Compania Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a fost evaluată pentru prima dată de agenția Fitch, primind ratingul "-BBB". Perspectiva asociată ratingului este una stabilă.
Ratingul este similar cu cel acordat de Fitch României, fiind ultima ultima treaptă din categoria recomandată pentru investiții (investment grade). Ratingul actual al Transgaz este mai bun decât cel anterior (BB+), acordat de agenția S&P, care plasa compania în categoria non-investment grade.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"'BBB-' IDR al Transgaz reflectă profilul solid al activității Transgaz în calitate de concesionar și operator al rețelei de transport gaze naturale din România, precum și preconizarea unei contracții progresive a activității internaționale de tranzit al gazelor care derivă din traseele tradiționale. Ratingul este susținut de reglementările privind transportul gazelor din țară și așteptările noastre că o investiție actuală semnificativă în coridorul Bulgaria-România-UngariaAustria (BRUA) va fi adăugată la baza de active reglementată a Transgaz (RAB) care stă la baza unor câștiguri viitoare", se arată în raportul agenției.
"Transgaz implementează un plan de investiții vast care vizează dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor, îmbunătățind interconectivitatea cu țările învecinate (în special Ungaria, Bulgaria, Moldova, Ucraina). Proiectele majore din Planul de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor pe 10 ani sunt dezvoltarea coridorului de transport al gazelor, care va facilita transportul gazelor din regiunea caspică prin România (BRUA), precum și zăcămintelor dscoperite în Marea Neagră (acesta din urmă nu este încă inclusă în proiecțiile Fitch)", potrivit Fitch.
"Fitch estimează că proiectele majore care au obținut deja decizia finală de investiții, împreună cu investițiile recurente în rețea, vor ajunge la o valoare cumulată de aproximativ 4,4 miliarde lei în 2019-2024, minus fondurile UE deja asigurate, de aproximativ 650 milioane lei. Partea rămasă va fi acoperită predominant prin finanțări pe termen lung sau prin fluxul de numerar operațional. BEI, BERD și BCR au semnat deja finanțări de peste 0,9 miliarde lei pentru BRUA", menționează agenția de rating.
"Pe termen mediu-lung, ne așteptăm ca fluxurile operaționale de numerar din activitățile profitabile de tranzit din Ucraina până la granița Bulgariei să se reducă gradual cu peste două treimi. Acest lucru reflectă expirarea contractelor "ship or pay" actuale (T2 2019 și T3 2023), despre care considerăm că nu vor fi înlocuite complet de rezervări pe termen scurt, în contextul apariției unor noi rute de tranzit pentru exporturile de gaze rusești", adaugă Fitch.
Gazele extrase de gigantul Gazprom din Rusia intră în România din Ucraina pe la Isaccea și sunt trimise către Bulgaria prin punctul de interconectare Negru Vodă. O parte dintre aceste gaze sunt trimise apoi mai departe către se duc mai departe în Turcia, Grecia și Macedonia.
Anul trecut, agenția internațională de evaluare Standard&Poor’s a decis să modifice perspectiva ratingului de credit al companiei de la "stabilă" la "negativă" ca urmare a "posibilelor presiuni privind lichiditatea și incertitudini pe termen lung legate de poziția afacerii de transport gaze a Transgaz, având în vedere modificările potențiale ale rutelor principale de transport gaze din Europa Centrală și de Est dacă fluxul fizic al gazelor rusești prin Ucraina este înlocuit cu noi rute".