Transenergo vrea să-și vândă de urgență divizia de trading de energie din Ungaria, cu rulaj anual de 3 milioane euro și aflată sub sechestrul ANAF

Transenergo vrea să-și vândă de urgență divizia de trading de energie din Ungaria, cu rulaj anual de 3 milioane euro și aflată sub sechestrul ANAF
scris 20 sep 2018

Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori independenți de energie electrică din România, cu rulaj de peste 1,3 miliarde lei la finalul anului 2016, dar intrat în insolvență în februarie 2017 din cauza crizei de pe piața de energie din acea iarnă, vrea să-și vândă de urgență divizia de furnizare energie electrică la consumatorii finali din Ungaria, care a înregistrat un rulaj de circa 3 milioane euro anul trecut.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania, controlată de familia Rada și Nelu Coman, a primit, conform datelor analizate de Profit.ro, mai multe oferte de preluare a participației sale de 99% din capitalul furnizorului de energie Transenergo Hungary KFT, activ din 2010 pe piața maghiară, și intenționează să organizeze o licitație pentru a obține cel mai bun preț. Operațiunea trebuie avizată de creditori.

Potrivit datelor Registrului Comerțului de la Budapesta, Transenergo Hungary KFT a terminat anul trecut cu vânzări nete de circa 3 milioane euro. Firma  vinde energie electrică clienților din Ungaria, printre care se numără și primăriile mai multor localități maghiare, atât pe partea de alimentare cu curent electric a instituțiilor locale, cât și în ceea ce privește energia necesară sistemelor de iluminat public.

Daea: Pesta porcină se propagă foarte repede; factorul uman e cel care propagă acum virusul CITEȘTE ȘI Daea: Pesta porcină se propagă foarte repede; factorul uman e cel care propagă acum virusul

Participația de 99% a Transenergo la divizia sa maghiară Transenergo Hungary KFT se află deocamdată sub sechestrul ANAF, instituit la finalul lunii ianuarie 2017, cu doar o zi înaintea intrării în insolvență a companiei. Atunci, conform procedurilor standard, Fiscul a pus sechestru pe active ale Transenergo în valoare totală estimată de peste 42 milioane lei, asigurându-și astfel statutul privilegiat, garantat, al creanței sale asupra furnizorului și traderului de energie.

Potrivit procesului verbal de sechestru, la acea dată, deținerea la Transenergo Hungary KFT era evaluată la circa 2,3 milioane lei.

ANAF a mai pus gaj atunci pe deținerile Transenergo la Amochim International, Romanitza Investment, Transenergo Microhidro, Maya Gia Prod, Simico Prod Factory, Photovoltaic Green Project și GTA Invest, dar și pe alte active diverse ale societății, cum ar fi echipamente și licențe IT, echipamente electronice, elemente de mobilier și tablouri. Printre bunurile sechestrate de inspectorii Fiscului s-a numărat și un autovehicul Bentley Continental Flying Spur model 2006, a cărui valoare de nou poate depăși 200.000 euro.

BCE avertizează asupra riscurilor cauzate de sectorul bancar \'\'din umbră\'\' CITEȘTE ȘI BCE avertizează asupra riscurilor cauzate de sectorul bancar ''din umbră''

Ultimele informații publice disponibile arată că, la 31 martie 2018, Transenergo datora în total bugetelor statului peste 37 milioane lei. În total, tabelul preliminar de creanțe al companiei conține datorii în sumă totală de peste jumătate de miliard de lei, principalii creditori fiind Hidroelectrica, Electrica SA, Banca Transilvania, CEC Bank și Piraeus Bank.

Transenergo Hungary KFT se numără la rândul său printre creditorii companiei-mamă românești Transenergo, figurând în tabelul preliminar cu o creanță de circa 394.000 lei.

De la intrarea în insolvență, în februarie 2017, Transenergo și-a suspendat cea mai mare parte a operațiunilor, neavând resursele financiare necesare pentru a constitui garanțiile up front solicitate de partenerii comerciali.

Donald Trump pregătește un nou set de tarife pentru bunuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Donald Trump pregătește un nou set de tarife pentru bunuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari

"Totuși, în intervalul analizat, societatea a continuat să desfășoare la un nivel foarte redus activitatea de comercializare a energiei electrice pe platforma OPCOM, în speță energia electrică achiziționată de la unitățile intra-grup de producție energie electrică (parcuri fotovoltaice și microhidrocentrale), pentru care profitul generat este nesemnificativ, datorită volumelor scăzute de energie electrică. Suplimentar, se continuă demersurile pentru recuperarea creanțelor comerciale neîncasate aferente portofoliului de clienți ai societății, pentru asigurarea resurselor necesare derulării procedurii de insolvență", relevă un raport al administratorului judiciar al companiei.

Transenergo se află încă în perioada de observație, rămânând să fie decis dacă se va propune un plan de reorganizare sau intrarea în faliment a societății. Anul trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, administratorul special negocia cu mai multe fonduri de investiții pentru a obține finanțarea necesară activității companiei.

Firma era, la finalul anului 2016, al doilea cel mai mare furnizor independent de energie electrică din România și al șaptelea la nivel național, cu o cotă de piață de 3,6%. Compania a terminat anul respectiv cu un profit net de peste 7 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 1,35 miliarde lei, dar și cu datorii totale de peste 460 milioane lei.

Comisarul european Corina Crețu atenționează: din 2014, România a depus pe transporturi numai 4 proiecte importante cu fonduri UE CITEȘTE ȘI Comisarul european Corina Crețu atenționează: din 2014, România a depus pe transporturi numai 4 proiecte importante cu fonduri UE

În instanță, compania a precizat că a ajuns să nu-și mai poată plăti datoriile din cauza retragerii finanțărilor de către băncile creditoare, a amânării vânzării unor active și a nerespectării de către partenerii de afaceri a termenelor de plată a facturilor. Transenergo deține mai multe unități de producție de energie electrică, respectiv cinci microhidrocentrale în județul Argeș, pe râul Topolog, precum și trei centrale fotovoltaice.

"În motivarea cererii, debitoarea a arătat că, în contextul economic actual, activitatea acesteia, atât la nivel general, dar și sectorial, a înregistrat anumite dificultăți. Astfel, în perioada iunie - noiembrie 2016 au fost înregistrate probleme în menținerea finanțărilor bancare, iar o importantă sursă de recapitalizare, respectiv vânzarea unităților de producție, a fost decalată pentru perioada ianuarie-martie 2017. Toate aceste circumstanțe au marcat evoluția societății debitoare în mod negativ, la care s-a adăugat diminuarea semnificativă a ritmului de încasare a contravalorii serviciilor și produselor și nerespectarea termenelor de plată a partenerilor de afaceri. Față de aceste aspecte, s-a susținut existența unor datorii în cuantum total de peste 19 milioane lei ce au depășit termenul de 90 de zile de la scadență", se menționează în încheierea Tribunalului București din 1 februarie 2017 prin care a fost admisă intrarea în insolvență a Transenergo.

Din cauza iernii friguroase, a creșterii consumului și a insuficienței producției la nivel european, prețurile engros la energie pe bursa OPCOM, TFS, HUPX și altele s-au majorat amplu în ianuarie 2017, ceea ce a provocat probleme financiare grave mai multor furnizori, unii intrând în insolvență sau chiar în faliment.

viewscnt
Afla mai multe despre
transenergo
import energie ungaria
export energie ungaria
furnizori energie
pret energie
pret energie angro
rada coman
nelu coman
insolventa
faliment
criza piata energie
anaf
sechestru anaf