Compania canadiană Jade Power Trust, având în portofoliu parcul eolian Dorobanțu și mai multe microhidrocentrale românești, își vinde toate activele operaționale de energie regenerabilă din România grupului austriac Enery.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Enery Power Holding, cu sediul în Viena, are operațiuni în Cehia, Slovacia și Bulgaria, producând aproape 200 GWh de energie electrică pentru aproape 60.000 de gospodării.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacția, care include și activele Jade Power din Olanda, se ridică la 71 milioane euro.
Proiectul Suha cuprinde mai multe microhidrocentrale amplasate pe râurile Suha Mare și Suha Mică, în comuna Viștea, județul Brașov. Canadienii au preluat proiectul în 2014, în cadrul unei achiziții mai largi, care a vizat un total de 11 microhidrocentrale cu o capacitate instalată totală de 5,1 MW, unul dintre vânzători fiind compania Romenergo.
Pe fondul pierderilor înregistrate, compania canadiană a decis însă să oprească activitatea hidrocentralelor Suha în vara anului 2018 și a scos proiectul la vânzare.
CITEȘTE ȘI Consumatorii de gaze vor suporta pe facturi racordarea de noi clienți industriali la sistemele de distribuție și la cel de transportFondată la Toronto în 2014, Jade Power Trust (fosta Transeastern Power Trust) a intrat pe piața românească în același an, iar în 2017 a cumpărat de la OMV Petrom parcul eolian Dorobanțu, cu o capacitate de 45 MW, pentru care a plătit 23 milioane de euro.
Compania a încercat să integreze în activitatea proprie și operațiuni de minerit bitcoin, la o “fermă” amplasată în apropierea parcului Dorobanțu, însă a abandonat proiectul după numai patru luni, în contextul prăbușirii prețurilor criptomonedelor pe piața internațională.
CITEȘTE ȘI Profituri în creștere pentru toate business-urile CEZ din România, scoase la vânzare: 100 de milioane de euro în primul semestruUlterior, canadienii au anunțat că analizează vânzarea activelor, concentrate în sectorul energiei regenerabile din România, sau cooptarea unui investitor strategic.