Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, precum și operatorii rețelelor de distribuție a gazelor din țară, cei mai importanți fiind Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie, Delgaz Grid controlat de E.ON și Premier Energy, ar putea fi scutiți de acciza la gaze pentru cantitățile aferente consumurilor lor tehnologice, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″Prin excepție (…), nu se consideră ca fiind fapt generator de accize consumul de gaz natural utilizat pentru menținerea capacității de a transporta și de a distribui gaz natural, în limitele stabilite de autoritatea de reglementare în domeniu (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, ANRE – n.r.)″, stipulează un proiect de modificare a Codului Fiscal.
Reglementările ANRE cu privire la calculul consumului tehnologic în transportul și distribuția de gaze pot fi citite aici și aici. Normele prevăd că operatorii au obligația de a investi, prin programele de dezvoltare și mentenanță, în reducerea consumurilor tehnologice.
Acciza la gaze, datorată numai de consumatorii noncasnici, este de 3,17 lei/MWh fără TVA pentru gaze utilizate în scop comercial, respectiv de 6,98 lei/MWh fără TVA pentru cele utilizate în scop necomercial. De exemplu, anul trecut, Transgaz a avut un consum tehnologic de 753.681 MWh, potrivit raportului pe 2022 al companiei. Consumul respectiv a generat accize de circa 2,39 milioane lei.
Proiectul de scutire a transportatorului și distribuitorilor de acciza aferentă consumurilor lor tehnologice de gaze vine în condițiile în care majorările de tarife reglementate cuvenite acestora au fost amânate de către autorități prin lege, aceștia capitalizând trimestrial costurile suplimentare, față de cele incluse în tarife, cu achiziția de gaze destinate acoperirii consumului tehnologic din perioada 1 ianuarie 2022-31 martie 2025.
În plus, de anul trecut, producătorii interni de profil sunt obligați să asigure la preț reglementat de 150 lei/MWh un procent de 75% din consumul tehnologic al operatorilor menționați. Pentru aceste cantități, producătorii sunt scutiți de supraimpozitare, iar prețul de referință pentru redevența petrolieră este cel de 150 lei/MWh, nu media lunară a cotațiilor de piață de pe hub-ul austriac Baumgarten.