Transgaz va mai încasa bani de la compania de export gaze a Gazprom (Gazprom Export LLC) încă maximum 3 ani în pofida rezilierii cu 2 ani în avans a contractului de transport pe conducta Isaccea – Negru Vodă 3, efectuată la finalul anului trecut. Motivul: contractul semnat era de tipul “ship or pay”, ceea ce însemna că rușii erau obligați să achite valoarea rezervării conductei indiferent dacă o foloseau sau nu pentru exportul de gaz în Balcani.
Cum însă Transgaz a obținut, în urma rezilierii, dreptul de a organiza licitații de rezervare capacitate pe această conductă, nu este clar dacă Gazprom va achita întreaga sumă “restantă” sau dacă gigantul rus achită inclusiv dobânda aferentă prelungirii termenului de plată.
În primul trimestru al acestui an, Transgaz a raportat venituri din activitatea de transport internațional și asimilate în valoare de 10,3 milioane de lei, în scădere cu 65% față de cele de anul trecut. Veniturile din tranzitul internațional sunt cele obținute în urma licitațiilor de rezervare capacitate, iar cele asimilate reprezintă plățile Gazprom Export LLC.
“Conform Acordului de încetare a Contractului istoric dintre SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC, plata sumelor rămase de achitat se face eșalonat pe o perioadă de maxim trei ani, iar veniturile încasate din transport sunt reglementate (…) în funcție de punctele în care se rezervă capacitate, diferența lunară fiind clasificată la venituri asimilate”, precizează Transgaz în raportul cu rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiAcordul istoric dintre Transgaz și Gazprom pentru conducta Isaccea-Negru Vodă 3 ar fi trebuit să expire la finalul anului 2022. La sfârșitul anului 2020, însă, cele 2 companii au convenit rezilierea prin încheierea unui Acord de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC, care creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 și Negru Vodă/Kardam 2,3 și asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3.
“Prin încheierea Acordului de încetare a contractului istoric pe conducta de tranzit T3, între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC, se asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric și se permite rezervarea capacităților de transport pe puncte de intrare/ieșire în/din SNT și pe conductele de transport internațional”, precizează Transgaz.
De la 1 ianuarie 2020, toate statele balcanice (Bulgaria, Macedonia, Grecia, Turcia) care înainte se alimentau cu gaze rusești care traversau România, primesc gaze din Turcia, prin Turkstream.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%Până la 21 decembrie 2019, respectivul volum de gaze traversa România prin cele trei conducte de tranzit - Isaccea-Negru Vodă 1,2 și 3.
Acordurile pentru conductele Isaccea-Negru Vodă 1 și 2 expiraseră la data punerii în funcțiune a Turkstream, cel de pe firul 3 rămânând singurul în vigoare pînă la finalul anului trecut.
Gazprom exportă direct gaze în România prin intermediul a două companii, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef Energy (și filiala sa Imex Oil).