Transgaz se teme că nu va exista gaz suficient pe BRM în această iarnă și oferă peste un miliard de lei pe gazul de import necesar echilibrării SNT

Transgaz se teme că nu va exista gaz suficient pe BRM în această iarnă și oferă peste un miliard de lei pe gazul de import necesar echilibrării SNT
scris 9 aug 2022

Incertitudinile privind alimentarea cu gaze de import, în special rusesc, în iarna viitoare pot pune în pericol funcționarea Sistemului Național de Transport (SNT), ceea ce a determinat operatorul SNT, Transgaz, să organizeze o licitație de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023. Transgaz este dispus să achite o sumă totală cuprinsă între 1,079 și 1,349 miliarde lei pe o cantitate totală de gaze de 128 milioane mc sau 1,37 TWh, care poate fi suplimentată cu 25%.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite, care în prezent sunt în proporție de 61,61% pline (20,2 TWh). Cum, în prezent, producția curentă se situează la un nivel aproape dublu celui al consumului (260 GWh/zi vs 135 GWh/zi), probabil că România va intra în iarnă cu peste 80% depozite pline (peste 26 TWh). Însă chiar dacă ar avea depozitele pline 100%, România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vârf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: Furnizorii achiziționează și depozitează de obicei doar o parte din gazul necesar alimentării clienților pe termen lung. Restul îl achiziționează în ziua respectivă sau cu o zi înainte de pe piețele spot. Dacă nu reușesc să acopere diferența, Transgaz intervine și echilibrează sistemul, furnizorul urmând a achita un preț de echilibrare, cu 10% peste cel spot.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prețul de 788 lei/MWh oferit de Transgaz reprezintă prețul mediu ponderat calculat pentru tranzacțiile intrazilnice din perioada 25 iunie- 04 iulie 2022, de 679,29 lei/MWh, plus un adaos de disponibilitate livrare de maxim 16%. Compania a încercat în repetate rânduri și anul trecut să achiziționeze servicii similare, licitațiile fiind anulate ca urmare a faptului că nicio companie (trader) nu a fost interesată, la licitație neprezentându-se niciun ofertant, deși adaosul era de 30%, nu de 16%. Luni, 8 august, prețul intraday de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) era de 707,7 lei/MWh, cu 4,2% peste cel estimat de Transgaz în caietul de sarcini. Iar ultima tranzacție cu gaz cu furnizare în primul trimestru al anului viitor s-a realizat pe 7 iulie la un preț de 863 lei/MWh, cu 183,71 lei/MWh sau 27% peste prețul estimat de Transgaz și cu  75 de lei/MWh sau 9,5% peste prețul de 788 lei/MWh, cu tot cu adaosul de 16%. În aceste condiții, este probabil ca licitația să aibă soarta celor de anul trecut.

Frații Pavăl (Dedeman) își urcă participația la Simtel CITEȘTE ȘI Frații Pavăl (Dedeman) își urcă participația la Simtel

Adaosul este necesar pentru că Transgaz nu semnează propriu-zis un contract de cumpărare gaze, ci unul de furnizare servicii de echilibrare, rezervându-și dreptul de a nu apela la o parte din cantitățile prevăzute în caietul de sarcini. Transgaz “nu este obligată să solicite prestare de servicii de echilibrare pe durata contractului, în situația în care produsele standardizate pe termen scurt oferă răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale sau în prezența unei lichidități în ceea ce privește produsele standardizate pe termen scurt”, prevede documentul.

Recordul zilnic al extragerilor din depozite se situează la 280-300 GWh. Dacă adăugăm și o producție internă de 250 GWh/zi (cu tot cu producția suplimentară a BSOG din Marea Neagră, care probabil ca va compensa declinul natural al producției Romgaz și, mai ales, Petrom), ar rezulta 530-550 GWh/zi. Iar consumul pe timp de iarnă se situează în mod normal (nu în perioade geroase cu vârf de consum) la 650-700 GWh/zi. În plus, extracții din depozite de peste 280 GWh/zi pot fi efectuate doar câteva zile consecutive, după care presiunea din depozite scade.

Cum iarna viitoare, furnizarea de gaz, în special rusesc, este incertă, Transgaz se vede nevoit să semneze un contract de import de servicii de echilibrare pentru a fi sigură că dispune de gazul necesar asigurării funcționării sistemului.

“Dacă în perioadele de cerere maximă (ianuarie - martie) sursele de gaze din producția internă și din depozitele de înmagazinare gaze naturale sunt exploatate la maxim și cantitățile de gaze achiziționate de pe burse ca și produse standardizate pe termen scurt nu acoperă necesarul de gaze care să mențină SNT în limite operaționale atunci singură sursă disponibilă pentru menținerea SNT în Iimite operaționale este din import”, explică Transgaz.

Consiliul Concurenței declanșează verificarea modului în care au evoluat prețurile la combustibili CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței declanșează verificarea modului în care au evoluat prețurile la combustibili

Valoarea inferioară a intervalului, și anume 1,079 miliarde lei, reprezintă valoarea estimată a achiziției pentru cantitățile ce se vor achiziționa în baza contractului sectorial, fără eventualele suplimentări. Valoarea superioară a intervalului detaliind valoarea estimată, și anume 1,349 miliarde lei, reprezintă valoarea estimată cuprinzând o eventuală suplimentare a contractului sectorial cu 25% a cantități de servicii. Această cantitate suplimentară va fi livrată în exact aceleași condiții de livrare, calitate și preț ca și cantitatea contractuală inițială.

Ofertantul/asocierea poate apela la subcontractanți pentru îndeplinirea unei/unor părți din contractul de achiziție sectorială. Subcontractanții pe ale căror capacități ofertantul/candidatul se bazează pentru demonstrarea îndeplinirii anumitor criterii de calificare și selecție sunt considerați și terți susținători, caz în care acordul de subcontractare reprezintă, în același timp, și angajamentul ferm.

Deși perioada de livrare este 1 ianuarie- 31 martie 2022, prin act adițional, la solicitarea Transgaz, contractul poate fi prelungit cu o lună.

Totodată, Transgaz solicită și un depozit/garanții în cuantum de 1,079 milioane lei.

Componenta financiară va avea o pondere de 99% în atribuirea contractului, iar data limită de depunere a ofertelor și deschidere a acestora este de 13 septembrie.

În cazul în care două sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu punctaje egale, departajarea se va face având în vedere punctajul obținut la factorii de evaluare, în ordinea descrescătoare a ponderilor acestora. În situația în care egalitatea se menține, entitatea contractantă are dreptul să solicite noi propuneri financiare și oferta câștigătoare va fi desemnată cea cu propunerea financiară cea mai mică.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
snt
echilibrare
import
gaze