrul și nord-estul statului vecin.
Filiala din România, Sand Hill Petroleum SRL, și-a înjumătățit în ultimii ani numărul de angajați, de la 12 la 6 persoane, și a raportat pierderi de 11,7 milioane lei și 95 milioane lei în 2021, respectiv 2020, conform datelor analizate de Profit.ro. Valoarea activelor companiei a scăzut de la 73,5 milioane lei în 2019 la 187.000 lei în 2021, ceea ce ar putea sugera că operațiunile de explorare n-au avut succesul scontat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
EMOV Ltd este o companie înființată în 2019, cu o cifră de afaceri nulă în ultimii ani și 0 angajați. Potrivit ultimei raportări efectuată în 2022 către Fiscul britanic, EMOV Ltd avea active fixe în valoare de 661 de lire.
Directorul executiv al EMOV Ltd, Jeremy Huck, are o experiență bogată în Rusia, unde a și studiat, de altfel, la Institutul Energetic de la Moscova. El a fost, pe rând, șeful filialei Anderman International în Rusia, președintele consiliului de administrație al JV Chernogorskoye și a ocupat poziții executive la gigantul BP, inclusiv la Moscova. Ultima funcție înainte de a prelua conducerea EMOV a fost cea de CEO la Nobel Upstream, cu afaceri în Azerbaidjan.
Un alt director non-executiv, William Burkett, a fost managerul de dezvoltare și de marketing din Rusia al ConocoPhillips.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Nave rusești, dar și o mină s-au apropiat periculos de cea mai nouă platformă petrolieră românească din Marea NeagrăDe altfel, potrivit propriei prezentări, EMOV Ltd “se concentrează pe exploatarea oportunităților din Europa Centrală și regiunea Caspică”.
În România va moșteni operațiunile de explorare ale Sand Hill, care a lansat un program seismic 3D suplimentar în ianuarie 2023 pentru a evalua în continuare concesiunile de explorare.
Sand Hill este acționar, cu 70% (restul de 30% fiind deținut de Panfora) și operator al perimetrului EX-1 Voivozi, situat în partea de vest a României, în Bazinul Panonic. Blocul se află chiar la granița româno-maghiară, aproape de concesiunea Újléta, operată de SHP, în Ungaria, unde compania a forat cu succes mai multe sonde de explorare în 2017 și a început deja să producă gaze naturale.
Un alt perimetru care va fi operat de EMOV Ltd prin achiziționarea Sand Hill este cel de la Adea (Arad), din sud-estul a bazinului Panonic, unde Sand Hill deține o participație de 80%, restul de 20% aparținând Panfora.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica vrea să ″întinerească″ cea mai mare hidrocentrală de pe DunăreÎn ianuarie 2015, Sand Hill a primit 5 autorizații de prospectare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) în Bazinul Transilvaniei.
Sand Hill este, de asemenea, proprietarul și operatorul a două unități de procesare, tratare și depozitare a gazelor naturale din Ungaria. Aceste site-uri au o capacitate combinată de 950 mii mc/zi și sunt utilizate pentru a procesa producția de gaz și condens a companiei, cu capacitate suplimentară disponibilă pentru creșterea viitoare a producției și pentru procesarea gazelor pentru companii terțe. În plus, Sand Hill dezvoltă planuri de conectare a acestor unități de procesare a gazelor la concesiunile sale din România.
EMOV susține că această achiziție îi oferă “o platformă de creștere într-un moment în care aprovizionarea internă cu gaze naturale este esențială pentru securitatea energetică europeană”.
Pe lângă operațiunile existente, Sand Hill este singura companie din Ungaria care a primit aprobarea guvernului pentru a participa la programul Proiecte importante de interes european comun al Comisiei Europene cu proiectul său de producție și stocare a hidrogenului, HyStore. Proiectul este în curs de evaluare, așteptând aprobarea CE.