Tranzacție surpriză: Britanicii de la Prospex Oil&Gas vând participația la concesiunea Suceava, unde erau parteneri cu unul dintre fiii miliardarului uzbec Ibragimov

Tranzacție surpriză: Britanicii de la Prospex Oil&Gas vând participația la concesiunea Suceava, unde erau parteneri cu unul dintre fiii miliardarului uzbec Ibragimov
scris 15 oct 2020

Prospex Oil and Gas, companie de investiții în petrol și gaze listată pe piața AIM a bursei de la Londra, a semnat vânzarea participației deținute la concesiunea de hidrocarburi de la Suceava către subsidiara din România a H2Oil.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția vizează participația de 50% deținută de Prospex la concesiunea de hidrocarburi EIV-1 Suceava, o participație egală fiind dețintă de Raffles Energy.

Urmărește-ne și pe Google News

H2Oil este o companie britanică specializată în servicii petroliere. În România, britanicii au lucrat pentru producătorul de hidrocarburi Hunt Oil, pe concesiunea de la Padina. De asemenea, în România este înregistrată firma H2Oil Well Services SRL, cu sediul în Baia Mare. Asociatul și administratorul unic al acesteia este James Stenhouse, acționar majoritar și administrator și al H2Oil UK. 

Polonezii de la Serinus Energy au obținut prelungirea licenței la Satu Mare și se pregătesc să foreze încă două sonde CITEȘTE ȘI Polonezii de la Serinus Energy au obținut prelungirea licenței la Satu Mare și se pregătesc să foreze încă două sonde

Prospex va primi doar 215.000 de lire sterline cash (237.000 euro) în această tranzacție, în contextul unor datorii istorice ale companiei către H2Oil.

Britanicii de la Prospex Oil and Gas au cumpărat, în 2017, 50% din drepturile de explorare aferente perimetrului Suceava de la Raffles Energy SRL, operatorul concesiunii, în schimbul sumei de 750.000 de euro. Achiziția a fost realizată prin intermediul subsidiarei PXOG Massey Limited.

Vânzarea vine pe fondul unei revizuiri strategice a portofoliului din partea Prospex, după ce, anul acesta, a cumpărat o participație de 49,9% la proiectul El Romeral din Spania.

DECIZIE Parlamentul respinge rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția rămâne pentru toate activele CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul respinge rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția rămâne pentru toate activele

Prima sondă din perimetru a fost forată în noiembrie 2017 la o adâncime de 600 de metri, cele două companii anunțând că au găsit un zăcământ de gaze naturale conținând peste 99% metan, care a fost testat la un debit de aproximativ 33.000 metri cubi /zi. Producția a început în septembrie 2018, primele cantități de gaze naturale fiind vândute pe piața locală. În afara investiției din România, portofoliul Prospex include mai multe licențe în Spania și Italia, precum și o participație de 49% la Hutton Poland, deținătorul drepturilor pentru concesiunea Kolo, din centrul Poloniei.

Raffles Energy SRL, cu sediul la București, figurează între primii producători de gaze naturale din România. Compania este subsidiară a Raffles Ltd. UK, parte din grupul cu capital privat Raffles Energy Group, deținut de Furkhat Ibragimov, unul dintre fiii miliardarului de origine uzbecă Alijan Ibragimov.

În România, Raffles deține 62,5% din blocul EIII-1 Brodina – Zona de producție Bilca, 50% din blocul EIII-1 Brodina – Zona de producție Voitinel, 50% din perimetrele de exploatare Suceava, inclusiv zăcămintele de la Climăuți-Ruda și Dornești Sud și centrala pe gaz de la Dornești, 100% din drepturile de explorare aferente concesiunii Suceava și 60% din blocul EIII-4 Bacău – Zona de producție Bacău Nord.

viewscnt
Afla mai multe despre
prospex oil&gas
raffles
pxog massey
prospex
h2oilconcesiunea suceava
perimetrul suceava