Transgaz construiește o nouă conductă de preluare a gazelor naturale din Marea Neagră, de 9 milioane euro. Pe unde va trece

Transgaz construiește o nouă conductă de preluare a gazelor naturale din Marea Neagră, de 9 milioane euro. Pe unde va trece
scris 3 iul 2017

Posibila viitoare conductă Tuzla-Podișor, proiect în valoare de 278,3 milioane de euro, nu este singura și nici prima conductă prin care va fi asigurată preluarea gazelor din Marea Neagră în vederea conectării cu Sistemul Național de Transport (SNT). Prima conductă ar urma să fie construită între Vadu și Grădina și urmează să străbată comunele Corbu, Săcele, Cogealac și Grădina din județul Constanța. Aceasta va transporta gazele exploatate de Black Sea Oil & Gas S.R.L. în perimetrul Midia XV.

Potrivit unui document oficial, Trangaz intenționează extinderea SNT cu scopul creării unui punct suplimentar de preluare a gazelor naturale provenite din perimetrele de exploatare submarine ale Marii Negre. Valoarea estimată a investiției este de 9 milioane de euro, iar conducta ar urma să fie funcțională înainte celei dintre Tuzla și Podișor, în trimestrul al treilea al anului 2019. Pentru Tuzla-Podișor, termenul de începere a lucrărilor este 2020, Tranzsgaz estimând că în același an le va și finaliza. Interesant este că în legătură cu proiectul Tuzla-Podișor, Trangaz nu a luat o decizie finală de investiție, așteptând probabil decizia finală a Exxon și OMV Petrom în ceea ce privește exploatarea comercială a Neptun Deep.

Urmărește-ne și pe Google News

“Acest proiect a devenit necesar ca urmare a discuțiilor avute/inițiate de Transgaz pe parcursul anului 2015 cu titulari de licențe de explorare și exploatare a perimetrelor din Marea Neagră”, se precizează în document.

EXCLUSIV Rafo Onești, datoare vândută față de fostul proprietar. Peste 66 milioane euro datorii către rusul Iakov Goldovski CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rafo Onești, datoare vândută față de fostul proprietar. Peste 66 milioane euro datorii către rusul Iakov Goldovski

Transgaz a finalizat deja studiul de prefezabilitate pentru o conductă de transport în lungime de 25 de km și diametru Dn500, de la țărmul Mării Negre pana la conducta existentă de transport internațional Tl . “În cadrul studiului au fost analizate două trasee ale conductei de transport gaze naturale, precum și diferite diametre ale acesteia în funcție de capacitatea de transport”, precizează documentul.

Transgaz construiește o nouă conductă de preluare a gazelor naturale din Marea Neagră, de 9 milioane euro. Pe unde va trece

Deși nu este precizat explicit acest lucru în document, noua conductă va transporta producția de gaze offshore a Black Sea Oil & Gas S.R.L., care și-a propus ca în 2019 să demareze producția de gaze la perimetrele XV Midia și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, pentru a deveni prima companie care exploatează rezervele offshore ale României.

În acest sens Transgaz a depus un memoriu pentru obținerea acordului de mediu: “Extindere SNT prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona loc. Vadu – la conducta Tranzit 1 - zona loc. Grădina, inclusiv alimentarea cu energie electrică pentru stația de protecție catodică Săcele, grupurile de robinete și montare fibră optică senzitivă comunele Corbu, Săcele, Cogealac și Grădina, jud. Constanța”.

EXCLUSIV Efecte crizei energetice din ianuarie se propagă în lanț: Oltchim, nevoită să-și schimbe furnizorul de gaze pentru a evita blocarea producției CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Efecte crizei energetice din ianuarie se propagă în lanț: Oltchim, nevoită să-și schimbe furnizorul de gaze pentru a evita blocarea producției

Potrivit Memoriului, SNTGN TRANSGAZ SA a încheiat în luna decembrie 2015 un Acord de Cooperare cu companiile Black Sea Oil & Gas S.R.L., Petro Ventures Europe B.V. și Gas Plus International B.V. cu scopul preluării în SNT a gazelor din Marea Neagră provenite din perimetrul Midia XV.

“În acest sens se impune extinderea SNT prin realizarea unei conducte de transport gaze naturale de la terminalul de gaze prevăzut a fi amplasat în zona localității Vadu, până la cuplarea în conducta existentă de transport gaze internațional Tranzit 1, proiectul fiind inclus în planul de dezvoltare al SNT pentru 2016-2025”, se precizează în memoriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
conducta
marea neagra
traseu